Мања слова Већа слова РССЗакон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

19.07.2019.

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања: Предузете бројне мјере у циљу ревалоризације културних добара

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања: Предузете бројне мјере у циљу ревалоризације културних добара Министар културе Александар Богдановић одговарао је данас на питања посланика у Скупштини Црне Горе. Једно од питања, које је поставила посланица Демократског фронта Бранка Бошњак, тицало се ревалоризације културних добара у складу са одредбама Закона о заштити културних добара, односно за која покретна добра је поуздано утврђено да недостају.

19.07.2019.

Природно и културно-историјско подручје Котора међу примјерима добре праксе на конференцији у Мостару

Природно и културно-историјско подручје Котора међу примјерима добре праксе на конференцији у Мостару

У Мостару је данас одржана конференција “Одрживи туризам и културна баштина”, усмјерена на управљање и туризам у мјестима свјетске баштине УНЕСЦО. Конференцију је отворила директорица УНЕСЦО Регионалног бироа за науку и културу у Европи, Ана Луиза Тхомпсон Флорес и градоначелник Мостара, Љубо Бешлић. У оквиру сесије “Примјери добре праксе” генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Милица Николић, говорила је о искуству Црне Горе у односу на Природно и културно-историјско подручје Котора и очување статуса на УНЕСЦО листи, доминантно заснованих на Акционом плану за постизање Одлуке Комитета из Истанбула.

17.07.2019.

Одржана прес конференција поводом представљања трећег кола едиције “Нова луча”

Одржана прес конференција поводом представљања трећег кола едиције “Нова луча”

Данас је у Министарству културе одржана прес конференција на којој је представљено треће коло едиције “Нова луча”. Ријеч је о капиталном, најобимнијем и вјероватно најзначајнијем пројекту који се реализује у области издавачке дјелатности у Црној Гори.

16.07.2019.

Изложба фотографија “Црно-бијели женски рам” вечерас у Министарству културе

Изложба фотографија “Црно-бијели женски рам” вечерас у Министарству културе

Пројекат реализује НВО Женска Акција из Никшића, а подржан је од Министарства културе Црне Горе и афирмише женско фотографско стваралаштво у форми црно-бијеле фотографије, као посебног начина умјетничког израза. Значајна димензија пројекта је и јачање прекограничне културне сарадње.

16.07.2019.

Конкурс за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години

На основу члана 128 Закона о заштити културних добара (“Службени лист ЦГ“, бр. 49/10, 40/11, 44/17 и 18/19), а у вези са чланом 70 Закона о култури ( „Службени лист ЦГ“, бр. 49/08, 40/11 и 38/12), Министарство културе објављује КОНКУРС за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години Позивају се заинтересовани субјекти да пријаве пројекте на Конкурс за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. години (у даљем тексту: Конкурс), којим могу допринијети реализацији приоритета утврђених Законом о култури и Програмом развоја културе Црне Горе 2016 – 2020. године, из области заштите и очувања културних добара.

15.07.2019.

Министар Богдановић отворио 18. издање КоторАрт Дон Бранкових дана музике

Министар Богдановић отворио 18. издање КоторАрт Дон Бранкових дана музике

На Тргу испред Катедрале Светог Трипуна, синоћ је отворено 18. издање КоторАрт Дон Бранкових дана музике. Програм свечаног отварања носио је тематски назив “Умјетност сјећања”, и то поводом 40 година од разорног земљотреса у Црној Гори и уписа Котора на Листу заштићене свјетске баштине УНЕСЦО. Дон Бранкове дане музике отворио је министар културе Александар Богдановић, који је акцентовао немјерљив значај фестивала КоторАрт, као јединствене смотре у нашој држави.

14.07.2019.

Наступи трајали до јутра: У Подгорици одржана прослава Дана државности

Наступи трајали до јутра: У Подгорици одржана прослава Дана државности

У Његошевом парку у Подгорици, у организацији Министарства културе и Главног града Подгорица, одржана је прослава 13. јула - Дана државности Црне Горе. Пред бројним посјетиоцима, махом младим, наступили су Јамес Забиела, Марко Лоуис, бенд “Фреедом” и подгорички ДЈ Цреw “Беат ат Јое’с”. Наступи су трајали готово до самог јутра, а прослава је окончана сетом глобално популарног ДЈ-а и продуцента Јамеса Забиеле. Ријеч је о другој овогодишњој манифестацији поводом државних празника, коју организују Министарство културе и Главни град Подгорица.

12.07.2019.

Почела израда мултимедијалне платформе "Живимо културу"

Почела израда мултимедијалне платформе "Живимо културу"

Министарство културе данас је озваничило израду мултимедијалне онлине платформе “Живимо културу”, која ће од јесени бити доступна корисницима интернета. Платформа ће имати низ садржаја, који ће бити намијењени посјетиоцима из земље и иностранства. Уз класични интернет портал, на којем ће бити обједињене најсвјежије мултимедијалне вијести из културе, најаве свих дешавања, посебно ће бити представљена културна баштина Црне Горе.

12.07.2019.

„Креативна Црна Гора“: Слиједи објава књиге о нашим умјетницима, намијењене најмлађима

„Креативна Црна Гора“: Слиједи објава књиге о нашим умјетницима, намијењене најмлађима

Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија. Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на предстојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

12.07.2019.

Позив за номинације за УНЕСЦО Авиценна награду на тему етике у науци за 2019. годину

УНЕСЦО позива државе чланице да, у консултацији са својим националним комисијама, невладиним организацијама у званичном партнерству са УНЕСЦО, разним професионалним, академским и невладиним организацијама које дјелују у области етике у науци и технологији, члановима релевантних стручних тијела УНЕСЦО и партнерима, предложе кандидате за УНЕСЦО Авиценне награду за етику у науци за 2019. годину. Награда се састоји од Авиценна златне медаље, сертификата и износа од 50.000 америчких долара.