Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

14.03.2019.

Одржана Комеморативна сједница поводом смрти Уроша Тошковића

Одржана Комеморативна сједница поводом смрти Уроша Тошковића Поводом смрти истакнутог црногорског умјетника Уроша Тошковића данас је одржана Комеморативна сједница у Удружењу ликовних умјетника Црне Горе. На Комеморативној сједници је говорио министар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: " Урош Тошковић је носио оно најтеже и уједно најаутентичније што се из карактера његовог родног тла могло понијети, а то је истрајност да се остане свој...

14.03.2019.

Наставља се реализација ИПА пројекта МОНЕТ

Наставља се реализација ИПА пројекта МОНЕТ

Трећи састанак ИПА пројекта МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс одржан је 12. марта 2019. године у Тирани, у организацији Националне галерије умјетности, Министарства културе Републике Албаније и Министарства културе Црне Горе као главног партнера, уз присуство представника свих пројектних партнера. Пројектни партнери су разговарали о темама релевантним за имплементацију пројекта, посебно о постигнутим резултатима, тренутним активностима и финансијским и извјештајним процедурама. Посебан акценат је био на темама везаним за стварање мреже музеја и wеб платформе, што проистиче из Меморандума о разумијевању за оснивање Мреже музеја, који је потписан на претходном састанку у Полињану а Маре прошле године. У сљедећих неколико мјесеци, биће креирана база података локалних музеја који ће бити дио платформе у оквиру Мреже музеја, онлајн алатке за креирање заједничке културне понуде укључених институција.

13.03.2019.

Потписани уговори за реализацију програма и пројеката заштите и очувања културних добара за које је опредијељено 1.132.000,00 €

Потписани уговори за реализацију програма и пројеката заштите и очувања културних добара за које је опредијељено 1.132.000,00 €

Министар културе Александар Богдановић потписао је уговоре о финансирању и суфинансирању програма и пројеката из Програма заштите и очувања културних добара за 2019. годину. Наведеним Програмом обухваћено је 85 пројеката и програма и издвојена средства у износу од 1.132.000,00 € Уговори су потписани са 33 реализатора из реда националних и општинских јавних установа, самосталних органа управе из области културне баштине и органа локалне самоуправе.

13.03.2019.

Комеморативна сједница поводом смрти истакнутог црногорског умјетника Уроша Тошковића

Поводом смрти истакнутог црногорског умјетника Уроша Тошковића, комеморативна сједница биће одржана у четвртак 14. марта 2019. године, у 10 сати, у Умјетничком павиљону Удружења ликовних умјетника Црне Горе (Подгорица).

12.03.2019.

Богдановић-Фијалка: Разговарано о сарадњи Црне Горе и Украјине у области културе

Богдановић-Фијалка: Разговарано о сарадњи Црне Горе и Украјине у области културе

Министар културе Александар Богдановић разговарао је на Цетињу са отправницом послова у амбасади Украјине у Црној Гори, Наталијом Фијалком На састанку је било ријечи о реализованим културним пројектима између двије земље, који су засновани на Споразуму између Владе Црне Горе и кабинета Министара Украјине о сарадњи у области културе који је ступио на снагу 2013. године.

12.03.2019.

Сјутра потписивање уговора о реализацији пројеката из Програма заштите и очувања културних добара за 2019. годину

Сјутра, 13. марта 2019. године у 11 сати, у Министарству културе, на Цетињу, министар културе Александар Богдановић потписаће уговоре о финансирању 33 пројекта из Програма заштите и очувања културних добара за 2019. годину...

12.03.2019.

Обавјештење канидатима/кандидаткињама за полагање стручног испита

У односу на рјешења о одобравању полагања стручног испита, обавјештавамо вас сљедеће: • Полагање општег дијела Програма одржаће се 25.03.2019. године, у згради Министарства културе, улица Његошева, Цетиње, са почетком у 9 часова. • Полагање посебног дијела Програма одржаће се 26.03.2019. године, у згради Министарства културе, улица Његошева, Цетиње, са почетком у 9 часова.

11.03.2019.

Телеграм министра културе Александра Богдановића поводом смрти Себастина Туса

Поводом трагичне смрти Себастиана Туса, предсједника Међународне академије подводне технике и науке, министар културе Александар Богдановић упутио је министру за културну баштину и културне активности Републике Италије Алберту Бонисолију и Амбасади Републике Италије у Црној Гори телеграм саучешћа у којем се наводи:

09.03.2019.

Министар Богдановић гостовао у емисији “Жива истина”

Министар Богдановић гостовао у емисији “Жива истина”

Министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић је гостујући у емисији "Жива истина", на питање у вези са несталим експонатима из Народног музеја на Цетињу, саопштио да Државна комисија која врши попис несталих експоната из Народног музеја још није завршила свој посао и најавио увођење информационих система који ће прецизно пратити стање материјалних добара у свим релевантним институцијама, како се сличне ствари више не би поновиле и истакао да ће они који су отуђили вриједне предмете морати одговарати.

09.03.2019.

Телеграм поводом смрти Слободана Милатовића

Поводом смрти редитеља и истакнутог културног ствараоца Слободана Милатовића, министар културе Александар Богдановић, упутио је телеграм саучешћа у којем се наводи: „Смрт Слободана Милатовића представља велики губитак за црногорску културу, у којој је оставио вриједан и препознатљив позоришнитраг. Памтићемо га по особеној театарскојенергији и естетици: ангажованој, аванградној, интригантној и провокативној.