Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Svečanim koncertom prijateljstva, obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Republike Turske

Svečanim koncertom prijateljstva, obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Republike Turske
Datum objave: 29.10.2019 12:44 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Svečanim koncertom prijateljstva, u Podgorici je sinoć obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Republike Turske.

MKUTokom programa, u Crnogorskom narodnom pozorištu nastupili su članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, te poznati turski dirigent Omer Jondem i tenor Omer Turkmenoglu.

Brojne zvanice na sinoćnjoj su svečanosti pozdravili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasadorka Republike Turske Songul Ozan.

Bez obzira na složene okolnosti u kojima se odnos Turske i Crne Gore gradio, vremenom su se formirali sve funkcionalniji modaliteti saradnje naša dva naroda. Iako često komplikovane i opterećujuće, nakon uspostavljanja zvaničnih diplomatskih kanala, relacije su bile sve sadržajnije i bogatije. Emancipatorskim procesima, koji su obje zemlje zahvatili na prelasku vjekova, stvorili su se uslovi i za intenzivnijom kulturnom razmjenom, u čijim je temeljima već postojala duga tradicija međusobnih prožimanja. Drago mi je da su upravo na polju kulture sve vidljiviji rezultati naše bilateralne saradnje i da jednim ovakvim koncertom proslavljamo skoro vijek i po MKUdiplomatskih odnosa, uz ubjeđenje da će i buduća saradnja koja nam predstoji obogatiti kulture naših naroda i još više nas približiti jedne drugima - naglasio je ministar Bogdanović.

Ambasadorka Ozan istakla je kako “danas proslavljamo 140 godina od postavljanja prvog ambasadora na lijepom Cetinju, tadašnjoj prijestonici Crne Gore i da ovim koncertom proslavljamo značajan datum, kada su postavljeni temelji dobre saradnje između naše dvije zemlje, prijateljstvom između kralja Nikole i sultana Abdulhamida osvjedočenim u mnogim istorijskim knjigama”.

“Isto tako, tokom 2006. godine, Turska je među prvim zemljama priznala crnogorsku nezavisnost nakon referenduma. Naše zajedničke istorijske, kulturne i prijateljske veze čine savršenim odnose Turske i Crne Gore. Danas je Crna Gora jedna od naših najznačajnijih NATO saveznica, ali i važan partner u oblasti kulture, ekonomije i politike” - rekla je ona.

Foto: Link
Video: Youtube