Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Телеграм министра Богдановића поводом смрти истакнутог културног ствараоца Николе Вавића

Датум објаве: 23.10.2019 11:47 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Поводом смрти истакнутог културног ствараоца, редитеља Николе Вавића, министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа његовој породици.

„Никола Вавић био је једна од најзначајнијих личности црногорске културе. 

Његовим одласком црногорска култура изгубила је једног од оних посвећеника који су своје умијеће увијек видјели у ширем културолошком контексту, зато у његовом случају морамо говорити о одласку врсног редитеља, сценаристе и педагога. 

Вавићев ангажман у Никшићком позоришту и Црногорском народном позоришту, као и редитељски рад, јесу и остаће важан сегмент развоја црногорске позоришне умјетности и њеног усмјерења ка естетици модерног театра. 

Својим особеним сензибилитетом, ерудицијом и једнаком отвореношћу ка класичном и савременом драмском тексту, Никола Вавић оставио је дјело које ће бити незаобилазно у пручавању историје црногорске сценске умјетности.

Поред великог броја државних и струковних награда и признања, те статуса почесног члана Црногорског народног позоришта, његов умјетнички ангажман и стваралаштво валоризовани су и статусом истакнути културни стваралац.

Породици и пријатељима нека је за утјеху и памћење то што је његов животни пут овјенчан великим и вриједним стваралачким и људским успјесима.

Искрено жалим због одласка Николе Вавића и у своје име и име Министарства културе, упућујем изразе саучешћа његовој породици“ истакао је Министар.