Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

18.05.2019.

У Природњачком музеју отворена изложба “Кад природа прича”

У Природњачком музеју отворена изложба “Кад природа прича” У Природњачком музеју Црне Горе данас је отворена изложба “Кад природа прича”. Догађај је уприличен у склопу манифестације Дан и ноћ музеја, којом је обухваћено 13 црногорских градова. Изложбу је отворио министар културе Александар Богдановић, који је истакао како изложба даје увид у природну посебност црногорског поднебља...

17.05.2019.

Отворена изложба „Бокељска морнарица Котор – 1210 година историје, духовности и културе“

Отворена изложба „Бокељска морнарица Котор – 1210 година историје, духовности и културе“

Поводом обиљежавања Дана независности Црне Горе, вечерас је у Министарству културе на Цетињу отоврена изложба "Бокељска морнарица Котор - 1210 година историје, духовности и културе". Изложба представља резултат сарадње Министарства културе, Бокељске морнарице, Поморског музеја, Општине Котор, Бискупије Котор, Државног архива Црне Горе - Историјски архив Котор и ОЈУ Музеји Котор. Поменуте институције формирале су Одбор за обиљежавање 1210 година Бокељске морнарице, како би овај јубилеј добио пажњу какву завређује, а ова изложба представља једну од планираних активности Одбора.

17.05.2019.

Телеграм министра Богдановића поводом смрти Михаила Миша Јанкетића

Поводом смрти позоришног и филмског глумца Михаила Јанкетића, министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа његовој породици Својим улогама, каријером, ангажманом и односом према професији, Миша Јанкетић давно је завриједио статус глумачког барда, цијењеног и омиљеног међу црногорским аудиторијумом. Такав је био – не само као глумац, већ и као човјек.

17.05.2019.

Министар Богдановић - амбасадор Трпкоски: сарадња институција од посебног значаја за унапријеђење културе двије државе

Министар Богдановић - амбасадор Трпкоски: сарадња институција од посебног значаја за  унапријеђење културе двије државе

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са амбасадором Сјеверне Македоније у Црној Гори ЊЕ Михајлом Трпкоским. Током разговора било је више ријечи о даљем унапријеђењу сарадње двије државе у области културе, уз оцјену како су досадашње активности на том плану биле изузетно успјешне. Министар Богдановић информисао је амбасадора Трпкоског о недавној званичној посјети Сјеверној Македонији, нагласивши како је црногорска делегација том приликом обавила низ важних разговора са представницима тамошњих институција културе. Посебно је истакнута чињеница како је изложба, која је том приликом организована у Скопљу, наишла на изузетну пажњу публике, међу којима и представника државног врха Сјеверне Македоније.

17.05.2019.

УНЕСЦО подржао три пројекта у оквиру Програма партиципације за период 2018-2019. година

Посредством Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, генерална директорка УНЕСЦО Одри Азуле, одобрила је средства у укупном износу од 62.300 америчких долара за реализацију три пројекта у Црној Гори, у оквиру циклуса Програма партиципације 2018-2019. Одобрен је пројекат ЈП Национални паркови Црне Горе “Ми за природу – Природа за нас” у износу од 25.000,00 америчких долара за реализацију пројекта усмјереног на набавку опреме за превенције пожара и јачање свијести о значају шумских екосистема, на територијама националних паркова Биоградска гора и Дурмитор.

16.05.2019.

Планирана реализација преко 35 програма у оквиру обиљежавања Дана и Ноћи музеја 2019. године

Планирана реализација преко 35 програма у оквиру обиљежавања Дана и Ноћи музеја 2019. године

Међународна манифестација Дан и ноћ музеја биће обиљежена у 13 општина у Црној Гори, 16., 17. и 18. маја. У оквиру манифестације, публика ће имати прилику да учествује у бесплатним програмима који се организују у Бару, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Улцињу, Херцег Новом, Колашину, Котору, Никшићу, Тивту, Пљевљима, Подгорици и Рожајама. Овогодишња тема манифестације “Музеји као културни хабови: будућност традиције”, има за циљ да скрене пажњу на улогу музеја у савременом друштву, истичући интеракцију са посјетиоцима која доприноси стварању нових културних традиција и унапријеђењу међукултуралног дијалога.

16.05.2019.

Црна Гора на Међународном филмском фестивалу у Кану

Црна Гора на Међународном филмском фестивалу у Кану

Овогодишњи програм Цаннес Дирецторс’ Фортнигхт 2019 (Qуинзаине дес рéалисатеурс) отвориће СЕЕ Фацторy омнибус - пет кратких филмова насталих у Сарајеву у продукцији Сарајево Филм Фестивала (Обала Арт Центра), међу којима је и кратки филм "Тхе Пацкаге" који заједнички потписују црногорски редитељ Душан Касалица и румунска редитељка Теодора Ане Михаи. У филмовима глуме и младе црногорске глумице Андреа Аковић и Лидија Кордић.

15.05.2019.

Отварање изложбе Бокељске морнарице на Цетињу

Поводом обиљежавања Дана независности Црне Горе, Поморски музеј Црне Горе уз подршку Министарства културе и Општине Котор, приређује изложбу посвећену Бокељској морнарици. Изложба "Бокељска морнарица Котор - 1210 година историје, духовности и културе" представља једну од најрепрезентативнијих изложби посвећених Бокељској морнарици, а биће отворена у 17. маја у 18 сати, у Министарству културе на Цетињу.

14.05.2019.

Извјештај о консултацијама с НВО о Нацрту секторске анализе

Министартво културе, у складу са чланом 12 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија („Службени лист Црне Горе“, број 41/18), а у вези са чланом 32а став 2 Закона о невладиним организацијама ("Службени лист Црне Горе", бр. 39/11 и 37/17), дана 16. априла 2019. године, објавило је Јавни позив заинтересованим невладиним организацијама које дјелују у областима умјетности и културе, за консултације у циљу сачињавања Секторске анализе за утврђивање предлога приоритетних области од јавног интереса и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација из Буџета Црне Горе у 2020.

10.05.2019.

Отворен црногорски павиљон на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији

Отворен црногорски павиљон на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији

На 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији данас је отворен црногорски павиљон. Црна Гора представљена је пројектом “Одисеја (Лебдећи објекат)” чији је аутор Веско Гаговић. Павиљон у палати Малпиеро, у присуству бројних посјетилаца, отворио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Отварању су, уз остале, присуствовали министар културе Александар Богдановић, директор Центра савремене умјетности и комесар црногорске поставке на Бијеналу Ненад Шошкић, кураторка Петрица Дулетић, те многи представници иностраних медија, критичари умјетности и кустоси угледних међународних институција културе.