Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Сусрет министара Богдановића и Банова: Већ предложене конкретне мјере сарадње у области културе

Сусрет министара Богдановића и Банова: Већ предложене конкретне мјере сарадње у области културе
Датум објаве: 11.10.2019 14:42 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић састао се данас у Софији са министром културе у Влади Републике Бугарске Боилом Бановим.

Током сусрета, саговорници су изразили задовољство што је сарадња двије државе на плану културе интензивирана након јулске посјете министра Банова Црној Гори. Томе у прилог, како су се сложили, говори и чињеница да ће данас у Софији бити одржано више догађаја који ће бугарском аудиторијуму представити црногорску културу, али и састанак Радне групе задужене за усаглашавање Програма сарадње двије државе на пољу културе.

Министар Богдановић казао је како Црна Гора, у духу договорене сарадње, бугарским ауторима нуди могућност наступа и презентације на близу 20 смотри културе и умјетности, почев од најзначајнијих књижевних манифестација, све до позоришних и музичких фестивала. Притом, министар Богдановић нагласио је и да је наша држава отворена за резиденцијалне програме за умјетнике, истичући и како већ сада постоје претпоставке за заједничке пројекте у области филма.

Министар Банов нагласио је како му је драго што се са министром Богдановићем састао и у Софији, након његове посјете Црној Гори у јулу. Он је казао да га радује што је у периоду између двије посјете услиједило низ активности на успостављању међудржавне сарадње, нагласивши притом да је Министарство културе Бугарске већ припремило бројне приједлоге које ће разматрати Радна група за усаглашавање Програма сарадње. Он је рекао како је и Бугарска у потпуности отворена да понуди црногорским умјетницима наступе на најзначајнијим смотрама у тој држави, при чему се сагласио како посебну шансу за партнерство представља сфера кинематографије, тим прије јер су обје државе чланице „Еуримагес“.

Након сусрета, министар Богдановић казао је како вјерује да је Црна Гора у Бугарској добила посвећеног партнера у области културе.

МКУСа министром Бановим и данас сам говорио о детаљима сарадње, при чему смо идентификовали бројна поља од заједничког интереса. Стога, моје је задовољство што ћемо са Бугарском остварити цјеловито партнерство у области културе, које нам нуди и бројне могућности – почев од области филма и заједничких пројеката, све до резиденцијалних програма, који за умјетнике из обје државе могу бити од изузетног значаја. Свакако, један од повода наше посјете Бугарској био је и први сусрет Радне групе задужене за усаглашавање Програма сарадње, а у циљу узајамног учешћа црногорских и бугарских умјетника на међународним смотрама. Као држава која организује и суфинансира све већ број манифестација, ми смо колегама из Бугарске предложили учешће на петнаестак фестивала у Црној Гори, при чему смо сличну понуду добили и од партнерске стране, која је заинтересована за учешће црногорских аутора на њиховим смотрама – казао је министар Богдановић.

Током данашње посјете Софији, министар Богдановић обишао је и археолошко налазиште Сердика, те Национални археолошки институт и музеј Бугарске, гдје је разговарао и са директором те институције Христом Поповим.

Министри Богдановић и Банов вечерас ће у бугарској пријестоници отворити изложбу „Црногорско ћирилично штампарство“, коју је приредила Матица црногорска. 
   
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ