Мања слова Већа слова РССЗакон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

16.11.2019.

Министар Богдановић учествује на 40. Генералној конференцији УНЕСЦО

40. Генерална конференција УНЕСЦО одржаће се у Паризу од 12-27. новембра 2019. године, а делегацију Црне Горе предводи министар културе и предсједник Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Александар Богдановић. Министар Богдановић ће узети учешће у раду пленарне сесије 18. новембра, као и наредног дана, 19. новембра, током састанка министара културе...

15.11.2019.

Телеграм министра Богдановића поводом смрти Бранка Лустига

Поводом смрти једног од најзначајнијих филмских стваралаца са простора некадашње Југославије и чувеног холивудског продуцента и двоструког добитника Оскара, Бранка Лустига, министар културе Црне Горе Александар Богдановић, упутио је министарки културе Хрватске Нини Обуљен Коржинек, телеграм саучешћа у којем се наводи: „Упућујем Вам изразе искреног саучешћа поводом смрти истакнутог филмског ствараоца Бранка Лустига, који је својим дугогодишњим радом оставио неизбрисив траг у историји свјетске кинематографије.

14.11.2019.

Министар Богдановић у Београду отворио 4. Балканско архитектонско бијенале

Министар Богдановић у Београду отворио 4. Балканско архитектонско бијенале

Четврто Балканско архитектонско бијенале отворено је данас у Београду. Тема овогодишњег Бијенала је „Децодинг Балкан“, а држава партнер је Црна Гора. Смотру која је окупила бројне архитекте из држава регије, отворио је министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић, који је истакао како тема Бијенала – „Децодинг Балкан“ нуди много простора за дискусију.

14.11.2019.

Министар Богдановић учествовао на Креативном форуму у Љубљани

Министар Богдановић учествовао на Креативном форуму у Љубљани

Министар културе Александар Богдановић учествовао је данас на Креативном форуму у Љубљани, у оквиру којег је представио активности Владе Црне Горе у области креативних индустрија. У оквиру данашње сесије Форума, министар Богдановић наступио је на панелу лидера под називом „Подстицање креативне економије” током којег је размијенио мишљења са министром економског развоја Косова Валдрином Љуком, министром економије Палестине Каледом Ал – Осаилијем, замјеницом министра културе Албаније Валбоном Шујаку и директорком Еуро-Мед форума “Фондације Ана Линд” Аидом Риђановић.

14.11.2019.

Објављен позив за учешће на јавном конкурсу за сталну савремену умјетничку инсталацију у склопу пројекта “МИКРО 020”

Објављен позив за учешће на јавном конкурсу за сталну савремену умјетничку инсталацију у склопу пројекта “МИКРО 020”

У циљу афирмације умјетничких садржаја на отвореним јавним површинама, као и подстицања креативности независних умјетника и омогућавања веће видљивости савременим црногорским ствараоцима, објављен је конкурс за сталну презентацију њиховог израза у виду савремених умјетничких инсталација на одабраној локацији у Подгорици. Кроз овај позив, који објављује Програм Уједињених нација за развој (УНДП) сви заинтересовани умјетници могу пријавити своје идејно рјешење, а најбољи ће добити прилику да свој таленат и креативност покажу широј јавности и то на првој локацији која је обухваћена позивом. Ријеч је о зеленом кутку у улици принцезе Ксеније на Забјелу која је уједно и прва уређена локација кроз пројекат “Микро 020”.

14.11.2019.

У Подгорици одржан Инфо дан програма Креативна Црна Гора

У Подгорици одржан Инфо дан програма Креативна Црна Гора

Инфо дан програма Креативна Црна Гора одржан је у Центру савремене умјетности у Подгорици, у организацији Министарства културе. На догађају је било ријечи о програму “Креативна Црна Гора: идентитет, имиџ, промоција” као и о успјешним пројектима који су подржани на прошлогодишњем конкурсу у оквиру овог програма. Додатно, представљене су пропозиције конкурса из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма за 2019. годину који је тренутно у току.

13.11.2019.

Ђукановић: Црногорци с поносом баштине велико и умно дјело Његошево

Ђукановић: Црногорци с поносом баштине велико и умно дјело Његошево

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић уручио је вечерас Његошеву награду, једно од најзначајнијих државних признања, књижевнику Јовици Аћину. Признање је Аћину додијељено за роман “Сродници”, објављен 2017. године. Како је приликом вечерашње додјеле истакао предсједник Ђукановић, сасвим је природно што је Црна Гора утемељила и деценијама одржала књижевну награду која носи његово име, у знак поштовања према владару, пјеснику и филозофу, чија је мисија била да Црногорце приближи просвијећеним народима.

12.11.2019.

Свечано уручење „Његошеве награде“ биће уприличено сјутра, 13. новембра 2019. године у Владином дому на Цетињу

Најзначајније државно признање у области културе у Црној Гори „Његошева награда“, биће свечано уручена сјутра - 13.11. 2019. године у 19 х, у Владином дому на Цетињу, на дан Његошевог рођења. Добитник Његошеве награде за 2019. годину је Јовица Аћин, књижевник из Београда, за роман „Сродници“, објављен 2017. године у издању Лагуне...

12.11.2019.

Инфо дан програма Креативна Црна Гора у сриједу у Подгорици

Инфо дан програма Креативна Црна Гора у сриједу у Подгорици

Инфо дан програма Креативна Црна Гора биће одржан у сриједу 13. новембра 2019. године у галерији „Клуб”, Центар савремене умјетности, са почетком у 14х. На догађају ће бити ријечи о конкурсу из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом Програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција” у 2019. години.

11.11.2019.

Отворена поставка која ће бити дио Музеја РТЦГ

Отворена поставка која ће бити дио Музеја РТЦГ

У сједишту националног јавног сервиса у Подгорици, вечерас је свечано отворена поставка која ће бити дио Музеја Радио и Телевизије Црне Горе. Свечаност је уприличена поводом прославе 75 година Радија Црне Горе и 55 година Телевизије Црне Горе. Поставка има више стотина експоната, а њени аутори су Марина Челебић и Владислав Ивановић.