Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izložba “Stratigrafske slike” italijanske umjetnice Ane Romanelo

Otvorena izložba “Stratigrafske slike” italijanske umjetnice Ane Romanelo
Datum objave: 15.10.2019 09:54 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUIzložba “Stratigrafske slike” čuvene italijanske umjetnice Ane Romanelo otvorena je sinoć u JU Muzeji i galerije Podgorice, u okviru događaja kojima se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore.

Obraćajući se prisutnima, ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, istakao je da je kulturna razmjena sa Republikom Italijom od izuzetnog je značaja za Crnu Goru, kao i da vjeruje da će i ova izložba imati odjeka, kako u umjetničkim krugovima, tako i među širom publikom.

„Ovakvi nas događaji, između ostalog, podsjećaju na bogatu tradiciju kulturnih veza između naših prostora, koje su upravo na polju umjetničke grafike i štamparstva rezultirale veoma bitnim kulturnim dostignućima u crnogorskoj istoriji. Neki od prostora današnje Italije bili su tokom teških istorijskih perioda, pribježište upravo onim Crnogorcima koji su na svom prostoru započinjali veliku kulturnu misiju štamparstva. Treba naglasiti da njihov rad predstavlja izuzetan primjer upotrebe likovnih elemenata u štampanom tekstu, što bi se na određeni način moglo tretirati i kao začetak našeg dizajna“, kazao je ministar Bogdanović.

Na otvaranju je govorio i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Celioli.

„Večeras sa velikim zadovoljstvom predstavljam, po prvi put u Crnoj Gori, umjetnicu Anu Romanelo, kojoj se posebno zahvaljujem, ne samo što je ovdje sa nama, već i zato što je posebno za Crnu Goru realizovala jednu verziju „Stratigrafskih slika“, izložbe koju večeras otvaramo i stoga je dvostruko ponosni, predstavljamo crnogorskoj publici“, kazao je on. 

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković pozdravio je prisutne i poželio im dobrodošlicu u novi galerijski prostor.

MKU„Umjetnica Ana Romanelo, dugo prisutna na italijanskoj umjetničkoj sceni, večeras prvi put predstavlja svoj rad crnogorskoj publici. U nekonvencionalnom stvaralačkom postupku Romanelo kombinuje tehnike - od fotografije do grafike i objekta. Umjetnica je u Podgorici koncipirala postavku koja pokreće estetske doživljaje i jedinstvena iskustva. Istražujući međuodnose tragova prošlosti, kulturnog nasljeđa i ubrzane stvarnosti trenutka u kome živimo, Romanelo kreira jedinstvene likovne sisteme osobenog umjetničkog izraza. Svjetlost i kolorit Mediterana kao dio vizuelnog koda umjetnice Romanelo prepoznajemo i u radu mnogih crnogorskih autora“, rekao je Ćetković proglašavajući izložbu i novi galerijski prostor otvorenim. 

Na izložbi koju je organizovala Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori predstavljeno je 18 djela ove svestrane umjetnice iz Kalabrije, rađenih raznovrsnim tehnikama. Izložba je nastala u okviru “Dana savremene umjetnosti”, u saradnji sa ministarstvima kulture i vanjskih poslova, Glavnog grada i kompanije “Terna”.

Foto: Link
Video: Youtube