Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Богдановић-Бланко: Кинематографија и визуелне умјетности од посебног значаја за сарадњу у области културе

Богдановић-Бланко: Кинематографија и визуелне умјетности од посебног значаја за сарадњу у области културе
Датум објаве: 29.11.2019 18:30 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановић састао се данас с амбасадором Мексика у Црној Гори Марком Антонијем Гарсијом Бланком.

Говорећи о потенцијалном партнерству двије државе у области културе, министар Богдановић казао је како простор за сарадњу постоји, и да би у том контексту требало иницирати потписивање Споразума о сарадњи у области културе у циљу успостављања регулаторног механизма за размјену програма у свим сегментима културно-умјетничког стваралаштва, културне баштине и креативних индустрија. Наглашено је да ће у наредном периоду бити учињени додатни напори за повезивање институција у области кинематографије, музике, плеса и визуелних умјетности, као потенцијалних области од обостарног интереса.

Амбасадор Бланко истакао је да та држава већ дуже подржава пројекте у земљама региона путем активности Мексичке агенције за развој међународне сарадње. Он је додао да култура представља једно од примарних поља међудржавне сарадње, што, како је нагласио, може у будућности бити и спона између Црне Горе и Мексика. Амбасадор Бланко је такође подсјетио да та држава има изузетно развијену филмску индустрију, али и да су радови бројних мексичких филмских радника посебно запажени на глобалном нивоу, те да постоји велики потенцијал за директну сарадњу у овој области.

Током данашњег сусрета, министар Богдановић представио је амбасадору Бланку кључне активности и програме Министарства културе, као и дјелатност црногорских умјетника. У том погледу, обострано је закључено да основа за сарадњу већ постоји и да је потребно додатно размотрити у наредном временском оквиру.