Мања слова Већа слова РССЗакон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

24.09.2019.

Регионални састанак ИЦОМОС мреже Југоисточне Европе

Поводом обиљежавања 40 година уписа Природног и културно-историјског подручја Котор на УНЕСЦО листу Свјетске баштине, Црногорска национална комисија за УНЕСЦО уз подршку општина Бар, Котор и Тиват, као и Поморског музеја Црне Горе, организује Регионални састанак ИЦОМОС мреже Југоисточне Европе. Састанак ће се одржати у Котору, од 26-27. септембра 2019. године, док ће дан касније бити приређен теренски обилазак Старог Бара.

24.09.2019.

Наставак подршке ствараоцима: Потписан споразум о сарадњи на пројекту „Микро 020“

Наставак подршке ствараоцима: Потписан споразум о сарадњи на пројекту „Микро 020“

Подршка Министарства културе црногорским ствараоцима биће настављена и путем пројекта „Микро 020“, чиме ће, уједно, и наши умјетници пружити допринос уређењу локација у главном граду, саопштено је током данашњег потписивања Споразума о сарадњи на тим активностима. Документ, који предвиђа ширу сарадњу у реализацији наведеног пројекта, данас су потписали министар културе Александар Богдановић, градоначелник Главног града Подгорица др Иван Вуковић, стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова, предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић и секретар Савеза архитеката Црне Горе Бојан Ђоновић.

20.09.2019.

Сусрет министара Богдановића и Каслера: Мађарска спремна да помогне развој црногорске кинематографије

Сусрет министара Богдановића и Каслера: Мађарска спремна да помогне развој црногорске кинематографије

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са министром за људске ресурсе у Влади Мађарске Миклошом Каслером. Током сусрета, више ријечи било је о бројним темама које се тичу актуелних и будућих заједничких активности у области културе, при чему је наглашено како је досадашњи рад био успјешан...

20.09.2019.

Министар Богдановић на конференцији ЦРНВО: Слобода медија знатно одређује и дјеловање цивилног друштва

Министар Богдановић на конференцији ЦРНВО: Слобода медија знатно одређује и дјеловање цивилног друштва

У Подгорици је данас, у организацији Центра за развој невладиних организација, одржана конференција “Цивилно друштво у Црној Гори – како до повољног окружења за цивилно друштво”. У склопу конференције, уприличен је и панел на којем су учествовали министар културе Александар Богдановић, министарка јавне управе Сузана Прибиловић, предсједник Управног одбора “Института алтернатива” Стево Мук, предсједник Скупштине “Медиа центра” Душко Вуковић и извршни директор Центра за информисање, сарадњу и развој невладиних организација из Словеније Горан Форбици.

20.09.2019.

Почиње обиљежавање Дана европске баштине 2019

Почиње обиљежавање Дана европске баштине 2019

У понедељак 23. септембра 2019. године почиње обиљежавање овогодишњег издања Дана европске баштине, манифестације коју Министарство културе, у сарадњи са Савјетом Европе, Европском комисијом и локалним и националним институцијама из области културе, реализује дванаесту годину заредом. Овогодишња манифестација која се широм Европе организује са темом “Умјетност и забава – баштина на позорници”, базирана је на прослави 70 година од оснивања “Ловћен филма”, а кроз приказивање документарних и дугометражних играних филмова у продукцији овог филмског предузећа. Поред наведеног, преко 30 бесплатних програма биће уприличено у периоду од 23. до 30. септембра у Будви, Цетињу, Котору, Колашину, Никшићу, Подгорици, Рожајама, Тивту, Херцег Новом и Улицњу.

19.09.2019.

Јавни позив за исказивање интересовања за учешће на конференцији „Будућност Југоисточне Европе и Медитерана у контексту климатских промјена: УНЕСЦО перспектива“

Црногорска национална комисија за УНЕСЦО позива стручњаке и друге заинтересоване стране који дјелују у области климатских промјена, односно који су препознати по дјеловању у области вода/океана/климе, укључујући и младе експерте из наведених области, да се пријаве за учешће на регионалном симпозијуму који ће се одржати у периоду од 6-8 новембра 2019. године у Венецији (Италија).

19.09.2019.

Министар Богдановић на отварању Њемачког дома Црне Горе: Нови искорак у односима двије државе

Министар Богдановић на отварању Њемачког дома Црне Горе: Нови искорак у односима двије државе

У Подгорици је данас, у организацији амбасаде Савезне Републике Њемачке, отворен Њемачки дом Црне Горе. Током отварања, бројним званицама обратио се министар културе Александар Богдановић, који је казао како је црногорска јавност до сада била у прилици да се упозна са достигнућима савремене њемачке културе, те да успостављање Њемачког дома представља корак напријед на том плану.

18.09.2019.

Потписан Меморандум о оснивању Музеја полиције: Афирмација очувања традиције полицијске службе

Потписан Меморандум о оснивању Музеја полиције: Афирмација очувања традиције полицијске службе

Министар културе Александар Богдановић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић потписали су данас на Цетињу Меморандум о сарадњи у реализацији пројекта организације Музеја полиције. Потписивање Меморандума наставак је сарадње започете 2015. године, али и конкретизација досад предузетог на плану идеје о успостављању музејског садржаја какав већ постоји у другим државама. Активности на успостављању те јединице, уз остало, подразумијеваће обезбјеђивање услова за сакупљање, чување, заштиту, истраживање, стручну и научну обраду, документовање, систематизовање у збирке, презентацију и валоризацију музејског материјала који се односи на историјат и савремену улогу Полиције Црне Горе.

17.09.2019.

Богдановић – Когали: Од посебног значаја повећање културних програма за дјецу

Богдановић – Когали: Од посебног значаја повећање  културних програма за дјецу

Министар културе Александар Богдановић примио је данас на Цетињу шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Осаму Когалија.Током састанка је било ријечи о унапријеђењу медијског амбијента, али и повећању културних активности које су намијењене дјеци и младима. Амбасадор Когали је представио резултате кампање “Бирајмо шта гледамо” чији је циљ промоција медијске писмености међу родитељима и дјецом, унапријеђење квалитета извјештавања медија о питањима која се тичу права дјетета, али и побољшање квалитета медијских програма за младе у Црној Гори. У том контексту, саговорници су оцијенили значајним даља улагања у програме који подижу свијест о штетности садржаја у електронским медијима и њиховом утицају на одрастање и развој дјеце.

17.09.2019.

Филм „Између дана и ноћи“ црногорски кандидат за награду Оскар у 2019. години

Дугометражни играни филм „Између дана и ноћи“, сценаристе и редитеља Андра Мартиновића, продуцентске куће „Артикулација филм“ из Подгорице, црногорски је кандидат за 92. награду Америчке академије филмске умјетности и науке Оскар у категорији Међународна филмска награда у 2019. години.