Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Свечаним концертом пријатељства, обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске

Свечаним концертом пријатељства, обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске
Датум објаве: 29.10.2019 12:44 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Свечаним концертом пријатељства, у Подгорици је синоћ обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске.

МКУТоком програма, у Црногорском народном позоришту наступили су чланови Црногорског симфонијског оркестра, те познати турски диригент Омер Јондем и тенор Омер Туркменоглу.

Бројне званице на синоћњој су свечаности поздравили министар културе Александар Богдановић и амбасадорка Републике Турске Сонгул Озан.

Без обзира на сложене околности у којима се однос Турске и Црне Горе градио, временом су се формирали све функционалнији модалитети сарадње наша два народа. Иако често компликоване и оптерећујуће, након успостављања званичних дипломатских канала, релације су биле све садржајније и богатије. Еманципаторским процесима, који су обје земље захватили на преласку вјекова, створили су се услови и за интензивнијом културном размјеном, у чијим је темељима већ постојала дуга традиција међусобних прожимања. Драго ми је да су управо на пољу културе све видљивији резултати наше билатералне сарадње и да једним оваквим концертом прослављамо скоро вијек и по МКУдипломатских односа, уз убјеђење да ће и будућа сарадња која нам предстоји обогатити културе наших народа и још више нас приближити једне другима - нагласио је министар Богдановић.

Амбасадорка Озан истакла је како “данас прослављамо 140 година од постављања првог амбасадора на лијепом Цетињу, тадашњој пријестоници Црне Горе и да овим концертом прослављамо значајан датум, када су постављени темељи добре сарадње између наше двије земље, пријатељством између краља Николе и султана Абдулхамида освједоченим у многим историјским књигама”.

“Исто тако, током 2006. године, Турска је међу првим земљама признала црногорску независност након референдума. Наше заједничке историјске, културне и пријатељске везе чине савршеним односе Турске и Црне Горе. Данас је Црна Гора једна од наших најзначајнијих НАТО савезница, али и важан партнер у области културе, економије и политике” - рекла је она.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе