Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић - Амбасадор Меделани: Сарадња у области културе од посебног значаја за Црну Гору и Суверени витешки малтешки ред

Министар Богдановић - Амбасадор Меделани: Сарадња у области културе од посебног значаја за Црну Гору и Суверени витешки малтешки ред
Датум објаве: 01.11.2019 16:18 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић примио је данас новоименованог амбасадора Сувереног Витешког Малтешког Реда, Ђан Анибала Роси ди Меделанија. Током састанка било је више ријечи о интензивирању сарадње у области заштите и очувања покретних културних добара, међу којима је - како је наведено - од посебног значаја Икона богородице Филермосе.

Министар Богдановић истакао је да Црна Гора и Суверени Витешки Малтешки Ред баштине добре и пријатељске односе, којима је посебно допринијела интензивна сарадња у области културе. У том контексту, он је истакао да Црна Гора са посебном пажњом третира питање заштите и очувања Иконе богородице Филермосе, која представља културно добро од изузетног значаја како за Црну Гору, тако и за ширу европску јавност. Нагласио је и да Министарство културе даје пуну подршку будућој реализацији пројеката који ће третирати заштиту, али и адекватну презентацију Филермосе, уважавајући њен паневропски значај, али и потребу очувања која мора бити усклађане са савременим конзерваторским принципима.

Амбасадор Меделани исказао је задовољство тиме што борави у Црној Гори, наглашавајући да управо на култури доминантно почива сарадња Црне Горе и Сувереног Витешког Малтешког Реда. Он је казао и како подржава реализације пројеката у циљу адекватне презентације Филермосе.

Амбасадор Меделани додао је да културу види и као поље које може снажно допринијети интеграцији особа са инвалидитетом у друштво.

Тим поводом, министар Богдановић подсјетио је да Министарство културе кроз Програм заштите и очувања културних добара који се усваја на годишњем нивоу, али и кроз конкурсе намијењене невладином сектору, даје могућност реализације широког спектра пројеката из области културе, који неријетко третирају рањиве групе и лица са инвалидитетом.
Данашњи саговорници су се сагласили и да ће заједно радити на реализацији пројеката које доприносе интегрисању особа са инвалидитетом у савремене токове културе.