Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

31.05.2019.

У Риму отворена изложба „Ерос, крв и светост“

У Риму отворена изложба „Ерос, крв и светост“ Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије и 13 година од обнове црногорске независности, синоћ је у Риму отворена изложба „Ерос, крв и светост“, аутора Димитрија Поповића и др Анастазије Мирановић. Ријеч је о мултидисциплинарном умјетничко-модном пројекту који је прошле године представљен црногорској публици на Цетињу и који садржи истоимену изложбу слика Димитрија Поповића, његову књигу посвећену библијским женама – Јудити, Саломи и Марији Магдалени, као и намјенски рађену колекцију историчарке умјетности и модне креаторке др Анастазије Мирановић.

31.05.2019.

Одлука о суфинансирању програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години укупно 220 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 781.210 €, и то: 22 из области ликовне умјетности (35.960 €); 15 музичких и музичко-сценских пројеката и програма (32.300 €); 42 књижевна пројекта (49.100 €)

30.05.2019.

„Креативна Црна Гора“: „БДМ Фоундрy“ покренуо производњу

„Креативна Црна Гора“: „БДМ Фоундрy“ покренуо производњу

Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија. Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

30.05.2019.

Предсједник Републике Словеније Борут Пахор посјетио Народни музеј Црне Горе

Предсједник Републике Словеније Борут Пахор посјетио Народни музеј Црне Горе

Предсједник Републике Словеније Борут Пахор, који се налази у службеној посјети Црној Гори, данас је боравио на Цетиње, гдје је обишао Народни музеј Црне Горе. Током посјете, домаћини предсједнику Пахору били су министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић и градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан.

29.05.2019.

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар културе Александар Богдановић одговарао је на данашњој сједници Скупштине Црне Горе на посланичка питања. Током одговора, у фокусу је био програм креативних индустрија („Креативна Црна Гора“), питање кинематографије, те будући планови који се тичу тврђаве Оногошт и Природњачког музеја Црне Горе. Посланика Момчила Мартиновића интересовало је да ли је програм креативних индустрија, који реализује Министарство културе, већ дао одређене резултате.

28.05.2019.

Поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворена изложба "Азбука и историја"

Поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворена изложба "Азбука и историја"

У ЕУ Инфо центру у Подгорици вечерас је, у организацији Амбасаде Републике Бугарске у Црној Гори, отворена изложба „Азбука и историја“ аутора Васија Велинова. Изложбу, уприличену поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворио је министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић.

24.05.2019.

У Црногорском народном позоришту одржана комеморација поводом смрти Михаила Миша Јанкетића

У Црногорском народном позоришту одржана комеморација поводом смрти Михаила Миша Јанкетића

У присуству чланова његове породице, бројних истакнутих умјетника и других поштовалаца његовог рада, о нашем прослављеном глумцу на данашњем су догађају говорили министар културе Александар Богдановић, директорица Црногорског народног позоришта Зорана Краљ, редитељ Благота Ераковић и глумац Слободан Маруновић. Говорећи о Јанкетићевом животу, улогама и раду, министар Богдановић казао је како је он био један од књижевно најосвјешћенијих глумаца са југословенског простора.

24.05.2019.

Листа НВО које нијесу доставиле уредну и потпуну пријаву на јавни конкурс „Подигнимо завјесу независне културне сцене“

На основу члана 32г став 2 Закона о невладиним организацијама („Сл.лист ЦГ“, бр. 39/11 и 37/17), Комисија Министарства културе за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација, објављује Листу невладиних организација које нијесу доставиле уредну и потпуну пријаву на јавни конкурс „Подигнимо завјесу независне културне сцене“ за финансирање пројеката/програма невладиних организација у областима умјетности и културе, уз указивање на утврђене недостатке који се односе на пријаву, односно потребну документацију.

23.05.2019.

Обиљежавање Дана независности протекло успјешно

Обиљежавање Дана независности протекло успјешно

Поводом обиљежавања Дана независности, Министарство културе је у сарадњи са Главним градом Подгорица протекле двије вечери организовало садржајне музичке програме којима су присуствовали бројни посјетиоци.

22.05.2019.

Комеморативна сједница поводом смрти Михаила Мише Јанкетића

Комеморативна сједница поводом смрти Михаила Мише Јанкетића

Комеморација поводом смрти Михаила Мише Јанкетића биће одржана у петак 24. маја у 10 сати у Црногорском народном позоришту. Михаило Миша Јанкетић био је један од великана регионалног глумишта. Остварио је изузетне улоге у неким од најуспјешнијих представа ЦНП-а, а статус почасног члана који се додјељује најистакнутијим ствараоцима и сарадницима позоришта који су ванредним резултатима допринијели успону ЦНП-а, стекао је 2001. године. Добитник је Годишње награде ЦНП-а за улогу Марка Миљанова у представи „Марко Миљанов“ Новака Килибарде у режији Благоте Ераковића 2000. године.