Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписани уговори о финансирању пројеката невладиних организација у области културе и умјетности

Потписани уговори о финансирању пројеката невладиних организација у области културе и умјетности
Датум објаве: 11.11.2019 12:57 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУУ Министарству културе данас је уприличено свечано потписивање уговора о финансирању пројеката невладиних организација у области културе и умјетности.

Ове године, по том основу, Министарство културе финансираће 36 најбоље оцијењених пројеката и то након што је спроведен јавни конкурс "Подигнимо завјесу независне културне сцене. Пројекти ће бити финансирани укупним износом већим од 357 хиљада еура.

Током данашње свечаности, присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић, који је подсјетио како је ријеч о другој години током које Министарство културе реализује овај конкурс.

О овогодишњем интересовању, најбоље свједочи податак да су пројекте пријавиле 173 организације. Одлуку о расподјели средстава МКУдонијела је Комисија Министарства културе, након комплексне процедуре, а на основу Ранг листе пројеката. Посебно ми је драго што подржаних 36 пројеката припадају разноликом дијапазону културних израза и што су усмјерени на задовољење потреба разноврсних циљних група у домену културе и умјетности. Пројекти обухватају готово све области културно-умјетничког стваралаштва и културне баштине, а такође су заступљене и различите социјалне и рањиве групе. Овогодишњу новину чине истраживачки пројекти, као посебан сегмент конкурса. Евидентно је да конкурс испуњава своју намјеру, а то је реализација партнерских пројеката невладиних организација. Тако ће се од 36 пројеката, њих чак 15 спроводити у партнерству - рекао је он.
Предсједник Комисије задужене за расподјелу средстава Драгољуб Јанковић истакао је како је конкурс реализован уз четири стратешка циља.

Ријеч је о јачању независне културне сцене, заштити и промоцију разноликости културних израза, равномјерном развоју културе на територији Црне Горе и реализацији истраживачких пројеката као предуслова стратешког планирања у култури. Комисија Министарства културе за расподјелу средстава је пред собом имала велики изазов да спроведе комплексу процедуру, као и обимне активности, у односу на велики број пријава који је и ове године пристигао на конкурс - нагласио је он.

Од 176 пристиглих пријава, како је истакао Јанковић, 101 је задовољила административну провјеру. У другој фази, независни процјењивачи бодови су пројекте и то према четири критеријума и 16 мјерила.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе