Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović - Ambasador Medelani: Saradnja u oblasti kulture od posebnog značaja za Crnu Goru i Suvereni viteški malteški red

Ministar Bogdanović - Ambasador Medelani: Saradnja u oblasti kulture od posebnog značaja za Crnu Goru i Suvereni viteški malteški red
Datum objave: 01.11.2019 16:18 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Suverenog Viteškog Malteškog Reda, Đan Anibala Rosi di Medelanija. Tokom sastanka bilo je više riječi o intenziviranju saradnje u oblasti zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara, među kojima je - kako je navedeno - od posebnog značaja Ikona bogorodice Filermose.

Ministar Bogdanović istakao je da Crna Gora i Suvereni Viteški Malteški Red baštine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture. U tom kontekstu, on je istakao da Crna Gora sa posebnom pažnjom tretira pitanje zaštite i očuvanja Ikone bogorodice Filermose, koja predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja kako za Crnu Goru, tako i za širu evropsku javnost. Naglasio je i da Ministarstvo kulture daje punu podršku budućoj realizaciji projekata koji će tretirati zaštitu, ali i adekvatnu prezentaciju Filermose, uvažavajući njen panevropski značaj, ali i potrebu očuvanja koja mora biti usklađane sa savremenim konzervatorskim principima.

Ambasador Medelani iskazao je zadovoljstvo time što boravi u Crnoj Gori, naglašavajući da upravo na kulturi dominantno počiva saradnja Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda. On je kazao i kako podržava realizacije projekata u cilju adekvatne prezentacije Filermose.

Ambasador Medelani dodao je da kulturu vidi i kao polje koje može snažno doprinijeti integraciji osoba sa invaliditetom u društvo.

Tim povodom, ministar Bogdanović podsjetio je da Ministarstvo kulture kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara koji se usvaja na godišnjem nivou, ali i kroz konkurse namijenjene nevladinom sektoru, daje mogućnost realizacije širokog spektra projekata iz oblasti kulture, koji nerijetko tretiraju ranjive grupe i lica sa invaliditetom.
Današnji sagovornici su se saglasili i da će zajedno raditi na realizaciji projekata koje doprinose integrisanju osoba sa invaliditetom u savremene tokove kulture.