Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

01.07.2019.

Министар Богдановић говорио на отварању Дванаесте Љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић”

Министар Богдановић говорио на отварању Дванаесте Љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић” Дванаеста Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“, коју организује Министарство вањских послова у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), свечано је отворена данас у Беранама. На церемонији отварања, која је уприличена код спомен куће Гавра Вуковића, говорили су министар културе Александар Богдановић, стална представница УНДП-а у Црној Гори Даниела Гашпарикова и предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић Министар Богдановић, пожеливши учесницима Љетње школе успјешан рад, истакао је како овогодишња тема Љетње школе има посебну важност, тим прије јер је значај мултилатералне дипломатије у очувању међународног мира на овим просторима био изражен током различитих историјских епоха.

01.07.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање заједничких пројеката на пољу конзервације, рестаурације и истраживања Министарства културе Црне Горе и Националног истраживачког савјета Италије за период 2020/2021.

На основу Меморандума о разумијевању између Министарства културе Црне Горе (МКУ) и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР), у даљем тексту: Стране, потписаног 31.маја 2019. године у Риму, Министарство културе расписује К О Н К У Р С за суфинансирање заједничких пројеката на пољу конзервације, рестаурације и истраживања Министарства културе Црне Горе и Националног истраживачког савјета Италије за период 2020/2021.

01.07.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Сходно објављеном јавном позиву за спровођење јавне расправе о Нацрту закона о аудиовизуелним медијским услугама од 25. јуна 2019. године, Министартсво културе објављује да ће се округли сто о Нацрту закона о аудиовизуелним медијским услугама одржати 30.јула 2019. године у сали хотела Подгорица са почетком у 10:00 часова.

01.07.2019.

Почео 32. “Барски љетопис”

Почео 32. “Барски љетопис”

На Шеталишту краља Николе у Бару синоћ је отворено овогодишње издање „Барског љетописа“. Манифестација, 32. по реду, ове ће године трајати до 18. августа и – како је то већ уобичајено – обиљежиће је десетине програма на различитим локацијама. На самом почетку вечери, „Барски љетопис“ отворио је министар културе Александар Богдановић, који је истакао како је та манифестација данас препознатљива по ентузијазму организатора и, прије свега, по вјерној публици.

30.06.2019.

Завршен други фестивал класичне музике „Медитеранске ноте“

Завршен други фестивал класичне музике „Медитеранске ноте“

У Тивту је синоћ завршен други фестивал класичне музике „Медитеранске ноте“. Током протеклих девет дана, публика у том граду била је у прилици да на различитим позорницама прати наступе низа виртуоза савремене класике, а све је окончано синоћњим концертом Роби Лакатош трија и Црногорског симфонијског оркестра у Порто Монтенегру. Овогодишњи фестивал одржан је под покровитељством Министарства културе, Општине Тиват, те компанија „Порто Монтенегро“ и „Луштица Баy“. Улаз на све догађаје био је бесплатан, а током синоћњег завршетка смотре, присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић.

29.06.2019.

Уручена државна награда Мирослављево Јеванђеље за 2018. годину

Уручена државна награда Мирослављево Јеванђеље за 2018. годину

Државна награда „Мирослављево јеванђеље“ за 2018. годину синоћ је у Бијелом Пољу уручена Срђану Мартиновићу, који је то значајно национално признање добио за монографију „Црногорска војска 1854 – 1916“. Током синоћње свечаности, наглашено је како су за награду била предложена дјела 18 аутора, а да је жири – у којем су били Соња Томовић Шундић, Милош Кривокапић, Саша Кнежевић, Небојша Чагоровић и Никола Шарановић – о награђеној монографији истакао како је ријеч „о јединственој и првој исцрпној студији о црногорској војсци у најважнијем периоду њеног дјеловања“.

28.06.2019.

Богдановић-Смоловић: Договорена реконструкција објекта Музеја Бијело Поље и почетак активности на успостављању регионалног креативног хаба

Богдановић-Смоловић: Договорена реконструкција објекта Музеја Бијело Поље и  почетак активности на успостављању регионалног креативног хаба

Министарство културе ове је године уложило 120 хиљада еура у пројекте у Бијелом Пољу, а најзначајији, реконструкција Музеја вриједна 100 хиљада еура, тек предстоји, саопштено је током данашње посјете министра културе Александра Богдановића том граду.

28.06.2019.

Потписан Колективни уговор Радио телевизије Црне Горе

Потписан Колективни уговор Радио телевизије Црне Горе

Министар културе Александар Богдановић, генерални директор Радио телевизије Црне Горе Божидар Шундић и представници два репрезентативна синдиката запослених у јавном сервису потписали су данас Колективни уговор Радио телевизије Црне Горе.

28.06.2019.

ИИИ Полугодишњи извјештај Државне комисије

Државна комисија за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације Јавне установе Народни музеј Црне Горе ће у понедељак,1. јула, са почетком у 10 часова, одржати прес конференцију у Министарству културе, Цетиње.

27.06.2019.

Министар културе Александар Богдановић упутио телеграм поводом смрти директора Јавног локалног емитера „Радио и телевизија Рожаје“ Мирсада Фелећа

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас телеграм поводом смрти директора Јавног локалног емитера „Радио и телевизија Рожаје“ Мирсада Фелећа. У телеграму је, уз остало, наведено сљедеће: