Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић у посјети Шавнику и Жабљаку: Посебна пажња Министарства пројектима на сјеверу

Министар Богдановић у посјети Шавнику и Жабљаку: Посебна пажња Министарства пројектима на сјеверу
Датум објаве: 22.11.2019 17:39 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у посјети општинама Шавник и Жабљак, током које се састао са локалним руководством и представницима установа културе.

Током посјете, више ријечи било је о актуелним и будућим пројектима, при чему су посебно наглашене текуће конзерваторско-археолошке мјере на локалитетима са стећцима. Како је истакао министар Богдановић, те активности су и приоритет када су у питању мјере из области културе на дурмиторском подручју.

МКУТоком сусрета са предсједником Општине Шавник Мијомиром Вујачићем и његовим сарадницима, више ријечи било је о улагањима у објекте културе на том подручју. У том контексту, наглашено је како је недавна обнова Куће Пекића била успјешна, тим прије јер су у њој већ одржане и прве умјетничке смотре. Ипак, како је нагласио министар Богдановић, у наредном периоду потребно је осмислити додатне програме, како би тај објекат био валоризован у потпуности.

Разговарано је и о иницијативи за адаптацију куће Новице Церовића, при чему је наглашено како је Министарство културе у потпуности спремно да подржи поменути пројекат.

Током разговора са предсједником Општине Жабљак Веселином Вукићевићем и руководиоцима локалних установа културе, у фокусу су биле текуће активности у Барама Жугића и Новаковићима, гдје су у току мјере на конзервацији некропола са стећцима. Влада Црне Горе, како је казао министар Богдановић, у наведене је активности током двије посљедње године уложила 30 хиљада еура, што ће бити настављено и у периоду који слиједи.

Министар Богдановић предложио је руководству Општине Жабљак да размотри иницијативу о успостављању музеја посвећеног култури и историји дурмиторског краја, што би - како је нагласио - наишло и на подршку Министарства културе.

МКУТоком посјете Жабљаку и Шавнику, министар Богдановић поручио је руководству локалних установа културе да припремају и конкуришу пројектима код Министарства културе, при чему је предложио и да у њихову реализацију буде укључен што већи број локалних умјетника.

Током данашњих посјета, посебно смо говорили о текућим пројектима - у првом реду оним који теку у континуитету, а тичу се археолошких и конзерваторских мјера на више локалитета са некрополама стећака. Само у посљедње двије године у ту сврху уложили смо 30.000 еура и сигурно је да ћемо и догодине наставити са тим мјерама. Са данашњим саговорницима сагласио сам се како радови на свим локалитетима морају бити обављени што темељније.

Уз то, моја данашња порука је и да у потпуности стојимо на располагању локалним установама културе - овдје смо били и како би их мотивисали да нам пријаве своје пројекте и да заједно радимо на креирању културне понуде као додатног сегмента намијењеног не само локалном становништву, већ и све бројнијим посјетиоцима дурмиторског краја - изјавио је министар Богдановић након данашњих посјета.


МКУ
 Видео: Yоутубе
 Видео:Yоутубе
  Фото: Фото