Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић у Даниловграду: Потписан Уговор о суфинансирању Интернационалног симпозијума скулптуре

Министар Богдановић у Даниловграду: Потписан Уговор о суфинансирању Интернационалног симпозијума скулптуре
Датум објаве: 27.09.2019 14:35 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић и предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић потписали су данас Уговор о суфинансирању Интернационалног симпозијума скулптуре, који има статус манифестације од посебног значаја за културу Црне Горе.

МКУ

Изузев тога, током састанка у Општини Даниловград уприличен је и сусрет са директорицом Умјетничке колоније Даниловград Весном Јововић и академским вајаром из Индије Гададхаром Ојху, који ове године учествује на Симпозијуму. Након тога, услиједио је обилазак радова на реконструкцији Умјетничке колоније и Завичајног музеја.

Министар Богдановић је након потписивања Уговора саопштио како вјерује да је тај документ још један допринос јачању позиције Даниловграда као једног од центара вајарства - не само у Црној Гори, већ и шире.

„Уз то, желим поменути да је Министарство културе ове године опредијелило средства од готово 100 хиљада еура за пројекте у Даниловграду. Прије свега ћу истаћи санацију Завичајног музеја, као најиздашнији пројекат. Уз то, желим истаћи и да смо сагледали могућности за наставак истраживања на локалитету тврђаве у Спужу и вјерујем да ћемо догодине и на том плану имати конкретне активности“, истакао је он.

Завичајни музеј је, како је истакао министар Богдановић, реномирана институција која располаже са четири хиљаде музејских јединица из архивске и библиотечке грађе, наводећи да постоји велика могућност да се та установа додатно валоризује.

МКУ„Министарство културе ће и у наредном периоду обезбиједити додатну финансијску подршку, имајући у виду да је укупан пројекат коштао 125 хиљада еура и да је Министарство, заједно са Општином Даниловград, снажно искорачило у правцу реконструкције и адаптације овог афирмативног простора, када су културне политике Даниловграда у питању“, рекао је министар Богдановић.

Он је подсјетио да је у Даниловграду представљен први производ из програма Министарства културе “Креативна Црна Гора” - соларна клупа, најављујући да ће у октобру расписати и други конкурс из поменутог програма, „те позивам све ствараоце из Даниловграда који имају идеје да се пријаве“.

Предсједница Општине Даниловград, Зорица Ковачевић, казала је да су данас обишли почетак радова на реконструкцији Умјетничке колоније Даниловград, за које је Општина, како је подсјетила, ове године обезбиједила од Владе Црне Горе и Министарства културе 50 хиљада еура.


„Имамо један дио донаторских средстава и надамо се да ћемо за мјесец прву реконструкцију завршити. Након тога, настављамо комплетно пројекат да доведемо до краја и створимо услове да наши вајари могу да станују у самој згради и да користимо зграду за додатне активности Умјетничке колоније, која наредне године слави јубилеј 48 година постојања“, рекла је Ковачевић.

МКУОна је казала да јој представља задовољство како је завршена реконструкција Завичајног музеја чија је, како је подсјетила, инвестиција била 125 хиљада еура, која су обезбиједили захваљујући Министарству културе.

„Зграда Завичајног музеја је потпуно реконстуирана, набављена је опрема. У току су поставке које раде запослени у музеју. Надамо се да ћемо до 9. децембра завршити рељеф Даниловграда, лапидариј и све оно што је неоходно да бисмо и то промовисали у част ослобођења Даниловграда“, истакла је Ковечевић.

Она је казала да је са министром културе договорила и наредне активности за 2020.годину.

„Имаћемо и даље подршку Министарства културе за све пројекте које будемо имали. Желим да захвалим министру на подршци коју даје Влада и Министарство културе. И у наредном периопду радићемо на валоризацији културних добара у нашој Општини како бисмо туристичку понуду што боље припремили и понудили великом броју људи да сврате у нашу Општину“, поручила је Ковачевић.

Укупан буџет „Интернационалног симпозијума скулптуре“ у 2019. години износи 8.195,00 еура.

Видео: Yоутубе