Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

10.05.2019.

Представници Министарства културе учествовали на међународној конференцији у Солуну

Представници Министарства културе учествовали на међународној конференцији у Солуну Међународна стручна конференција под називом "Синергије културе", на којој су учествовали генерални директор Директората за културну баштину Министарства културе мр Александар Дајковић, директорица Народног музеја др Анастазија Мирановић, директор Филмског центра доц Сехад Чекић и руководилац Његошевог музеја Исидора Ковачевић одржана је 8. и 9. маја у Солуну. На конференцији су учествовали представници министарстава културе и институција које дјелују у области савремене умјетности из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Румуније и Србије.

09.05.2019.

Сјутра отварање Црногорског павиљона на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији

Црногорски павиљон на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији биће отворен сјутра, 10. маја у 16 сати у палати „Малипиеро“, а свечано ће га отворити предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

09.05.2019.

Почела кампања "Живимо културу"

Почела кампања "Живимо културу"

Министарство културе данас почиње кампању “Живимо културу”. Циљ кампање је, прије свега, афирмација релевантних пројеката, аутора и манифестација који креирају националну културну сцену.

09.05.2019.

Отворена изложба „Црногорска позоришна повијест“

Отворена изложба „Црногорска позоришна повијест“

Изложба „Црногорска позоришна повијест“, ауторке Славојке Маројевић, отворена је у Никшићком позоришту, поводом обиљежавања јубилеја - 135 година театарске традиције у том граду. Отварајући изложбу, представник Министарства културе Илија Суботић истакао је важност пројекта у контексту приоритета развоја црногорске културе, имајући у виду дефицитарност садржаја којима се указује на кретања у развоју позоришне умјетности и продукције на простору Црне Горе од раних облика сценског израза до савременог театра на локалном и националном нивоу.

09.05.2019.

Креативна Европа: Објављен позив за међусекторске пројекте

Министарство културе информише да је у оквиру програма Креативна Европа објављен позив за достављање међусекторских приједлога пројеката на тему: Дигитално повезивање културних и аудиовизуелних дјелатности. У оквиру овог позива, биће подржани пројекти који: 1) нуде нове моделе стварања укрштањем различитих културних и креативних области (укључујући аудивозуелне дјелатности); 2) подстичу осмишљавање иновативних међусекторских приступа у циљу олакшавања дистрибуције и промоције културног и креативног сектора, укључујући културну баштину.

08.05.2019.

Отворена изложба „Дијалогом до сарадње“: Учесници међународне ликовне колоније представили своје радове

Отворена изложба „Дијалогом до сарадње“: Учесници међународне ликовне колоније представили своје радове

У оквиру предсједавања Црне Горе Јадранско - јонском иницијативом, у Будви је данас отворена изложба „Дијалогом до сарадње“. Изложбу су отворили министар културе Александар Богдановић и министар вањских послова др Срђан Дармановић. На изложби су представљени радови девет учесника седмодневне међународне ликовне колоније која је одржана на Цетињу, а цјелокупан догађај организовали су Министарство културе и Министарство вањских послова, уз партнерство са Секретаријатом Јадранско – јонске иницијативе.

08.05.2019.

Представљени изводјачи који ће наступити на концерту поводом Дана независности у Подгорици

Представљени изводјачи који ће наступити на концерту поводом Дана независности у Подгорици

Министарство културе и Главни град Подгорица организоваће 21. маја, поводом обиљежавања Дана независности, седмочасовни концерт на којем ће наступити Махмут Орхан, Кирил Џајковски, „Нипплепеопле“ и Данијел Чехранов. Како су најавили министар културе Александар Богдановић и градоначелник Подгорице др Иван Вуковић, концерт ће бити одржан у центру Подгорице, а трајаће од 21.00 до 04.00 сата.

07.05.2019.

Отварање изложбе Дијалогом до сарадње у Јадранско-јонском региону

Изложба радова девет умјетника земаља чланица Јадранско-јонске регије, под називом “Дијалогом до сарадње у Јадранско-јонском регион” биће отворена током завршног састанка министара вањских послова земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе у Хотелу Сплендид у Будви, 8. маја 2019. године са почетком у 12 сати. Изложбу це отворити министар културе Александар Богдановић и министар вањских послова Срдјан Дармановиц.

07.05.2019.

Министар Богдановић и градоначелник Вуковић сјутра представљају програм поводом 21. маја - Дана независности

Министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић и градоначелник Главног града Подгорица Иван Вуковић сјутра ће представити умјетнички програм којим ће бити обиљежен 21. мај - Дан независности Црне Горе.

07.05.2019.

Позив за обиљежавање Дана европске баштине 2019

Позив за обиљежавање Дана европске баштине 2019

Министарство културе позива заинтересоване актере из области културе и културне баштине да се у периоду од 23. до 30. септембра текуће године укључе у обиљежавање међународне иницијативе Дани европске баштине, покренуте кроз сарадњу Европске комисије и Савјета Европе, а у циљу приближавања културне баштине широј јавности. Манифестација коју 50 земаља потписиница Европске конвенције о култури традиционално обиљежава сваког септембра, базирана је на организовању догађаја на локалном и националном нивоу, а у односу на јединствену тему, која се бира на европском нивоу.