Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

09.06.2019.

Одржана Свечана академија поводом обиљежавања 450 година од градње Хусеин-пашине џамије

Одржана Свечана академија поводом обиљежавања 450 година од градње Хусеин-пашине џамије Свечана академија поводом обиљежавања 450 година од градње Хусеин-пашине џамије одржана је синоћ у Дому културе у Пљевљима. Свечаност је одржана у присуству бројних посјетилаца, којима се обратио министар културе Александар Богдановић. “Због бројних културних вриједности, овај објекат и све што доводимо с њим у везу, дио је културне баштине Црне Горе од изузетног националног значаја. Он је и материјално свједочанство нашег савременог мултиетичког склада, толеранције, његовања различитости и суживота. У данашњој Црној Гори ово изузетно градитељско достигнуће, бременито

08.06.2019.

„Креативна Црна Гора“: „ВР Монтенегро“ за бољу видљивост црногорских филмских локација на глобалном тржишту

„Креативна Црна Гора“: „ВР Монтенегро“ за бољу видљивост црногорских филмских локација на глобалном тржишту

Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

05.06.2019.

Министар Богдановић - амбасадор Дмоховски: подстицаћемо нова партнерства у области културе

Министар Богдановић - амбасадор Дмоховски: подстицаћемо нова партнерства у области културе

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са амбасадором Републике Пољске у Црној Гори Артуром Дмоховским. Током разговора, више ријечи било је о досадашњој сарадњи двије државе, али и о простору за заједничке активности на плану културе током предстојећег временског оквира.

05.06.2019.

Одржана ИИ сједница жирија за додјелу Тринаестојулске награде

Жири за додјелу Тринаестојулске награде, на сједници одржаној 05.06.2018. године, упознао се с поднесеним приједлозима, који испуњавају све формално правно услове, и чине сљедећу листу кандидата:

05.06.2019.

„Креативна Црна Гора“: Подршка „Асталу“ подстицај афирмацији индустријског дизајна

„Креативна Црна Гора“: Подршка „Асталу“ подстицај афирмацији индустријског дизајна

Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија. Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

04.06.2019.

Недјеља посвећена ствараоцима баштине: Одабрани најбољи радови

Недјеља посвећена ствараоцима баштине: Одабрани најбољи радови

У оквиру позива за достављање прича о културној баштини, реализованог у оквиру Недјеље посвећене ствараоцима баштине, у националној селекцији изабрани су радови сљедећих кандидати: • Теодора Радуловић, 12 година • Крсто Пејовић, 13 година • Лука Ћатовић, 13 година • Берна Цикић, 14 година • Тијана Тодоровић, 15 година Одабрани радови ће бити достављени на даљу међународну евалуацију, а побједник позива биће изабран на европском нивоу.

03.06.2019.

У Центру савремене умјетности Црне Горе отворена изложба инсталације „Кораци“ италијанског умјетника Алфреда Пирија

У Центру савремене умјетности Црне Горе отворена изложба инсталације „Кораци“ италијанског умјетника Алфреда Пирија

Изложба инсталације „Кораци“ италијанског умјетника Алфреда Пирија отворена је вечерас у Центру савремене умјетности Црне Горе. Вечерашњи догађај, уприличен поводом Дана државности Републике Италије и 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије, отворио је министар културе Александар Богдановић. Он је казао како Пиријева инсталација представља савремен умјетнички рад, у којем је јасно препознатљив одраз одважности коју су нам, као модел, оставили умјетнички трагаоци и рушитељи конвенција европског југа.

03.06.2019.

Министар Богдановић честитао велики исламски празник Рамазански бајрам

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку поводом великог исламског празника Рамазанског бајрама, реису Исламске заједнице у Црној Гори Рифату Фејзићу и свим вјерницима исламске вјероисповијести.

03.06.2019.

Телеграм саучешћа министра Богдановића поводом смрти истакнутог црногорског историчара и академика Радоја Пајовића

Поводом смрти истакнутог црногорског историчара и академика Радоја Пајовића, министар културе Александар Богдановић упутио телеграм саучешћа у којем се наводи: “Историјска научна мисао Црне Горе 20. вијека, а нарочито она из периода антифашистичке борбе, одласком академика Радоја Пајовића, изгубила је истакнутог историчара и научног прегаоца. Изузетан допринос историјској науци, али и образовању младих стручњака и научника, дао је академик Пајовић, несебично дијелећи своје знање и искуство.

03.06.2019.

ИПА пројекат МОНЕТ: Почео програм размјене у Центру савремене умјетности

ИПА пројекат МОНЕТ: Почео програм размјене у Центру савремене умјетности

Данас је у Центру савремене умјетности у Подгорици почео двонедељни програм размјене који се реализује у оквиру ИПА пројекта МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс. У размјени учествују умјетници из Црне Горе, Албаније, Регије Пуља и Регије Молизе, одабрани на међународном јавном позиву, са циљем стварања јединствених умјетничких дјела, која ће бити приказана на путујућој изложби у све три земље учеснице програма. У току програма размјене умјетници ће, поред Центра савремене умјетности, посјетити Народни музеј Црне Горе, Удружење ликовних умјетника и Музеј и галерију Подгорице.