Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

15.05.2019.

Отварање изложбе Бокељске морнарице на Цетињу

Поводом обиљежавања Дана независности Црне Горе, Поморски музеј Црне Горе уз подршку Министарства културе и Општине Котор, приређује изложбу посвећену Бокељској морнарици. Изложба "Бокељска морнарица Котор - 1210 година историје, духовности и културе" представља једну од најрепрезентативнијих изложби посвећених Бокељској морнарици, а биће отворена у 17. маја у 18 сати, у Министарству културе на Цетињу.

14.05.2019.

Извјештај о консултацијама с НВО о Нацрту секторске анализе

Министартво културе, у складу са чланом 12 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија („Службени лист Црне Горе“, број 41/18), а у вези са чланом 32а став 2 Закона о невладиним организацијама ("Службени лист Црне Горе", бр. 39/11 и 37/17), дана 16. априла 2019. године, објавило је Јавни позив заинтересованим невладиним организацијама које дјелују у областима умјетности и културе, за консултације у циљу сачињавања Секторске анализе за утврђивање предлога приоритетних области од јавног интереса и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација из Буџета Црне Горе у 2020.

10.05.2019.

Отворен црногорски павиљон на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији

Отворен црногорски павиљон на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији

На 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији данас је отворен црногорски павиљон. Црна Гора представљена је пројектом “Одисеја (Лебдећи објекат)” чији је аутор Веско Гаговић. Павиљон у палати Малпиеро, у присуству бројних посјетилаца, отворио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Отварању су, уз остале, присуствовали министар културе Александар Богдановић, директор Центра савремене умјетности и комесар црногорске поставке на Бијеналу Ненад Шошкић, кураторка Петрица Дулетић, те многи представници иностраних медија, критичари умјетности и кустоси угледних међународних институција културе.

10.05.2019.

Представници Министарства културе учествовали на међународној конференцији у Солуну

Представници Министарства културе учествовали на међународној конференцији у Солуну

Међународна стручна конференција под називом "Синергије културе", на којој су учествовали генерални директор Директората за културну баштину Министарства културе мр Александар Дајковић, директорица Народног музеја др Анастазија Мирановић, директор Филмског центра доц Сехад Чекић и руководилац Његошевог музеја Исидора Ковачевић одржана је 8. и 9. маја у Солуну. На конференцији су учествовали представници министарстава културе и институција које дјелују у области савремене умјетности из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Румуније и Србије.

09.05.2019.

Сјутра отварање Црногорског павиљона на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији

Црногорски павиљон на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији биће отворен сјутра, 10. маја у 16 сати у палати „Малипиеро“, а свечано ће га отворити предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

09.05.2019.

Почела кампања "Живимо културу"

Почела кампања "Живимо културу"

Министарство културе данас почиње кампању “Живимо културу”. Циљ кампање је, прије свега, афирмација релевантних пројеката, аутора и манифестација који креирају националну културну сцену.

09.05.2019.

Отворена изложба „Црногорска позоришна повијест“

Отворена изложба „Црногорска позоришна повијест“

Изложба „Црногорска позоришна повијест“, ауторке Славојке Маројевић, отворена је у Никшићком позоришту, поводом обиљежавања јубилеја - 135 година театарске традиције у том граду. Отварајући изложбу, представник Министарства културе Илија Суботић истакао је важност пројекта у контексту приоритета развоја црногорске културе, имајући у виду дефицитарност садржаја којима се указује на кретања у развоју позоришне умјетности и продукције на простору Црне Горе од раних облика сценског израза до савременог театра на локалном и националном нивоу.

09.05.2019.

Креативна Европа: Објављен позив за међусекторске пројекте

Министарство културе информише да је у оквиру програма Креативна Европа објављен позив за достављање међусекторских приједлога пројеката на тему: Дигитално повезивање културних и аудиовизуелних дјелатности. У оквиру овог позива, биће подржани пројекти који: 1) нуде нове моделе стварања укрштањем различитих културних и креативних области (укључујући аудивозуелне дјелатности); 2) подстичу осмишљавање иновативних међусекторских приступа у циљу олакшавања дистрибуције и промоције културног и креативног сектора, укључујући културну баштину.

08.05.2019.

Отворена изложба „Дијалогом до сарадње“: Учесници међународне ликовне колоније представили своје радове

Отворена изложба „Дијалогом до сарадње“: Учесници међународне ликовне колоније представили своје радове

У оквиру предсједавања Црне Горе Јадранско - јонском иницијативом, у Будви је данас отворена изложба „Дијалогом до сарадње“. Изложбу су отворили министар културе Александар Богдановић и министар вањских послова др Срђан Дармановић. На изложби су представљени радови девет учесника седмодневне међународне ликовне колоније која је одржана на Цетињу, а цјелокупан догађај организовали су Министарство културе и Министарство вањских послова, уз партнерство са Секретаријатом Јадранско – јонске иницијативе.

08.05.2019.

Представљени изводјачи који ће наступити на концерту поводом Дана независности у Подгорици

Представљени изводјачи који ће наступити на концерту поводом Дана независности у Подгорици

Министарство културе и Главни град Подгорица организоваће 21. маја, поводом обиљежавања Дана независности, седмочасовни концерт на којем ће наступити Махмут Орхан, Кирил Џајковски, „Нипплепеопле“ и Данијел Чехранов. Како су најавили министар културе Александар Богдановић и градоначелник Подгорице др Иван Вуковић, концерт ће бити одржан у центру Подгорице, а трајаће од 21.00 до 04.00 сата.