Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

18.12.2019.

Креативна Европа- објављен конкурс намијењен јачању културне сарадње у земљама Западног Балкана

Министарство културе информише да је Европска агенција за културу, образовање и аудиовизуелну дјелатност (ЕАЦЕА) објавила конкурс за пројекте културне сарадње у земљама Западног Балкана у оквиру програма Креативна Европа, потпрограм Култура.

18.12.2019.

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици је данас, у оквиру програма обиљежавања 19. децембра - Дана ослобођења Главног града, откривен споменик владару Ивану Црнојевићу. Споменик је лоциран у средишту града, недалеко од здања Гимназије “Слободан Шкеровић”, а током данашњег отварања присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић.

18.12.2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљање резултата подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране за 2019. годину, који заједнички спроводе Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Факултетом ликовних умјетности Универзитета Црне Горе, одржано је данас у мултимедијалној сали Министарства културе. Овај подпрограм, који се већ трећу годину заредом реализује у оквиру Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, успјешно увезује креативну заједницу са пољопривредним произвођачима. Како је наглашено, од 2017-те године када је програм покренут, у свакој црногорској општини су одржане тематске радиониоце на којима су представљене могућности сарадње са креативним сектором у циљу брендирања вриједности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације, у сврху јачања туристичких и културних потенцијала у производњи и очувању традиционалних производа и метода производње хране.

13.12.2019.

Реаговање поводом нетачних навода у новом броју недјељника “Монитор”

Поводом навода објављених у новом броју недјељника “Монитор”, у тексту “Ноћ министра Богдановића у римском хотелу коштала 1.600 еура”, Министарство културе обратило се реаговањем у којем су демантовани наводи аутора, које је изнио позивајући се на “поуздане изворе Монитора”. Прије свега, желимо истаћи да је ријеч о апсолутно нетачним подацима очигледно мотивисани, из само аутору познатих разлога, потребом за сензационализмом.

12.12.2019.

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Међувладин комитет за нематеријалну културну баштину УНЕСЦО-а, који је протеклих дана засиједао у Боготи, уз присуство црногорске делегације коју је предводио министар културе Александар Богдановић, препознао је важност Бокељске морнарице и отворио могућност за њен упис на Листу заштићене нематеријалне баштине у наредном периоду...

05.12.2019.

Утврђен Приједлог закона о медијима: Нова рјешења усклађена са међународним стандардима

Утврђен Приједлог закона о медијима: Нова рјешења усклађена са међународним стандардима

Влада Црне Горе утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о медијима. Тим поводом, након сједнице, представницима медија обратио се министар културе Александар Богдановић који је истакао како је нови акт плод рада у којем су учествовали и представници медијске заједнице, цивилног сектора, академске заједнице, регулатора и саморегулатора, Синдиката медија, представника државних институција...

05.12.2019.

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више

Влада Црне Горе ће сљедеће године за културу издвојити 10 одсто више средстава у односу на текућу, док ће подршка институцијама културе бити већа за 1,2 милиона еура у односу на 2019, саопштио је министар културе Александар Богдановић на данашњој сједници Одбора за просвјету, науку, културу и спорт у Скупштини Црне Горе.

05.12.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години реализацију програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничка и цјеловита презентација црногорске културе на референтним међународним манифестацијама и фестивалима.

05.12.2019.

К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години, у оквиру програма “Развој културе на сјеверу”:

05.12.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години нове пројекте и програме из сљедећих области: