Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић: Учешће црногорских умјетника на Арт маркету само почетак рада на њиховој међународној афирмацији

Министар Богдановић: Учешће црногорских умјетника на Арт маркету само почетак рада на њиховој међународној афирмацији
Датум објаве: 03.10.2019 14:40 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановић обишао је данас, током посјете Мађарској, Арт маркет у Будимпешти на којем први пут учествују и умјетници из Црне Горе. 

Током посјете једном од најзначајнијих арт маркета у Европи, министар Богдановић је, заједно са амбасадором Црне Горе у Мађарској, Александром Моштроколом, разговарао са умјетницима из Црне Горе, који своје радове излажу на овој значајној смотри, а које је обезбједило Министарство културе.

Црногорски ствараоци исказали су задовољство тиме што су њихови радови први пут доступни на једном арт маркету, тим прије јер ће смотру у Будимпешти, како се очекује, током предстојећих дана посјетити више од 30.000 људи.

Црногорски ствараоци, који су радове представили у сарадњи са Удружењем ликовних умјетника Црне Горе и галерије „Артика“, истакли су и како би учешће на манифестацијама налик Арт маркету у Будимпешти требало да постане пракса.

МКУМинистар Богдановић разговарао је и са директором Арт маркета у Будимпешти Атилом Ледењим, са којим је више ријечи било о могућности дугорочне сарадње. Господин Ледењи истакао је како му је драго што је и Црна Гора од ове године дио престижног догађаја у мађарској пријестоници, наводећи како вјерује да ће презентација наших умјетника у будућности бити редован сегмент Арт маркета.

Након обиласка, министар Богдановић је у изјави за медије истакао како вјерује да представљање црногорских умјетника на Арт маркету у Будимпешти представља нови искорак када је у питању видљивост наше сцене на ширем простору.

Ово је сасвим нов моменат када је у питању презентација црногорске умјетности и стога сам изузетно задовољан начином на који наших шест аутора представљају Црну Гору на овој смотри. Реакције које сам видио данас, говоре да наши ствараоци јесу конкурентни на ширем тржишту и да је њихов рад запажен. Наши умјетници, без сумње, јесу међу најбољим амбасадорима наше државе, а то ће, увјерен сам, бити потврђено и на овом Арт маркету. Из МКУтог разлога, Министарство културе интензивираће активности и на овом плану, па је сасвим реално очекивати да ће црногорски умјетници бити још заступљенији на европским арт маркетима и сродним смотрама - истакао је министар Богдановић

Презентација Црне Горе на Арт маркету резултат је добре сарадње са Владом Мађарске, као и иницијативе Амбасаде Црне Горе у Будимпешти.

На Арт маркету у Будимпешти представљени су радови Романа Ђурановића, Анастасије Костић, Марка Марковића, Синише Радуловића, Адина Растодера и Влатке Вујошевић.

Арт маркет у Будимпешти почео је данас и трајаће до недјеље.

Видео: Yоутубе

  
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ