Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Омаж истакнутом црногорском редитељу и сценаристи Милу Ђукановићу

Омаж истакнутом црногорском редитељу и сценаристи Милу Ђукановићу
Датум објаве: 23.10.2019 13:47 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Црногорска кинотека ће у петак 25. октобра са почетком у 19 часова, у Министарству културе уприличити програм поводом 30 година од смрти истакнутог црногорског редитеља и сценаристе Мила Ђукановића.

Овом приликом биће приказан награђивани дугометражни документарни филм „Неприлагођени филмски гроф" у режији Радослава Станишића, посвећен Милу Ђукановићу који је дао значајан допринос темељима црногорске кинематографије.

О Ђукановићевом филмском стваралаштву и његовој личности говориће филмски редитељи: Драшко Ђуровић, Радослав Т. Станишић, као и књижевник и филмски критичар Александар Бечановић.

Подсјећамо, Црногорска кинотека је у склопу активности које се односе на дигитализацију филмова црногорских аутора, урадила нове копије најзначајнијих Ђукановићевих филмова у мађарској лабораторији „Хунгариан ФилмЛаб".

О редитељу:

Мило Ђукановић, рођен у Чеву 30. септембара 1927. године, био је истакнути југословенски редитељ и сценариста. Познат по истанчаном смислу за хумор и изузетним осјећајем за драму, у својој каријери режирао је популарне југословенске филмове као што су: ''Мушкарци јуче, данас и...'' (1963), ''Југославија поморска земља'' (1963), ''Инспектор'' (1965), ''Палма медју палмама' (1967) и многе друге. Осим филмова, Ђукановић је режирао серије: ''Цео живот за годину дана'' (1971) - 25 епизода, ''Камионџије'' (1973) - 10 епизода и ''Камионџије 2'' (1984) - 8 епизода. Сарађивао је са највећим именима југословенске кинематографије, а поред сценарија које је писао за своје филмове са Радомиром Шарановићем, Ратком Ђуровићем, Мирком Ковачем и Бориславом Пекићем, написао је сценарио за филм ''13. јул'' (1982).