Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

03.10.2019.

Национална конференција “Монтенегро Цреативе Форум” 8. и 9. октобра у Подгорици

Национална конференција “Монтенегро Цреативе Форум” 8. и 9. октобра у Подгорици Национална конференција „Монтенегро Цреативе Форум: А Степ Форwард“ биће одржана у Подгорици осмог и деветог октобра, у организацији Министарства културе и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Бритисх Цоунцил. Догађај који ће окупити бројне домаће и иностране учеснике, биће симболично одржан у згради будућег Музичког центра Црне Горе (некадашњи Дом војске), чиме ће бити најављено и предстојеће отварање тог објекта. Током трајања конференције, посјетиоци ће моћи да испрате пет панел дискусија, обраћања бројних гостију из области умјетности и креативних индустрија, те више различитих радионица.

03.10.2019.

Министар Богдановић: Учешће црногорских умјетника на Арт маркету само почетак рада на њиховој међународној афирмацији

Министар Богдановић: Учешће црногорских умјетника на Арт маркету само почетак рада на њиховој међународној афирмацији

Министар културе Александар Богдановић обишао је данас, током посјете Мађарској, Арт маркет у Будимпешти на којем први пут учествују и умјетници из Црне Горе. Током посјете једном од најзначајнијих арт маркета у Европи, министар Богдановић је, заједно са амбасадором Црне Горе у Мађарској, Александром Моштроколом, разговарао са умјетницима из Црне Горе, који своје радове излажу на овој значајној смотри, а које је обезбједило Министарство културе...

03.10.2019.

Креативна Европа - објављен конкурс за пројекте сарадње за 2020. годину

Креативна Европа - објављен конкурс за пројекте сарадње за 2020. годину

Министарство културе информише да је Европска агенција за културу, образовање и аудиовизуелну дјелатност (ЕАЦЕА) објавила конкурс за пројекте сарадње у оквиру програма Креативна Европа, потпрограм Култура. Позив је намијењен институцијама и организацијама које су активне у културном и креативном сектору и основане у некој од земаља учесница у Програму. Физичка лица не могу учествовати на овом конкурсу. Предложени пројекти морају бити у складу са основним приоритетима конкурса:

02.10.2019.

Јовица Аћин добитник Његошеве награде за 2019. годину

Међународни жири за додјелу Његошеве награде донио је одлуку да се Његошева награда за 2019. годину додијели књижевнику Јовици Аћину, за роман “Сродници”, објављен 2017. године у издању Лагуне из Београда. У досадашњем раду Жири је расправљао о 21 предлогу које су кандидовали селектори из: Босне и Херцеговине, Бугарске, Сјеверне Македоније, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе, а потом је у контексту вредновања естетских достигнућа направио ужи избор од 9 кандидата за додјелу овог престижног међународног признања: Рефик Личина, Дарко Цвијетић, Елена Алексиева, Влада Урошевић, Владо Жабот, Јовица Аћин, Игор Мандић, Синан Гуџевић и Ивица Ђикић.

02.10.2019.

КОНКУРС за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години

На основу Одлуке о расписивању Конкурса бр. 01-3394 од 30.09.2019. године, Министарство културе објављује: КОНКУРС за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години Позивају се заинтересовани субјекти да пријаве пројекте на Конкурс за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години (у даљем тексту: Конкурс), којим могу допринијети реализацији приоритета утврђених Законом о култури и Програмом развоја културе Црне Горе 2016 – 2020. године, из области заштите и очувања културних добара.

02.10.2019.

О Д Л У К А о расписивању Конкурса за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години.

Расписује се Конкурс за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години. Конкурс ће се објавити на интернет страници Министарства. Образложење На основу члана 128 став 3 Закона о заштити културних добара ( „Службени лист ЦГ“ бр. 49/10, 40/11, 44/17, 18/19) прописано је да се додјела средства за Програм заштите и очувања клутурних добара врши на основу Конкурса које објављује Министарство на својој интернет страници.

02.10.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ о поништењу Конкурса за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години

Поништава се Конкурс за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години број 04-2752 од 16.07.2019. године. ОБРАЗЛОЖЕЊЕ Чланом 128 Закона о заштити културних добара је, у битном, прописано да се средства из општих прихода буџета Црне Горе и намјенска средства од ренте за очување културних добара обезбјеђују и користе у складу са програмом заштите и очувања културних добара, који доноси Влада Црне Горе, на предлог Министарства културе, на период од једне године. Надаље, конкурс за додјелу наведених средстава, објављује се на интернет страници Министарства. Расподјелу предметних средстава врши комисија коју образује Министарство културе.

02.10.2019.

Отворен 5. Интернационални сајам књига

Отворен 5. Интернационални сајам књига

У Подгорици је синоћ отворен В Интернационални сајам књига, који ће трајати до суботе. Отварању сајма присуствовали су бројни излагачи и посјетиоци, којима се обратио министар културе Александар Богдановић. “Захваљујући Интернационалном сајму књига поштоваоци писане ријечи и стручна јавност, пету годину заредом, имају прилику да се упознају са издавачком продукцијом Црне Горе и региона, али и да присуствују промоцијама и дебатама на којима се проблематизују актуелне теме књижевног стваралаштва, издаваштва, као и сва она питања која се у овој нучно-технолошкој убрзаности отварају пред ауторима и еснафом задуженим за производњу књига.

02.10.2019.

Отворена изложба „Повратак краља“: Црна Гора ће испунити и преостали дуг према династији Петровић Његош

Отворена изложба „Повратак краља“: Црна Гора ће испунити и преостали дуг према династији Петровић Његош

У Дворцу Петровића на Крушевцу синоћ је, поводом обиљежавања 30 година од преношења посмртних остатака краља Николе у Црну Гору, свечано отворена изложба фотографија „Повратак краља“. Аутор изложбе је Рајко Паповић, чије су фотографије пратиле цјелокупан ток преношења остатака краља Николе од Сан Рема до Цетиња. Изложбу је отворио министар културе Александар Богдановић који је истакао како мотиви представљени на вечерашњој изложби буде посебну емоцију.

01.10.2019.

Познавање сопствене историје важно за европску перспективу државе

Познавање сопствене историје важно за европску перспективу државе

Култура и умјетност имају важну улогу у развоју сваког модерног друштва, а помоћ европских фондова је од огромног значаја за очување и промоцију културне баштине Црне Горе у међународним оквирима, поручено је током другог дана обиљежавања Европског дана сарадње на Цетињу. Европски дан сарадње ове се године обиљежава и посјетом ученика Основне школе „Ђоко Прелевић“ – Убли и Основне школе „Октоих“ – Подручно одјељење у Дајбабама Музеју краља Николе на Цетињу и Липској пећини, као једном од резултата територијалне сарадње, чија се достигнућа и славе у оквиру обиљежавања овог датума.