Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

05.12.2019.

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више Влада Црне Горе ће сљедеће године за културу издвојити 10 одсто више средстава у односу на текућу, док ће подршка институцијама културе бити већа за 1,2 милиона еура у односу на 2019, саопштио је министар културе Александар Богдановић на данашњој сједници Одбора за просвјету, науку, културу и спорт у Скупштини Црне Горе.

05.12.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години реализацију програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничка и цјеловита презентација црногорске културе на референтним међународним манифестацијама и фестивалима.

05.12.2019.

К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години, у оквиру програма “Развој културе на сјеверу”:

05.12.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години нове пројекте и програме из сљедећих области:

04.12.2019.

Одржана радионица на тему спровођења ревизије музејског материјала и музејске документације

Одржана радионица на тему спровођења ревизије музејског материјала и музејске документације

Радионица на тему Ревизија музејског материјала и музејске документације – примјена прописа одржана је 3. децембра, у организацији Министарства културе, на Цетињу. Министарство културе је у оквиру својих надлежности на спровођењу прописа из области културне баштине организовало радионицу са циљем да се на основу истраживачких налаза и прописаног поступка ревизије дође до релевантних података о броју и стању музејских предмета и музејске документације, са посебним акцентом на музејске предмете са статусом културно добро.

03.12.2019.

Почео Подгорица Филм Фестивал: Смотра која подстиче међународну културну сарадњу

Почео Подгорица Филм Фестивал: Смотра која подстиче међународну културну сарадњу

У Црногорском народном позоришту вечерас је отворено четврто издање Подгорица филм фестивала. Смотра коју, у сарадњи са Црногорском кинотеком, а уз подршку Министарства културе, организује НВУ “Подгорица филм фестивал” ове ће године трајати до осмог децембра и за то вријеме биће укупно приказано 27 остварења.

03.12.2019.

Обавјештење : Тендер за реконструкцију Зграде Затвора у Старом граду Котору за потребе креативног хаба са резиденцијама

Министарство културе расписује тендер за извођење радова на рестаурацији Зграде Затвора у Котору, а у оквиру реализације ИПА пројекта 3Ц “Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија – 3Ц, број 354/ позив за тематске пројекте”, финансираног кроз Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Италија – Албанија – Црна Гора.

03.12.2019.

К О Н К У Р С за најбољи истраживачки прилог објављен у медијима у 2019. години на тему „Социјална интеграција Рома у Црној Гори“

Право учешћа на конкурсу на тему „Социјална интеграција Рома у Црној Гори“ имају новинари/ке медија регистрованих у Црној Гори. На конкурс се пријављују радови (штампани текстови, радио или ТВ емисије, текстови на порталима) који унапређују општу информисаност грађана/ки о социјалној интеграцији Рома у Црној Гори а штампани су или емитовани у медијима у периоду од 1. јануара до 20. децембра 2019. године.

29.11.2019.

Уручена награда “Диалогос”: Кредибилна истраживања медија од значаја за читав регион

Уручена награда “Диалогос”: Кредибилна истраживања медија од значаја за читав регион

У Подгорици је вечерас, у организацији међународног научног часописа „Медијски дијалози“, уприличена додјела годишње награде „Диалогос“. Овогодишњи добитници поменутог признања су проф. др Мирко Милетић и проф. др Марко М. Ђорђевић, аутори књиге „Од знака до хипертекста“. Са друге стране, Специјална плакета ове је године припала Министарству културе и то – како је наведено у образложењу – за досадашњу подршку награди „Диалогос“ и афирмацију медијске писмености.

29.11.2019.

Богдановић-Бланко: Кинематографија и визуелне умјетности од посебног значаја за сарадњу у области културе

Богдановић-Бланко: Кинематографија и визуелне умјетности од посебног значаја за сарадњу у области културе

Министар културе Александар Богдановић састао се данас с амбасадором Мексика у Црној Гори Марком Антонијем Гарсијом Бланком. Говорећи о потенцијалном партнерству двије државе у области културе, министар Богдановић казао је како простор за сарадњу постоји, и да би у том контексту требало иницирати потписивање Споразума о сарадњи у области културе у циљу успостављања регулаторног механизма за размјену програма у свим сегментима културно-умјетничког стваралаштва, културне баштине и креативних индустрија. Наглашено је да ће у наредном периоду бити учињени додатни напори за повезивање институција у области кинематографије, музике, плеса и визуелних умјетности, као потенцијалних области од обостарног интереса.