Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Регионални састанак ИЦОМОС мреже Југоисточне Европе

Датум објаве: 24.09.2019 14:11 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Поводом обиљежавања 40 година уписа Природног и културно-историјског подручја Котор на УНЕСЦО листу Свјетске баштине, Црногорска национална комисија за УНЕСЦО уз подршку општина Бар, Котор и Тиват, као и Поморског музеја Црне Горе, организује Регионални састанак ИЦОМОС мреже Југоисточне Европе. Састанак ће се одржати у Котору, од 26-27. септембра 2019. године, док ће дан касније бити приређен теренски обилазак Старог Бара.

Тим поводом у Црној Гори боравиће предсједник међународног удружења ИЦОМОС, Тошијуки Коно, потпредсједник Грелан Рурк, као и дугогодишњи потпредсједник Бенџамин Мутон. Поред њих састанку присуствују представници ИЦОМОС удружења: Аустрије, Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Грчке, Хрватске, Косова, Мађарске, Молдавије, Румуније, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије, а састанку ће присуствовати и представници будућег ИЦОМОС удружења Црне Горе, које је у оснивању, као и представници црногорских институција из области заштите културног насљеђа.

На отварању састанака говориће: министар културе, Александар Богдановић, предсједник Општине Котор, Жељко Апрцовић, Принц Никола И Петровић Његош и предсједник међународног удружења ИЦОМОС, Тошијуки Коно. Међу темама састанка наћи ће се питања регионалних пракси у области конзервације и реастаурације, али и питања локалних специфичности, изазови и прилике за сарадњу, питања документације и регистара који се односе на национална културна добра, као и сарадња са регионалним невладиним организацијама и универзитетима.