Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

20.09.2019.

Почиње обиљежавање Дана европске баштине 2019

Почиње обиљежавање Дана европске баштине 2019 У понедељак 23. септембра 2019. године почиње обиљежавање овогодишњег издања Дана европске баштине, манифестације коју Министарство културе, у сарадњи са Савјетом Европе, Европском комисијом и локалним и националним институцијама из области културе, реализује дванаесту годину заредом. Овогодишња манифестација која се широм Европе организује са темом “Умјетност и забава – баштина на позорници”, базирана је на прослави 70 година од оснивања “Ловћен филма”, а кроз приказивање документарних и дугометражних играних филмова у продукцији овог филмског предузећа. Поред наведеног, преко 30 бесплатних програма биће уприличено у периоду од 23. до 30. септембра у Будви, Цетињу, Котору, Колашину, Никшићу, Подгорици, Рожајама, Тивту, Херцег Новом и Улицњу.

19.09.2019.

Јавни позив за исказивање интересовања за учешће на конференцији „Будућност Југоисточне Европе и Медитерана у контексту климатских промјена: УНЕСЦО перспектива“

Црногорска национална комисија за УНЕСЦО позива стручњаке и друге заинтересоване стране који дјелују у области климатских промјена, односно који су препознати по дјеловању у области вода/океана/климе, укључујући и младе експерте из наведених области, да се пријаве за учешће на регионалном симпозијуму који ће се одржати у периоду од 6-8 новембра 2019. године у Венецији (Италија).

19.09.2019.

Министар Богдановић на отварању Њемачког дома Црне Горе: Нови искорак у односима двије државе

Министар Богдановић на отварању Њемачког дома Црне Горе: Нови искорак у односима двије државе

У Подгорици је данас, у организацији амбасаде Савезне Републике Њемачке, отворен Њемачки дом Црне Горе. Током отварања, бројним званицама обратио се министар културе Александар Богдановић, који је казао како је црногорска јавност до сада била у прилици да се упозна са достигнућима савремене њемачке културе, те да успостављање Њемачког дома представља корак напријед на том плану.

18.09.2019.

Потписан Меморандум о оснивању Музеја полиције: Афирмација очувања традиције полицијске службе

Потписан Меморандум о оснивању Музеја полиције: Афирмација очувања традиције полицијске службе

Министар културе Александар Богдановић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић потписали су данас на Цетињу Меморандум о сарадњи у реализацији пројекта организације Музеја полиције. Потписивање Меморандума наставак је сарадње започете 2015. године, али и конкретизација досад предузетог на плану идеје о успостављању музејског садржаја какав већ постоји у другим државама. Активности на успостављању те јединице, уз остало, подразумијеваће обезбјеђивање услова за сакупљање, чување, заштиту, истраживање, стручну и научну обраду, документовање, систематизовање у збирке, презентацију и валоризацију музејског материјала који се односи на историјат и савремену улогу Полиције Црне Горе.

17.09.2019.

Богдановић – Когали: Од посебног значаја повећање културних програма за дјецу

Богдановић – Когали: Од посебног значаја повећање  културних програма за дјецу

Министар културе Александар Богдановић примио је данас на Цетињу шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Осаму Когалија.Током састанка је било ријечи о унапријеђењу медијског амбијента, али и повећању културних активности које су намијењене дјеци и младима. Амбасадор Когали је представио резултате кампање “Бирајмо шта гледамо” чији је циљ промоција медијске писмености међу родитељима и дјецом, унапријеђење квалитета извјештавања медија о питањима која се тичу права дјетета, али и побољшање квалитета медијских програма за младе у Црној Гори. У том контексту, саговорници су оцијенили значајним даља улагања у програме који подижу свијест о штетности садржаја у електронским медијима и њиховом утицају на одрастање и развој дјеце.

17.09.2019.

Филм „Између дана и ноћи“ црногорски кандидат за награду Оскар у 2019. години

Дугометражни играни филм „Између дана и ноћи“, сценаристе и редитеља Андра Мартиновића, продуцентске куће „Артикулација филм“ из Подгорице, црногорски је кандидат за 92. награду Америчке академије филмске умјетности и науке Оскар у категорији Међународна филмска награда у 2019. години.

16.09.2019.

Министар Богдановић у Котору: О упису Бокељске морнарице до краја године, слиједи обнова старог затвора

Министар Богдановић у Котору: О упису Бокељске морнарице до краја године, слиједи обнова старог затвора

Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у посјети Котору, током које се састао са руководством локалне управе, при чему је обишао Поморски музеј, Бокељску морнарицу и објекат старог затвора у којем ће ускоро почети радови на успостављању нових садржаја. Током посјете Општини Котор, министар Богдановић састао се са предсједником Жељком Апрцовићем, са којим је разговарао о бројним темама - почев од умјетничких програма у том граду, све до актуелних питања која се тичу статуса Котора на УНЕСЦО Листи заштићене баштине.

16.09.2019.

Министар Богдановић – амбасадорка Тудик: Резиденцијални програми у Паризу од посебног значаја за умјенике из Црне Горе

Министар Богдановић – амбасадорка Тудик: Резиденцијални програми у Паризу од посебног значаја за умјенике из Црне Горе

Министар културе Александар Богдановић примио је данас на Цетињу амбасадорку Републике Француске у Црној Гори Кристин Тудик. Током састанка министар је нагласио да Црна Гора и Република Француска реализују бројне пројекте базиране на унапријеђењу културних веза двије државе, и посебно истакао значај резиденцијалног боравка црногорских умјетника у оквиру комплекса Ците Интернатионале дес Артс у Паризу. У том контексту, министар је нагласио да Црна Гора, у сарадњи са државама региона, ради на оснивању шест креативних хабова у Црној Гори, који ће бити базирани на развоју креативних индустрија, али и унапријеђењу директне сарадње међу умјетницима из регона и свијета.

13.09.2019.

Министар Богдановић са делегацијом Савјета Европе: Широка ревизија законодавства приоритет у области медија

Министар Богдановић са делегацијом Савјета Европе: Широка ревизија законодавства приоритет у области медија

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са представницима делегације коизвјестилаца Парламентарне Скупштине Савјета Европе за Црну Гору Ионутом Марианом Строеом, Еном Мулдером и Алексис Салансоном. Током састанка, више ријечи било је из области медија, при чему је министар Богдановић саговорнике упознао са кључним активностима из претходног временског оквира. Уз то, више ријечи било је и о мјерама које се тичу предстојећег периода, са циљем даљег унапређења медијске дјелатности у Црној Гори.

13.09.2019.

Промоција Qуеер зборника

Промоција Qуеер зборника

У оквиру Акционог плана за имплементацију Владине Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори, Министарство културе Црне Горе и Министарство за људска и мањинска права реализовалису пројекат публиковања Qуеер зборника, који ће бити промовисан 18.09.2019. у оквиру манифестације Которски круг, чији је покровитељ Општина Котор.