Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Telegram ministra Bogdanovića povodom smrti Branka Lustiga

Datum objave: 15.11.2019 12:32 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Povodom smrti jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije i čuvenog holivudskog producenta i dvostrukog dobitnika Oskara, Branka Lustiga, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, uputio je ministarki kulture Hrvatske Nini Obuljen Koržinek, telegram saučešća u kojem se navodi:

„Upućujem Vam izraze iskrenog saučešća povodom smrti istaknutog filmskog stvaraoca Branka Lustiga, koji je svojim dugogodišnjim radom ostavio neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije. 

Ostaće upamćen kao jedan od sudionika najznačajnijih filmskih ostvarenja bivše Jugoslavije, ali i kao profesionalac koji je svoju stvaralačku reputaciju potvrdio najvećim svjetskim nagradama u oblasti filmske produkcije. 

Pored profesionalnog, ne manje važan je bio i njegov ljudski angažman, posebno u realizaciji Festivala tolerancije, kojim je na simboličan način, koristeći film kao najprijemčiviju umjetničku formu, ukazivao na neophodnost podsticanja i razvijanja tolerancije i afirmisao osnovna ljudska prava – pravo na život i pravo na različitost. 

Saradnja Ministarstva kulture sa gospodinom Lustigom u prethodnih nekoliko godina, na promociji Festivala tolerancije na Cetinju i u Podgorici, za nas je bilo veliko zadovoljstvo i izuzetno iskustvo, zbog kojeg smo ga doživljavali kao velikog prijatelja Crne Gore i crnogorske kulture.

Još jednom Vam upućujem izraze iskrenog saučešća i molim Vas da naše žaljenje prenesite članovima njegove porodice, njegovim prijateljima i saradnicima“.