Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Телеграм министра Богдановића поводом смрти Бранка Лустига

Датум објаве: 15.11.2019 12:32 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Поводом смрти једног од најзначајнијих филмских стваралаца са простора некадашње Југославије и чувеног холивудског продуцента и двоструког добитника Оскара, Бранка Лустига, министар културе Црне Горе Александар Богдановић, упутио је министарки културе Хрватске Нини Обуљен Коржинек, телеграм саучешћа у којем се наводи:

„Упућујем Вам изразе искреног саучешћа поводом смрти истакнутог филмског ствараоца Бранка Лустига, који је својим дугогодишњим радом оставио неизбрисив траг у историји свјетске кинематографије. 

Остаће упамћен као један од судионика најзначајнијих филмских остварења бивше Југославије, али и као професионалац који је своју стваралачку репутацију потврдио највећим свјетским наградама у области филмске продукције. 

Поред професионалног, не мање важан је био и његов људски ангажман, посебно у реализацији Фестивала толеранције, којим је на симболичан начин, користећи филм као најпријемчивију умјетничку форму, указивао на неопходност подстицања и развијања толеранције и афирмисао основна људска права – право на живот и право на различитост. 

Сарадња Министарства културе са господином Лустигом у претходних неколико година, на промоцији Фестивала толеранције на Цетињу и у Подгорици, за нас је било велико задовољство и изузетно искуство, због којег смо га доживљавали као великог пријатеља Црне Горе и црногорске културе.

Још једном Вам упућујем изразе искреног саучешћа и молим Вас да наше жаљење пренесите члановима његове породице, његовим пријатељима и сарадницима“.