Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

29.10.2019.

Свечаним концертом пријатељства, обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске

Свечаним концертом пријатељства, обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске Свечаним концертом пријатељства, у Подгорици је синоћ обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Републике Турске. Током програма, у Црногорском народном позоришту наступили су чланови Црногорског симфонијског оркестра, те познати турски диригент Омер Јондем и тенор Омер Туркменоглу. Бројне званице на синоћњој су свечаности поздравили министар културе Александар Богдановић и амбасадорка Републике Турске Сонгул Озан.

26.10.2019.

Богдановић - Гарајев: Слиједи потписивање програма о сарадњи министарстава културе Црне Горе и Азербејџана

Богдановић - Гарајев: Слиједи потписивање програма о сарадњи министарстава културе Црне Горе и Азербејџана

Министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић сусрео се данас у Бакуу са министром културе у Влади Републике Азербејџана Абулфасом Гарајевим... Током сусрета, разговарано је о могућностима јачања сарадње двије државе на плану културе, будући да су билатерални односи Црне Горе и Азербејџана пријатељски и садржајни.

23.10.2019.

Омаж истакнутом црногорском редитељу и сценаристи Милу Ђукановићу

Омаж истакнутом црногорском редитељу и сценаристи Милу Ђукановићу

Црногорска кинотека ће у петак 25. октобра са почетком у 19 часова, у Министарству културе уприличити програм поводом 30 година од смрти истакнутог црногорског редитеља и сценаристе Мила Ђукановића. Овом приликом биће приказан награђивани дугометражни документарни филм „Неприлагођени филмски гроф" у режији Радослава Станишића, посвећен Милу Ђукановићу који је дао значајан допринос темељима црногорске кинематографије.

23.10.2019.

Телеграм министра Богдановића поводом смрти истакнутог културног ствараоца Николе Вавића

Поводом смрти истакнутог културног ствараоца, редитеља Николе Вавића, министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа његовој породици. „Никола Вавић био је једна од најзначајнијих личности црногорске културе. Његовим одласком црногорска култура изгубила је једног од оних посвећеника који су своје умијеће увијек видјели у ширем културолошком контексту, зато у његовом случају морамо говорити о одласку врсног редитеља, сценаристе и педагога.

22.10.2019.

Одлука о расподјели средстава невладиним организацијама на основу Јавног конкурса „Подигнимо завјесу независне културне сцене“

На основу члана 32ж став 1 Закона о невладиним органитацијама („Службени лист ЦГ“, бр. 39/11 и 37/17), а у вези са Јавним конкурсом „Подигнимо завјесу независне културне сцене“, објављеним 20. марта 2019.године, у поступку одлучивања о расподјели средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2019.години у областима умјетности и културе, Комисија Министарства културе за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација, донијела је

18.10.2019.

Министар Богдановић говорио на отварању Округлог стола „Задужбине и фондације у Црној Гори“

Министар Богдановић говорио на отварању Округлог стола „Задужбине и фондације у Црној Гори“

Данас је у Подгорици одржан Округли сто „Задужбине и фондације у Црној Гори“ у организацији Црногорске академије наука и умјетности и Универзитета Доња Горица. Циљ овог скупа је научни поглед на стање филантропије са историјског, правног, културолошког, социолошког и економског аспекта, са посебним освртом на Црну Гору и земље из окружења.

16.10.2019.

Објављен конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања

Објављен конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом Програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција” у 2019. години. Министарство културе ће у оквиру овог конкурса суфинансирати производе и пројекте у складу са сљедећим тематским оквирима:

15.10.2019.

Отворена изложба “Стратиграфске слике” италијанске умјетнице Ане Романело

Отворена изложба “Стратиграфске слике” италијанске умјетнице Ане Романело

Изложба “Стратиграфске слике” чувене италијанске умјетнице Ане Романело отворена је синоћ у ЈУ Музеји и галерије Подгорице, у оквиру догађаја којима се обиљежава 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Црне Горе. Обраћајући се присутнима, министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, истакао је да је културна размјена са Републиком Италијом од изузетног је значаја за Црну Гору, као и да вјерује да ће и ова изложба имати одјека, како у умјетничким круговима, тако и међу широм публиком.

14.10.2019.

Уницефови волонтери – млади репортери преузели Министарство културе

Уницефови волонтери – млади репортери преузели Министарство културе

Дјеца и млади ће убудуће активније учествовати у креирању стратегија које се односе на културне политике намијењене најмлађој публици, а Министарство културе ће увијек подржати сваку активност у култури која се односи на дјецу и њихово креативно дјеловање. То је обећао министар културе Александар Богдановић у разговору са УНИЦЕФ-овим волонтерима – младим репортерима кампање медијске писмености „Бирајмо шта гледамо“, који су поводом прославе 30. рођендана Конвенције о правима дјетета данас преузели Министарство културе...

14.10.2019.

Вијек Ровачке републике: Чин и жртве који остају бесмртни

Вијек Ровачке републике: Чин и жртве који остају бесмртни

У Колашину је данас одржана свечаност поводом вијека од успостављања Ровачке републике. На скупу, којем су присуствовали бројни посјетиоци из читаве државе, наглашено је како сјећање на Ровачку републику живи, упркос томе што се о њој - како је истакнуто - током дужег периода на ширем плану није гласно говорило. Присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић, који је казао како је Ровачка република “била много више од слободне устаничке територије у тада окупираној и пониженој Црној Гори”.