Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан Меморандум о сарадњи на пројекту организације Музеја поште: Валоризација историјског насљеђа које баштини национални поштански оператор

Потписан Меморандум о сарадњи на пројекту организације Музеја поште:  Валоризација историјског насљеђа које баштини национални поштански оператор
Датум објаве: 25.05.2020 15:06 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта организације Музеја поште данас су у Министарству културе потписали министар Александар Богдановић, директорица Народног музеја Анастазија Мирановић и извршни директор Поште Црне Горе Божидар Вуксановић. 

Министар Богдановић, након потписивања овог документа, саопштио је да ће Министарство културе, Народни музеј и Пошта Црне Горе заједнички радити на оснивању Музеја поште као савремене и едукативне музејске институције чији ће основни задатак бити да сакупља, чува, истражује и презентује историјат црногорске поште, али и да укаже на њену савремену улогу у нашем друштву.

„Са задовољством смо се одазвали иницијативи Поште Црне Горе да и овај, не мање важан, сегмент историјског насљеђа који баштини наш национални поштански оператор очувамо и валоризујемо кроз формирање посебне музејске јединице“, нагласио је министар Богдановић.

Напоменуо је да је Пошта Црне Горе већ одвојила дио пословног простора у склопу Зграде поште на Цетињу који ће прилагодити за потребе формирања Музеја. 
„Сходно томе, данас смо договорили и даљи низ корака ка оснивању Музеја поште. У наредном периоду утврдићемо акциони план за реализацију пројекта и формирати стручни тим за израду елабората о оправданости формирања овог Музеја. Затим ћемо израдити тематско - експозициони план који ће обухвати архитектонско-дизајнерске послове у ентеријеру објекта намијењеног за Музеј поште, у складу са прописима за излагање и заштиту музејског материјала. Утврдићемо и теме за музејску експозицију, а бавићемо се и израдом и доношењем аката за одговарајући облик организовања Музеја поште, као и израдом музејске документације у складу са Законом о музејској дјелатности“, казао је министар Богдановић. 

Најавио је и да ће заједничке активности на реализацији поменутог пројекта почети током ове године и бити настављене у идућој, до коначне реализације.
Према ријечима извршног директора Поште Црне Горе Божидара Вуксановића, црногорска Пошта, њена историја и значај који има за укупно друштво чине оснивање овог музеја више него потребним. 

„Изузетни тренуци црногорске поштанске историје обавезују нас на брижљив и одговоран однос, и због прошлих и због будућих генерација“, додао је Вуксановић.
Подсјетио је да је Црна Гора била једна од 22 земље које су 1874. године учествовале у оснивању Свјетског поштанског савеза, те да је Црна Гора 1903. прва у овом дијелу Европе имала аутомобилски превоз поште.

Како је нагласио, поред афирмације богате поштанске историје, Музеј поште биће значајан и за сегмент туристичке понуде, превасходно због бројних филателиста који долазе у Црну Гору.

„Управо ће Музеј поште, као мјесто гдје ћемо оживјети историју Поште, бити и добар простор за представљање најсавременијих услуга и сервиса којима одговарамо на изазове данашњег тржишта“, истакао је Вуксановић.

Директорица Народног музеја Анастазија Мирановић изразила је задовољство због сарадње на овом пројекту, који ће у будућности резултирати новом музејском јединицом.
„Радује чињеница да институције у Црној Гори постају све свјесније потребе чувања, презентације и валоризације свог културног насљеђа. Њима се овог пута прикључила и 

Пошта Црне Горе, као институција са богатом традицијом и историјом. У том контексту, Народни музеј, као матична музејска институција у Црној Гори, даће сву потребну логистику да дође до остварења ове одличне идеје“, поручила је Мирановић.

Фото и видео: флицкр

Министарство културе