Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Omaž istaknutom crnogorskom reditelju i scenaristi Milu Đukanoviću

Omaž istaknutom crnogorskom reditelju i scenaristi Milu Đukanoviću
Datum objave: 23.10.2019 13:47 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorska kinoteka će u petak 25. oktobra sa početkom u 19 časova, u Ministarstvu kulture upriličiti program povodom 30 godina od smrti istaknutog crnogorskog reditelja i scenariste Mila Đukanovića.

Ovom prilikom biće prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Neprilagođeni filmski grof" u režiji Radoslava Stanišića, posvećen Milu Đukanoviću koji je dao značajan doprinos temeljima crnogorske kinematografije.

O Đukanovićevom filmskom stvaralaštvu i njegovoj ličnosti govoriće filmski reditelji: Draško Đurović, Radoslav T. Stanišić, kao i književnik i filmski kritičar Aleksandar Bečanović.

Podsjećamo, Crnogorska kinoteka je u sklopu aktivnosti koje se odnose na digitalizaciju filmova crnogorskih autora, uradila nove kopije najznačajnijih Đukanovićevih filmova u mađarskoj laboratoriji „Hungarian FilmLab".

O reditelju:

Milo Đukanović, rođen u Čevu 30. septembara 1927. godine, bio je istaknuti jugoslovenski reditelj i scenarista. Poznat po istančanom smislu za humor i izuzetnim osjećajem za dramu, u svojoj karijeri režirao je popularne jugoslovenske filmove kao što su: ''Muškarci juče, danas i...'' (1963), ''Jugoslavija pomorska zemlja'' (1963), ''Inspektor'' (1965), ''Palma medju palmama' (1967) i mnoge druge. Osim filmova, Đukanović je režirao serije: ''Ceo život za godinu dana'' (1971) - 25 epizoda, ''Kamiondžije'' (1973) - 10 epizoda i ''Kamiondžije 2'' (1984) - 8 epizoda. Sarađivao je sa najvećim imenima jugoslovenske kinematografije, a pored scenarija koje je pisao za svoje filmove sa Radomirom Šaranovićem, Ratkom Đurovićem, Mirkom Kovačem i Borislavom Pekićem, napisao je scenario za film ''13. jul'' (1982).