Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Јовица Аћин добитник Његошеве награде за 2019. годину

Датум објаве: 02.10.2019 14:15 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Међународни жири за додјелу Његошеве награде донио је одлуку да се Његошева награда за 2019. годину додијели књижевнику Јовици Аћину, за роман “Сродници”, објављен 2017. године у издању Лагуне из Београда.

У досадашњем раду Жири је расправљао о 21 предлогу које су кандидовали селектори из: Босне и Херцеговине, Бугарске, Сјеверне Македоније, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе, а потом је у контексту вредновања естетских достигнућа направио ужи избор од 9 кандидата за додјелу овог престижног међународног признања: Рефик Личина, Дарко Цвијетић, Елена Алексиева, Влада Урошевић, Владо Жабот, Јовица Аћин, Игор Мандић, Синан Гуџевић и Ивица Ђикић.

У складу са пословником о раду, Жири је претходно утврђену листу свео на ужи избор у који су ушли: Јовица Аћин, Синан Гуџевић и Влада Урошевић, а након тога је тајним гласањем, већином гласова, одлучио да Његошеву награду додијели књижевнику Јовици Аћину из Београда.

Према мишљењу Жирија, роман Сродници Јовице Аћина написан је поступком мајстора који суверено влада умијећем приповиједања, једнако као и градњом врло сложене романескне структуре. 

На први поглед Сродници се могу учинити као постмодернистичка игра у којој се и са читаоцем рачуна као с актером. Но удио фино подложене ироније и аутоироније, присутан у подслоју текста, разоткрива овај Аћинов роман као дјело које своје постмодернистичко поријекло доводи у питање и докида, растварајући се као роман с многим озбиљним значењима.

Сроднике је могуће гледати и као својеврсну круну досадашњега Аћиновог књижевног опуса, који је у свим својим разгранатим видовима (приповједачком, есејистичко, романсијерском, преводилачком, уредничком) дјело једне чудесне и потпуне посвећености и преданости књижевности као животном избору. 

Међународни Жири за додјелу Његошеве награде чине истакнути књижевници из седам земаља региона: Богомил Ђузел, предсједник жирија (Сјеверна Македонија), Иван Ловреновић (Босна и Херцеговина), Русанка Лyапова (Бугарска), Душан Шаротар (Словенија), Гојко Тешић (Србија), Миљенко Јерговић (Хрватска) и Влатко Симуновић (Црна Гора). 

Његошеву награду уручује Предсједник Црне Горе на Цетињу.