Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

16.11.2018.

Министар Богдановић у Бару: Санирати Палату у Старом Бару и успоставити Креативни хаб

Министар Богдановић у Бару: Санирати Палату у Старом Бару и успоставити Креативни хаб Министар културе Александар Богдановић састао се данас у Бару са предсједником Општине Бар Душаном Раичевићем и његовим сарадницима. На састанку је оцијењено да са аспекта културе и њеног развоја, Бар има посебно мјесто на црногорској културној сцени, било да се говори о културном насљеђу, или о савременим аспектима културно-умјетничког стваралаштва. Како је истакао министар Богдановић, развој културе у Бару и валоризација свих његових културних потенцијала, веома важно питање за Министарство културе и Општину.

16.11.2018.

У Старом Бару обиљежен завршетак радова на санацији цркве Свете Катарине

У Старом Бару обиљежен завршетак радова на санацији цркве Свете Катарине

Данас је у Старом Бару обиљежен завршетак радова на санацији цркве Свете Катарине, која је због својих изузетних културних вриједности законом застићена и има статус културног добра од 1957. године. На свечаности су говорили: министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Бар Душан Раичевић и археолог Младен Загарчанин.

16.11.2018.

Одржана комеморација поводом смрти новинара и публицисте Бора Кривокапића

Одржана комеморација поводом смрти новинара и публицисте Бора Кривокапића

Министар културе Александар Богдановић говорио је данас на комеморацији поводом смрти истакнутог југословенског новинара и публицисте Бора Кривокапића...

16.11.2018.

КОМИСИЈА ЗА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ КОНЗЕРВАТОРСКЕ, МУЗЕЈСКЕ, БИБЛИОТЕЧКЕ И АРХИВСКЕ ДЈЕЛАТНОСТИ

Полагање стручног испита за стручна звања за вршење послова библиотечке, конзерваторске, музејске, и архивске дјелатности, организовано је 25. и 26. октобра 2018. године.

15.11.2018.

У Подгорици одржан Инфо дан програма Креативна Европа

У Подгорици одржан Инфо дан програма Креативна Европа

Министарство културе и Деск за Креативну Европу организовали су јуче у ЕУ Инфо центру у Подгорици Инфо дан посвећен програму Креативна Европа. На догађају су представљени основни циљеви и приоритети програма и конкурси који ће бити објављени до краја трајања актуелне финансијске перспективе (2014-2020).

13.11.2018.

Министар културе Александар Богдановић састао се на Цетињу са делегацијом Одбора за просвјету, науку, културу и здравље Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

Министар културе Александар Богдановић састао се на Цетињу са делегацијом Одбора за просвјету, науку, културу и  здравље Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

Министар културе Александар Богдановић састао се на Цетињу са делегацијом Одбора за просвјету, науку, културу и здравље Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, која борави у званичној посјети Црној Гори. Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Црној Гори Њ.Е. Лиу Јин. Министар Богдановић је навео да Црна Гора и НР Кина имају јако успјешну сарадњу у области културе, те да заједнички реализују активности у оквиру Извршног програма сарадње у области културе за период 2017-2020 између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Народне Републике Кине и Хуангџоу декларације о културној сарадњи која је потписана 2017. године. У контексту поспјешивања будућих заједничких пројеката, наглашено је да треба подстицати директну сарадњу између институција културе двије земље, посебно у дијелу унапријеђења кадровских капацитета у области културне баштине.

13.11.2018.

Инфо дан Програма Креативна Европа у Подгорици

Инфо дан Програма Креативна Европа у Подгорици

Министарство културе и Деск за Креативну Европу организују Инфо дан програма Креативна Европа, који ће бити одржан у ЕУ Инфо центру у Подгорици, у сриједу, 14. новембра са почетком у 11 часова. На догађају ће бити представљени основни циљеви програма Креативна Европа, са посебним фокусом на конкурс за европске пројекте сарадње за 2019. годину, који је тренутно у току. Конкурс који је отворен до 11. децембра 2018. године је намијењен институцијама и организацијама које се баве културном и креативном дјелатношћу.

12.11.2018.

Министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа породици црногорског и југословенског новинара и публицисте Бора Кривокапића

„Поводом смрти господина Бора Кривокапића, истакнуте фигуре нашег и југословенског новинарства, у име Министарства културе Црне Горе и у своје лично име, упућујем вам најискреније саучешће. Одласком Бора Кривокапића, наше новинарство и публицистика, али и цјелокупна интелектуална сцена Црне Горе и региона, изгубили су једног од најупечатљивијих представника оног новинарског жанра који поред професионализма подразумијева ерудицију и стилску инвентивност. Посебно ћемо памтити Борово залагање за реафирмацију црногорских идентитетских питања и повратак црногорске државности, чему није давао допиринос само својим текстовима већ и јавним наступима, у којима никада није било поједностављених импресија али јесте јаких аргумената.

10.11.2018.

Значајно унаприједити експертизу стручњака у области заштите културне баштине

Значајно унаприједити  експертизу стручњака у области заштите културне баштине

Министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, сусрео се данас на Цетињу са предсједником ИЦОМОС-а, Тосхиyуки Коно и предсједницом Националног комитета ИЦОМОС Аустрије, Царолине Јäгер-Клеин. Тема састанка било је унапређење сарадње у области очувања културног насљеђа. Оцијењено је да Црна Гора посједује изузетно богатство културних слојева, о чему свједочи чињеница да већ има 4 уписа на Листу свјетске баштине УНЕСЦО. Саговорници су истакли и значај унапређења експертизе стручњака који дјелују у области заштите културне баштине.

09.11.2018.

Министар Богдановић обишао завршне радове на згради Музичког центра, Црногорске кинотеке и Филмског центра: Потребно додатно интензивирати динамику радова

Министар Богдановић обишао завршне радове на згради Музичког центра, Црногорске кинотеке и Филмског центра: Потребно додатно интензивирати динамику радова

Министар културе Александар Богдановић данас је, у склопу посјете Главном граду Подгорици, са сарадницима обишао завршне радове на објекту у коме је планирано усељење трију црногорских институција из сфере културе, и то: Музичког центра, Филмског центра и Црногорске кинотеке. Министар Богдановић је изразио своје задовољство оним што је учињено у протеклим мјесецима, као и просторним ресурсима који ће задовољите не само европске стандарде и потребе већ и очекивања поменутим установа културе.