Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

IPA projekat MONET: Četvrti sastanak partnera na projektu

IPA projekat MONET: Četvrti sastanak partnera na projektu
Datum objave: 04.10.2019 14:37 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUČetvrti sastanak Upravnog odbora i projektnog tima IPA projekta MONET “Culture in motion in Adriatic network of Museum”, održan je u Bariju, Italija, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore, kao vodećeg partnera i Regije Pulja, kao projektnog partnera.

Na sastanku su prezentovane aktivnosti i postignuti rezultati, među kojima su na prvom mjestu međunarodni programi razmjene za mlade umjetnike koji su organizovani u Italiji i Crnoj Gori. Partneri su razmatrali i koncept veb platforme, koja je u izradi, a na kojoj će biti generisane zajedničke ulaznice za muzeje koji su sastavni dio prekogranične mreže saradnje, formirane u okviru projekta. Partneri su najavili i predstojeće obuke za muzejski menadžment, kustose i osoblje muzeja koje će biti održane u Regiji Molize do kraja godine. Poseban dio sastanka odnosio se finansijku reviziju projekta, koja je realizovana u saradnji sa predstavnicima Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa.

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluge. Dodatno, rezultat projekta će biti i poboljšanje turističke i kulturne ponude na programskom području, kao i povećanje broja posjetilaca i turista. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Pino Pascali Muzej, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Nacionalna galerija umjetnosti iz Tirane i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partneri su Ministarstvo kulture Albanije i Opština Leće.