Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић говорио на отварању Округлог стола „Задужбине и фондације у Црној Гори“

Министар Богдановић говорио на отварању Округлог стола „Задужбине и фондације у Црној Гори“
Датум објаве: 18.10.2019 14:34 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Данас је у Подгорици одржан Округли сто „Задужбине и фондације у Црној Гори“ у организацији Црногорске академије наука и умјетности и Универзитета Доња Горица. Циљ овог скупа је научни поглед на стање филантропије са историјског, правног, културолошког, социолошког и економског аспекта, са посебним освртом на Црну Гору и земље из окружења.

Говорећи на отварању Округлог стола, министар Богдановић је нагласио да Црна Гора његује начела филантропије још од Статута Бокељске морнарице из 1463. године, као и да је „и црногорска традиција чојства, као начело заштите другога од себе, основ за развој филантропије на нашим просторима“. Министар Богдановић је такође скренуо пажњу да су покретачи филантропских активности некада били и владари, племство и црква, па отуда данас имамо разноврсна архитектонска умијећа као културна добра која су подигли појединци, као своју задужбину, за добробит и унапрјеђење друштвених прилика заједнице.

МКУОсврћући се на историју филантропије у нашој земљи, министар Богдановић је издвојио значај очуваних вакуфа као израз доброчинства богатијих припадника исламске вјероисповијести, чији је најпознатији примјер вакуф Хусеин-Паше Бољанића у Пљевљима. На Округлом столу је наглашено да су неки од најзначајнијих добротвора у нашој историји Краљ Никола И Петровић, Андрија Змајевић, Спиридон Гопчевић, Василије Васо Ћуковић, барски надбискуп Никола Добречић и многи други.

Говорећи о нормативном уређењу начела филантропије, министар Богдановић је нагласио да је то начело препознато у Општем имовинском законику за Књажевину Црну Гору, касније у законима с краја Другог свјетског рата, а данас кроз Закон о невладиним организацијама. 

Министар Богдановић је закључио да је „начело филантропије и дио два стратешка документа, који се тичу цивилног сектора, као што је и додатно нормирано законима о порезу на добит правних и физичких лица. Тим се законима дефинишу пореска ослобађања када је у питању давање за опште добро, чиме је додатно уређено преко 20 области од јавног интереса, и по први пут се поред давања у новцу, као расход признаје и давање у роби и услугама. На овај начин афирмишемо нове моделе филантропије и могућности које доноси ново вријеме, а које нам омогућава да добра дјела чинимо и брже и ефикасније“.

На отварању Округлог стола говорио је и академик Зоран Рашовић, који је нагласио да је догађај посвећен научном сагледавању стања задужбинарства и филантропије са свих аспеката у Црној Гори и сусједним земљама, с посебним освртом на европске праксе и искуства у овој области. Академик Рашовић је додатно навео да ће на Округлом столу посебно бити промовисане етичке вриједности народа земаља окружења, као и хуманитарни садржаји задужбинарства и начини за унапрјеђење стања у овој области. Закључено је да ће организатори скупа учинити напоре да резултати научног осврта на ову битну тему буду доступни јавности објављивањем Зборника са рефератима свих учесника. 

МКУУ И сесији говорила је министарка јавне управе Црне Горе, Сузана Прибиловић, на тему „Дјеловање невладиних организација у Црној Гори са посебним освртом на фондације“. Она је саопштила да према подацима из октобра 2019. године, у Црној Гори је регистровано 5.629 невладиних организација, од чега 5.308 невладиних удружења, 202 невладине фондације и 119 представништава страних невладиних организација. Од тога највећи број регистрованих организација активан је у области културе, заштите људских и мањинских права, умјетности, институционалног и ванинституционалног образовања, пољопривреде и руралног развоја и социјалне и здравствене заштите, као и организација које се баве разним облицима хуманитарног рада, односно доброчиног давања.

Говорећи о филантропији у Црној Гори, Прибиловић је истакла да је у последње вријеме актуелизовано питање развоја филантропије за јаче грађанско друштво, које је иницирано од појединих фондација и гдје кроз Анализе пореских прописа од значаја за развој филантропије у Црној Гори и Анализе правног оквира за оснивање и дјеловања задужбина у Црној Гори, произилази закључак да у Црној Гори није потребно доношење посебног закона или измјене постојећег Закона о НВО које би уредиле задужбину као посебни правни облик невладине организације. Она је закључила да је потребна већа популаризација могућности које Закон о НВО нуди кад је ријеч о оснивању фондација која функционално дјелују као задужбина, како би се на тај начин подстакао развој задужбинарства и доброчиног давања у Црној Гори.

Учесници Округлог стола били су реномирани правници и историчари из Црне Горе и земаља из окружења.

Фото: Линк

Видео: Yоутубе