Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Вијек Ровачке републике: Чин и жртве који остају бесмртни

Вијек Ровачке републике: Чин и жртве који остају бесмртни
Датум објаве: 14.10.2019 07:48 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ Колашину је данас одржана свечаност поводом вијека од успостављања Ровачке републике. 

На скупу, којем су присуствовали бројни посјетиоци из читаве државе, наглашено је како сјећање на Ровачку републику живи, упркос томе што се о њој - како је истакнуто - током дужег периода на ширем плану није гласно говорило.

Присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић, који је казао како је Ровачка република “била много више од слободне устаничке територије у тада окупираној и пониженој Црној Гори”.

“Њен је контекст у историји много значајнији чак и од тога што је била парче слободе и отпора у земљи којој је у то доба одузето и право на име. Њена улога уточишта за комите из других дјелова Црне Горе, гнијезда јунаштва и пркоса, као примјер оданости, патриотизма и слободољубља - бесмртна је. Једнако је бесмртно име и лик сваког јунака и јунакиње који су под страшним терором закорачили у смрт, бирајући прије и њу, него ропство и тлачење. Баш зато Ровачка република тих је дана симболизовала вјечну црногорску борбу за слободу, то бескомпромисно прегнуће за достојанство и за част своје домовине. Иза Ровачке републике, угушене насиљем, остало је сјећање. И то не пука меморија, историјска успомена, већ оно сјећање које обавезује, које надахњује и, како вријеме одмиче, говори све гласније. Из свих наших Ровачких република, из тих горких искустава, а прије свега сјећања на непоколебљиве и храбре, црпили смо вољу и снагу да достојанствено и у миру дочекамо мај 2006. године. А од тада, па све до данас, сазријевало је вријеме да се суочимо са историјским истинама, да се присјетимо свега и да поручимо да ниједна борба није била узалудна, нити заборављена - истакао је министар Богдановић.

МКУОбраћајћи се присутнима предсједник општине Колашин Милисав Бато Булатовић је казао да данас обиљежавамо вијек Ровачке републике и да то чинимо у Колашину, граду историје и слободарске традиције.
“Наш мудри ровчанин Вељко Влаховић је казао:”Црна Гора никада није молила да је не кажњавају због љубави према слободи”. Ровачка република је имала темеље у моралном кодексу црногораца. Представљала је простор на коме се водила борба за право, част и слободу Црне Горе. Управо ове вриједности надахнуле су припаднике Ровачког батаљона да поново узму оружје, јер су идеали били изневјерени, а право, част и слобода Црне Горе погажени”- истакао је Булатовић

Присутнима се обратио и предсједник Форума Ровчана за Црну Гору и предсједник УБНОР-а и антифашиста Колашина Гојко Влаховић, који је истакао да је Колашин у свим ослободилачким ратовима дао огроман допринос.

“Окупили смо се данас у Колашину да евоцирамо након 100 година успомене на наше претке, велике људе и јунаке и њихову борбу, коју су водили против окупације србијанске војске послије 1918. године. Ровачка република је израз устаничког и вјековног слободарског духа Роваца и Мораче и цијелог колашинског краја. Потврдила се као акт патриотизма, хероизма и слободне воље, не само Ровачког батаљона и јединица ондашње Колашинске бригаде црногорске војске већ и општег вјековног увјерења и оданости народа овог краја својој домовини Црној Гори и њеној слободи” - казао је Влаховић

МКУНа скупу су говорили још и Драган Булатовић и Миомир Марковић Маркан један од иницијатора ове прославе.

“Са посебним поштовањем гледам на Ровчане и осјећам моралну обавезу да напокон покренемо и то питање. Не заборавимо да је након боја на Мартинићима 1796.г. Свети Петар Цетињски због њиховог учешћа у том боју примио на Цетињу 25 бираних Ровчана, који су му се тада заклели на вјерност Црној Гори. Не заборавимо на перјанике књаза Данила, Павла В. Минића и Григорија М. Пижурицу. Не заборавимо на ровачког барјактара, уједно и барјактар црногорске Гарде - Зека Булатовића. Тим истим Зековим барјаком је био покривен сандук великог војводе Мирка Петровића по његовој жељи. Не заборавимо на братимљење Петра И Петровића Његоша са Стеваном Г. Булатовићем из Вељега Дубоког. Не заборавимо на јунаштво Ровачког батаљона” – истакао је Марковић.

Данашњу академију организовао је Форум Ровчана за Црну Гору, у сарадњи са Европским покретом за владавину права.

Видео: Yоутубе