Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Програмом Црногорске кинотеке почело свечано обиљежавање Дана европске баштине 2019

Програмом Црногорске кинотеке почело свечано обиљежавање Дана европске баштине 2019
Датум објаве: 24.09.2019 14:21 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУСиноћ је у Библиотеци “Радосав Љумовић” у Подгорици почело свечано обиљежавање Дана европске баштине, организовањем ревије филмова насталих у продукцији “Ловћен филма”, а у оквиру прославе 70 година од оснивања овог предузећа.

Петодневни програм, који Министарство културе реализује у сарадњи са Црногорском кинотеком, почео је приказивањем репортаже са прославе 13. јула из 1951. године, а публици су презентовани и филмови “Мртви град”, редитеља Велимира Стојановића, “Камен и море”, Вељка Булајића, “У спомен славне морнарице”, Здравка Велимировића, “Село Тијање”, Бранислава Бастаћа, “Кок пр кок”, Николе Јовићевића, и “900 руку”, Бранислава Бастаћа.

Организатори су подсјетили да Црна Гора, као будућа чланица Европске Уније, кроз сарадњу са међународним партнерима, тежи постављеним циљевима валоризације и адекватне заштите културног насљеђа, чији је основ управо едукација, али и подизање свијести о значају баштине за развој друштва. У складу са наведеним, обиљежавање 70 година од оснивања Ловћен филма, као првог МКУпредузећа ове врсте у Црној Гори, уписује се на листу једног од 70,000 догађаја који се реализују широм Европе, са циљем промоције, али и ширења знања о важности заштите и очувања културне баштине за друштво. Наглашено је да широм Европе Дани европске баштине омогућавају грађанима да се упознају са широким спектром културних добара кроз низ тематских догађаја, који доприносе упознавању до сада мање познатих сегмената историје битних за уобличавање културног идентитета Европе.

Министарство културе, у сарадњи са Савјетом Европе, Европском комисијом и локалним и националним институцијама из области културе Дане европске баштине реализује дванаесту годину заредом. Овогодишња манифестација која се широм Европе организује са темом “Умјетност и забава – баштина на позорници”, базирана је на презентацији преко 30 бесплатних програма, који ће бити реализовани у периоду од 23. до 30. септембра у Будви, Цетињу, Котору, Колашину, Никшићу, Подгорици, Рожајама, Тивту, Херцег Новом и Улицњу.