Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена поставка која ће бити дио Музеја РТЦГ

Отворена поставка која ће бити дио Музеја РТЦГ
Датум објаве: 11.11.2019 19:28 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуУ сједишту националног јавног сервиса у Подгорици, вечерас је свечано отворена поставка која ће бити дио Музеја Радио и Телевизије Црне Горе. Свечаност је уприличена поводом прославе 75 година Радија Црне Горе и 55 година Телевизије Црне Горе.

Поставка има више стотина експоната, а њени аутори су Марина Челебић и Владислав Ивановић.

Поставку је отворио министар културе Александар Богдановић, који је казао како вечерашњи догађај има посебно значење - тим прије јер поставка вјерно свједочи не само о хронологији рада јавног сервиса, већ и о историјату радија и телевизије у Црној Гори.

О значају медија кроз вријеме није потребно детаљније говорити. Прво радио, а потом и телевизија – од Волујице до данас – за човјека са наших простора имали су посебну тежину. А таква је и поставка пред нама – занимљива, разнородна, а прије свега вјерно хронолошко свједочанство искорака, трендова, а тиме и развоја медија. Од 1944. године и Радија Цетиње, преко 1949. и мкуРадија Титоград, све до 1964. и Телевизије Црне Горе, а касније и успостављања читаве мреже локалних радијских и телевизијских станица, стварана је импозантна база података и предмета, која овом поставком добија својеврстан презентерски оквир. И отуд је она потенцијално полазиште за свако будуће истраживање везано за област медија. Уједно, планирани музеј Радио Телевизије Црне Горе омогућиће и увид у развој нашег политичког живота, економије, културе и спорта, јер све што ће у њему моћи да се види представља незаобилазну значењску, а неријетко и прекретничку тачку у хронологији наше новије историје - нагласио је он.

Уредница програмског архива у РТЦГ Снежана Ракоњац истакла је како је идеја о успостављању музеја јавног сервиса потекла прије готово десет година.

Наша идеја водиља била је да сачувамо од заборава, трајно заштитимо и презентујемо дио вриједног насљеђа насталог током вишедеценијског рада два најстарија електронска медија у Црној Гори, али и да у години јубилеја и на овај начин искажемо поштовање и захвалност свима који су стварали историју наше куће, а тиме и медијску историју наше државе - нагласила је она.

мкуКако је казала Ракоњац, поставку чине експонати почев од оних који подсјећају на 1904. годину и прву бежичну штацију на Волуијици.

У збирци техничких уређаја, која свједочи о честим технолошким мијенама и специфичностима радија и телевизије као феномена 20. Вијека, изложени су и микрофони и камере пред којима су стајали учесници Мојковачке битке, хероји Другог свјетског рата, ударници, државници, научници, филмске звијезде и наши суграђани из свих крајева Црне Горе. Са друге стране ових уређаја била је бројна стваралачка породица различитих професионалних профила која је током 75 радијских и 55 телевизијских година из дана у дан биљежила живот и историју Црне Горе - додала је она.

Дио поставке су и фотографије, програмска хронологија и други записи, а како је наглашено на вечерашњем отварању - дио тог материјала спашен је захваљујући ангажману бројних институција, превасходно Министарства културе и Црногорске кинотеке.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе