Мања слова Већа слова РССЗакон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

07.01.2020.

Црногорску умјетност чинимо видљивијом ван наше земље, а културу још доступнијом нашим грађанима

Црногорску умјетност чинимо видљивијом ван наше земље, а културу још доступнијом нашим грађанима Током претходне три године, тежили смо да унаприједимо услове у области културе, а изнад свега - да црногорску умјетност учинимо видљивијом у регионалним и ширим оквирима. Изнад свега, тежили смо да култура и умјетност не буду затворени процеси, већ доступни свима - у чему смо, читавим низом активности, и успјели. Број актера у тим процесима, а уз то и свих оних који чине аудиторијум, никад није био већи.

06.01.2020.

Министар Богдановић честитао православни Божић

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку свештенству, вјерницима и свим грађанима који славе најрадоснији хришћански празник Божић по јулијанском календару. Божићни празници, прије свега, прилика су да се подсјетимо важности заједништва и разумијевања, као вриједности које су у данашњем времену од нарочитог значаја за црногорско друштво.

27.12.2019.

У Министарству културе представљена скулптура Димитрија Поповића “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“

У Министарству културе представљена скулптура Димитрија Поповића “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“

У Министарству културе вечерас је представљена скулптура Димитрија Поповића под називом “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“. Тиме се и Црна Гора придружила обиљежавању пет вјекова од смрти Леонарда да Винчија, и то на крају године током које је низом програма обиљежена 140. годишњица успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије.

25.12.2019.

Потписани Уговори са корисницима средстава конкурса “Креативна Црна Гора” за 2019. годину

Потписани Уговори са корисницима средстава конкурса “Креативна Црна Гора” за 2019. годину

У Министарству културе је данас уприличено потписивање Уговора са добитницима средстава из Конкурса за суфинансирање пројеката и производа из области Креативних индустрија - Креативна Црна Гора: култура, имиџ, промоција. У свом обраћању министар културе Александар Богдановић нагласио је стални фокус Министарства на сектору креативних индустрија, као кључном ка успостављању савремене креативне заједнице која дјелује у домену иновативног стваралаштва:

24.12.2019.

Министар Богдановић честитао Божић по грегоријанском календару: Слога и уважавање основа су савремене Црне Горе

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку надбискупу барском и привременом управитељу Бискупије Котор монсињору Року Ђонлешају и свим вјерницима који славе Божић по грегоријанском календару. Божић је, како стоји у честитки, вријеме када се “подсјећамо толеранције и уважавања, као темељних вриједности на којима почива савремено црногорско друштво”.

23.12.2019.

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар културе Александар Богдановић одговарао је на данашњој сједници Скупштине Црне Горе на посланичка питања. На посланичко питање да ли је преусмјеравање средстава са рачуна институција културе на потрошачку јединицу Министарство културе резултирало немогућношћу реализације неких од планираних пројеката, министар Богдановић одговорио је одрично.

23.12.2019.

Одлука о суфинансирању пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања

На основу чл. 77 и 88 Закона о култури (“Сл. лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11, 40/11 и 38/12), а у вези са чл. 68 и 70, став 1 поменутог Закона, у циљу подстицаја и подршке развоју културе суфинансирањем пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања путем јавног конкурса и на основу приједлога стручне комисије, Министарство културе је донијело Одлуку о суфинансирању пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања.

22.12.2019.

Интересовање за копродукцију за снимање и израду анимираног филма

Интересовање за копродукцију за снимање и израду анимираног филма

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са представницима продуцентске куће Викy’с ентертаинмент из Италије Алидом Валини, Ђованом Капуано и Давидом Леинардијем. Током разговора, више ријечи било је о потенцијалној сарадњи, при чему су саговорници из Италије нагласили како су заинтересовани за продукцију анимираног филма у Црној Гори.

21.12.2019.

Министар Богдановић: Допринос ДАНУ немјерљив у савременим црногорским оквирима

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку предсједнику Дукљанске академије наука и умјетности, Сретену Перовићу поводом двадесетогодишњице оснивања ДАНУ, у којој се наводи: “Са посебним задовољством желим Вам упутити срдачне честитке поводом двадесетогодишњице оснивања Дукљанске академије наука и умјетности.

18.12.2019.

Креативна Европа- објављен конкурс намијењен јачању културне сарадње у земљама Западног Балкана

Министарство културе информише да је Европска агенција за културу, образовање и аудиовизуелну дјелатност (ЕАЦЕА) објавила конкурс за пројекте културне сарадње у земљама Западног Балкана у оквиру програма Креативна Европа, потпрограм Култура.