Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

19.01.2019.

Министар културе позвао АЕМ да предузме мјере потив оператера који преносе антицрногорску кампању телевизија Пинк и Хаппy

Министар културе Црне Горе Александар Богдановић позвао је Агенцију за електронске медије да предузме мјере из своје надлежности због вишемјесечне негативне кампање коју против наше земље посредством кабловских оператера спроводе телевизије Пинк и Хаппy.

17.01.2019.

Усвојен План имплементације препорука из анализе медијског сектора (Јуфреx)

Усвојен План имплементације препорука из анализе медијског сектора (Јуфреx)

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Информацију о плану имплементације препорука из Анализе медијског сектора у Црној Гори за усклађивање са стандардима Савјета Европе и Европске уније “Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи 2018” (ЈУФРЕX). Министар културе Александар Богдановић је истакао да је анализа која је спроведена обухватила све релевантне правне институте и институционалне механизме на плану заштите и унапријеђења гаранција слободе изражавања.

15.01.2019.

Јавни позив за предлагање представника невладиних организација у Комисији за расподјелу средстава невладиним организацијама

На основу члана 32б Закона о невладиним организацијама, Министарство културе образује Комисију за расподјелу средстава невладиним организацијама (у даљем тексту: Комисија) за реализацију јавног конкурса који ће бити објављен у 2019. години.

15.01.2019.

Продужен рок за међународни позив за младе умјетнике у оквиру ИПА пројекта МОНЕТ

Продужен рок за међународни позив за младе умјетнике у оквиру ИПА пројекта МОНЕТ

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: Продужетак рока за достављање апликација за Међународни позив за одабир младих умјетника за програм размјене у оквиру пројекта “МОНЕТ – цултуре ин МОтион ин адриатиц НЕТwорк оф Мусеум”, ПРОГРАМ ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ Италија – Албанија – Црна Гора 2014/2020. ЦОДЕ 237

15.01.2019.

К О Н К У Р С за финансирање програмских садржаја у локалним штампаним медијима и непрофитним штампаним медијима у 2019. години

Предмет конкурса: Финансирање производње програмских садржаја од значаја за остваривање јавног интереса у локалним штампаним медијима и непрофитним штампаним медијима.

10.01.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години реализацију програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничка и цјеловита презентација црногорске културе на референтним међународним манифестацијама и фестивалима (сајмови књига, филмски фестивали и друге манифестације и фестивали културно-умјетничког стваралаштва).

10.01.2019.

К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години, у оквиру програма “Развој културе на сјеверу”: 1) нове пројекте и програме од значаја за остваривање јавног интереса у култури у општинама са сјевера Црне Горе (Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Петњица, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаје, Шавник и Жабљак); 2) програме и пројекте из других црногорских општина који ће бити реализовани на сјеверу, на основу споразума о сарадњи и размјени програма.

10.01.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години нове пројекте и програме из сљедећих области: 1. Ликовна умјетност (програми и пројекти међународне промоције и презентације црногорске ликовне умјетности; стручна усавршавања за младе у међународним програмима: конференције, колоније, радионице; издавачки пројекти у ликовној умјетности: стручне публикације, лексикони и монографије о црногорским умјетницима; ретроспективне изложбе од значаја за црногорску културу)

06.01.2019.

Божићна честитка министра културе Александра Богдановића

Божићна честитка министра културе Александра Богдановића

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку свим грађанима православне вјероисповијести који славе Божић по јулијанском каландару:

05.01.2019.

Завршени конзерваторски и рестаураторски радови на Дворском гробљу династије Петровић

Завршено је спровођење конзерваторских и рестаураторских мјера на Дворском гробљу династије Петровић Његош, које се налази у склопу Цетињског манастира. На зидовима ентеријера и сводовима санирана су оштећења од атмосфералија, и урађена је конзервација на гробним мјестима, чиме је још једном доказана одлучност Црне Горе да се са посебном пажњом односи према културно-историјском насљеђу које свједочи о поносној и богатој историји.