Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба “Стратиграфске слике” италијанске умјетнице Ане Романело

Отворена изложба “Стратиграфске слике” италијанске умјетнице Ане Романело
Датум објаве: 15.10.2019 09:54 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУИзложба “Стратиграфске слике” чувене италијанске умјетнице Ане Романело отворена је синоћ у ЈУ Музеји и галерије Подгорице, у оквиру догађаја којима се обиљежава 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Црне Горе.

Обраћајући се присутнима, министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, истакао је да је културна размјена са Републиком Италијом од изузетног је значаја за Црну Гору, као и да вјерује да ће и ова изложба имати одјека, како у умјетничким круговима, тако и међу широм публиком.

„Овакви нас догађаји, између осталог, подсјећају на богату традицију културних веза између наших простора, које су управо на пољу умјетничке графике и штампарства резултирале веома битним културним достигнућима у црногорској историји. Неки од простора данашње Италије били су током тешких историјских периода, прибјежиште управо оним Црногорцима који су на свом простору започињали велику културну мисију штампарства. Треба нагласити да њихов рад представља изузетан примјер употребе ликовних елемената у штампаном тексту, што би се на одређени начин могло третирати и као зачетак нашег дизајна“, казао је министар Богдановић.

На отварању је говорио и амбасадор Републике Италије у Црној Гори, Лука Целиоли.

„Вечерас са великим задовољством представљам, по први пут у Црној Гори, умјетницу Ану Романело, којој се посебно захваљујем, не само што је овдје са нама, већ и зато што је посебно за Црну Гору реализовала једну верзију „Стратиграфских слика“, изложбе коју вечерас отварамо и стога је двоструко поносни, представљамо црногорској публици“, казао је он. 

Директор ЈУ Музеји и галерије Подгорице Вучић Ћетковић поздравио је присутне и пожелио им добродошлицу у нови галеријски простор.

МКУ„Умјетница Ана Романело, дуго присутна на италијанској умјетничкој сцени, вечерас први пут представља свој рад црногорској публици. У неконвенционалном стваралачком поступку Романело комбинује технике - од фотографије до графике и објекта. Умјетница је у Подгорици конципирала поставку која покреће естетске доживљаје и јединствена искуства. Истражујући међуодносе трагова прошлости, културног насљеђа и убрзане стварности тренутка у коме живимо, Романело креира јединствене ликовне системе особеног умјетничког израза. Свјетлост и колорит Медитерана као дио визуелног кода умјетнице Романело препознајемо и у раду многих црногорских аутора“, рекао је Ћетковић проглашавајући изложбу и нови галеријски простор отвореним. 

На изложби коју је организовала Амбасада Републике Италије у Црној Гори представљено је 18 дјела ове свестране умјетнице из Калабрије, рађених разноврсним техникама. Изложба је настала у оквиру “Дана савремене умјетности”, у сарадњи са министарствима културе и вањских послова, Главног града и компаније “Терна”.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе