Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Уницефови волонтери – млади репортери преузели Министарство културе

Уницефови волонтери – млади репортери преузели Министарство културе
Датум објаве: 14.10.2019 16:41 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуПоводом 30. годишњице усвајања Конвенције Уједињених нација о правима дјетета, УНИЦЕФ-ови волонтери – млади репортери кампање медијске писмености „Бирајмо шта гледамо“ данас преузели Министарство културе


Дјеца и млади ће убудуће активније учествовати у креирању стратегија које се односе на културне политике намијењене најмлађој публици, а Министарство културе ће увијек подржати сваку активност у култури која се односи на дјецу и њихово креативно дјеловање. То је обећао министар културе Александар Богдановић у разговору са УНИЦЕФ-овим волонтерима – младим репортерима кампање медијске писмености „Бирајмо шта гледамо“, који су поводом прославе 30. рођендана Конвенције о правима дјетета данас преузели Министарство културе.

“Актуелни петогодишњи Програм развоја културе истиче сљедеће године, и пред нама је период када ћемо започети са креирањем новог петогодишњег стратешког документа. Ову прилику користим да вас позовем да нам се придружите и активно учествујете у програмирању наших обавеза у области културних потреба дјеце и младих, јер нам је важно да чујемо ваш глас,” казао је Богдановић.

Истраживање кампање медијске писмености показало је да двије трећине дјеце у Црној Гори није било у позоришту током прошле године; 75% дјеце није било у музеју; 85% није било на изложби слика; скоро двије трећине није било на музичком концерту. Млада репортерка Нађа Лаловић истакла је да ови подаци указују на значајно образовно и културно сиромаштво дјеце, а самим тим и духовно сиромаштво једне земље. И министар је сагласан са том оцјеном и замолио је младе људе за помоћ како би утврдили разлоге због којег дјеца и млади имају такав однос према конзумирању културних и умјетничких садржаја у нашој земљи.

„Тако бисмо могли заједничким снагама да пронађемо и добро рјешење и прави одговор на овакав однос младих према културним активностима. Такође сматрам да овом изазову морамо приступити системски, тачније да укључимо ширу друштвену заједницу и више различитих ресора,“ поручио је Богдановић.

мкуМлада репортерка Јована Поповић подсјетила је министра да у нашој земљи има пуно дјеце која би радо ишла на музичке концерте, позоришне представе, гледала балет или оперу, али једноставно немају ту могућност, јер у њиховим градовима се тако нешто не нуди или се нуди јако ријетко, нарочито на сјеверу земље.
Министар Богдановић је одговарајући на ово питање обећао да ће програми свих установа културе које су у надлежности Министарства бити доступни и видљиви у свим црногорским градовима, а не само на матичној сцени.
„Тако ће Црногорско народно позориште и Краљевско позориште „Зетски дом“ своје представе играти поред Подгорице и Цетиња, и на сценама у другим градовима јужног и сјеверног дијела Црне Горе. Исто правило важиће и за концерте Музичког центра и изложбе Центра савремене умјетности,“ казао је Богдановић.

Млади репортери подсјетили су и на чињеницу да се готово свака културна активност плаћа, а имајући у виду наш стандард велики број родитеља не може приуштити да своју дјецу упише у умјетничке школе или центре, како би развијала своје таленте, али се и културно описменила. „Зато сматрамо да је неопходно да држава омогући и подржи што више бесплатних културних активности за дјецу и младе широм Црне Горе,“ поручио је млади репортер Миљан Влаховић.
Министар ипак сматра да за стицање културних навика нијесу неопходна велика новчана издвајања, те да је већина културних програма доступна и дјеци и одраслима без икакаве надокнаде.
„Посјете концертима умјетничке музике, ликовним изложбама, промоцијама књига су бесплатне, док је за организоване посјете позориштима, филмским пројекцијама или музејима, накнада симболична,“ казао је Богдановић и додао да ће Министарство увијек подржати сваку активност у култури која се односи на дјецу и њихово креативно дјеловање.

Млада репортерка Дуња Секуловић, иначе ученица Средње балетске школе Васа Павић, указала је како младе балерине немају адекватну салу за вјежбање, а ни сцена није адекватна за извођење професионалних балета. Министар Богдановић је најавио да ће разговарати с министром просвјете Дамиром Шеховићем о рјешавању овог питања.

Млади репортери су се захвалили министру Богдановићу што им је на један дан уступио своје мјесто у Министарству културе и подсјетили да дјеца и млади кроз умјетност развијају креативност и уче да на оригиналан и убједљив начин изражавају емоције и ставове.
“Зато данас када смо преузели Министарство културе Црне Горе поручујемо – Култура за свако дијете!” закључила је млада репортерка Дуња Секуловић.

На крају разговора Богдановић је, инспирисан подацима из истраживања који показују да свако пето дијете узраста 9-17 година није прочитало ниједну књигу ван школских лектира у посљедњих годину, младим репортерима поклонио књигу „Црногорске династије“ и поручио: „Читајмо што више, бирајмо шта читамо!“.

Кампању медијске писмености “Бирајмо шта гледамо” покренули су Агенција за електронске медије Црне Горе и УНИЦЕФ у фебруару прошле године. Годину дана након њеног почетка, сваки други грађанин Црне Горе чуо је за ову кампању која има за циљ подстицање развоја медијске писмености дјеце и родитеља, као и јачање капацитета медија да праве квалитетне медијске садржаје с дјецом и младима и да на етички коректан начин извјештавају о свим питањима права дјетета у Црној Гори. Кампања је недавно добила и Глобалну награду медијске писмености коју додјељује Глобално удружење медијске писмености које води УНЕСКО у сарадњи са Алијансом цивилизација Уједињених нација и међународном мрежом универзитета.
   
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ