Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

25.05.2020.

Потписан Меморандум о сарадњи на пројекту организације Музеја поште: Валоризација историјског насљеђа које баштини национални поштански оператор

Потписан Меморандум о сарадњи на пројекту организације Музеја поште:  Валоризација историјског насљеђа које баштини национални поштански оператор Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта организације Музеја поште данас су у Министарству културе потписали министар Александар Богдановић, директорица Народног музеја Анастазија Мирановић и извршни директор Поште Црне Горе Божидар Вуксановић. Министар Богдановић, након потписивања овог документа, саопштио је да ће Министарство културе, Народни музеј и Пошта Црне Горе заједнички радити на оснивању Музеја поште као савремене и едукативне музејске институције чији ће основни задатак бити да сакупља, чува, истражује и презентује историјат црногорске поште, али и да укаже на њену савремену улогу у нашем друштву.

25.05.2020.

Министар Богдановић: Беспризоран атак са добро познатих адреса на најузвишеније вриједности Црне Горе

Министар Богдановић: Беспризоран атак са добро  познатих адреса на најузвишеније вриједности Црне Горе

Коментаришући наставак девастирања наших културно-историјских знамења, попут вандалског ломљења мермерне плоче на споменику на Равном лазу, скрнављења тврђаве на Тројици изнад Котора, али и паљења црногорских застава претходних дана, министар културе Александар Богдановић оцијенио је да је ријеч о још једном беспризорном атаку са добро познатих адреса на најузвишеније вриједности Црне Горе. „Свједочимо ових дана да се наша земља суочава са никад отворенијом, оркестрираном кампањом манипулација из Србије, коју здушно подржава дио локалних политичара.

23.05.2020.

Министар Богдановић честитао Рамазански бајрам: Празник у који су уткана начела мултиконфесионалног бића црногорског друштва

Министар Богдановић честитао Рамазански бајрам: Празник у  који су уткана начела мултиконфесионалног бића црногорског друштва

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку свим вјерницима исламске вјероиповијести поводом Рамазанског бајрама.

20.05.2020.

Резултати конкурса за ревитализацију културне баштине у Херцег Новом: Тврђава Шпањола као резиденцијални умјетнички центар

Резултати конкурса за ревитализацију културне баштине у Херцег Новом: Тврђава Шпањола као резиденцијални умјетнички центар

Министарство културе и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спровели су Међународни конкурс за иновативно идејно рјешење ревитализације културне баштине – Тврђаве Шпањола у Херцег Новом. Циљ такмичења био је да се дође до савремених архитектонско-урбанистичких рјешења за преуређење и пренамјену ове тврђаве у креативни хаб.

19.05.2020.

Стефан Бошковић добитник Европске награде за књижевност за 2020.

Црногорски драмски писац Стефан Бошковић један је од 13 добитника Европске награде за књижевност (ЕУПЛ) за 2020.годину, коју додјељује Европска унија посредством програма „Креативна Европа“. Књижевно признање ЕУ, нашем писцу припало је за роман „Министар“.

15.05.2020.

Подршка филмовима од посебног значаја за црногорску културу и остварењу за дјецу и омладину

Министарство културе и Филмски центар Црне Горе ове године подржаће три пројекта у категорији суфинансирања филмова од посебног значаја за црногорску културу и један пројекат у категорији суфинансирања филмова за дјецу и омладину.

14.05.2020.

Конкурс за награду УНЕСЦО – Л'Орéал „За жене у науци“ 2020

Награда ,,За жене у науци” установљена је још 1998.године у оквиру партнерства Л'Орéал и УНЕСЦО, са циљем да промовишу и подрже жене које доприносе научном напретку у цијелом свијету. Сваке године у оквиру овог програма додјелује се пет награда научницама које су својим радом дале значајан допринос унапређењу науке, и то на пољу природних наука, математике и информатичких наука. Награде за 2021. годину додијелиће се из области физике, математике и информатике, за научнице у из пет региона свијета: Африка и Арапске земље, Азија и Пацифик, Европа, Латинска Америка и Сјеверна Америка

14.05.2020.

Телеграм саучешћа министра Богдановића поводом смрти сликара Војислава Воја Татара

Поводом смрти истакнутог црногорског умјетника, сликара Војислава Воја Татара министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа, у којем се наводи: „Жалим због смрти истакнутог црногорског умјетника Воја Татара, који је стваралачким опусом дао немјерљив и препознатљив допринос црногорској ликовној умјетности.

13.05.2020.

Продужен рок за подношење пријава за Једанаести годишњи конкурс УНЕСЦО из Фонда за културну разноликост

Црногорска национална комисија за УНЕСЦО обавјештава заинтересоване да је, с обзиром на посебне околности настале усљед пандемије изазване вирусом ЦОВИД 19, продужен рок за подношење пријава за Једанаести годишњи конкурс УНЕСЦО за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост, и то до 16. јуна 2020. године.

11.05.2020.

Позив за исказивање интереса: Јачање управљања, промоција и одрживо коришћење културног насљеђа за развој у Црној Гори

Антена канцеларија у Сарајеву УНЕСЦО Регионалног бироа за науку и културу из Венеције, објавила је позив за исказивање интересовања квалификованих и искусних институција, правних и физичких лица за подршку у оквиру пројекта „Јачање управљања, промоција и одрживо коришћење културног насљеђа за развој у Црној Гори“.