Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

02.06.2019.

„Креативна Црна Гора“: „Гласс Десигн“ савременим производима од стакла до успјешног позиционирања на тржишту

„Креативна Црна Гора“: „Гласс Десигн“ савременим производима од  стакла до успјешног позиционирања на тржишту Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

31.05.2019.

Потписан Меморандум о разумијевању између Министарства културе Црне Горе и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР)

Потписан Меморандум о разумијевању између Министарства културе Црне  Горе и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР)

Меморандум о разумијевању између Министарства културе Црне Горе и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР) потписан је данас у Риму. Документ су потписали министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић и предсједник ЦНР Масимо Ингушио. Документом је, уз остало, предвиђено како ће двије стране годишње подржавати до четири заједничка истраживачка пројекта из области конзервације,рестаурације, као и радионица и обука из области културне баштине, уз учешће експерата из обије државе. Сваки од пројеката биће финансиран средствима двају институција, а данас потписани меморандум биће на снази до краја 2022. године.

31.05.2019.

У Риму отворена изложба „Ерос, крв и светост“

У Риму отворена изложба „Ерос, крв и светост“

Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије и 13 година од обнове црногорске независности, синоћ је у Риму отворена изложба „Ерос, крв и светост“, аутора Димитрија Поповића и др Анастазије Мирановић. Ријеч је о мултидисциплинарном умјетничко-модном пројекту који је прошле године представљен црногорској публици на Цетињу и који садржи истоимену изложбу слика Димитрија Поповића, његову књигу посвећену библијским женама – Јудити, Саломи и Марији Магдалени, као и намјенски рађену колекцију историчарке умјетности и модне креаторке др Анастазије Мирановић.

31.05.2019.

Одлука о суфинансирању програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години укупно 220 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 781.210 €, и то: 22 из области ликовне умјетности (35.960 €); 15 музичких и музичко-сценских пројеката и програма (32.300 €); 42 књижевна пројекта (49.100 €)

30.05.2019.

„Креативна Црна Гора“: „БДМ Фоундрy“ покренуо производњу

„Креативна Црна Гора“: „БДМ Фоундрy“ покренуо производњу

Програм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија. Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

30.05.2019.

Предсједник Републике Словеније Борут Пахор посјетио Народни музеј Црне Горе

Предсједник Републике Словеније Борут Пахор посјетио Народни музеј Црне Горе

Предсједник Републике Словеније Борут Пахор, који се налази у службеној посјети Црној Гори, данас је боравио на Цетиње, гдје је обишао Народни музеј Црне Горе. Током посјете, домаћини предсједнику Пахору били су министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић и градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан.

29.05.2019.

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар културе Александар Богдановић одговарао је на данашњој сједници Скупштине Црне Горе на посланичка питања. Током одговора, у фокусу је био програм креативних индустрија („Креативна Црна Гора“), питање кинематографије, те будући планови који се тичу тврђаве Оногошт и Природњачког музеја Црне Горе. Посланика Момчила Мартиновића интересовало је да ли је програм креативних индустрија, који реализује Министарство културе, већ дао одређене резултате.

28.05.2019.

Поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворена изложба "Азбука и историја"

Поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворена изложба "Азбука и историја"

У ЕУ Инфо центру у Подгорици вечерас је, у организацији Амбасаде Републике Бугарске у Црној Гори, отворена изложба „Азбука и историја“ аутора Васија Велинова. Изложбу, уприличену поводом Дана словенске азбуке, бугарског образовања и културе, отворио је министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић.

24.05.2019.

У Црногорском народном позоришту одржана комеморација поводом смрти Михаила Миша Јанкетића

У Црногорском народном позоришту одржана комеморација поводом смрти Михаила Миша Јанкетића

У присуству чланова његове породице, бројних истакнутих умјетника и других поштовалаца његовог рада, о нашем прослављеном глумцу на данашњем су догађају говорили министар културе Александар Богдановић, директорица Црногорског народног позоришта Зорана Краљ, редитељ Благота Ераковић и глумац Слободан Маруновић. Говорећи о Јанкетићевом животу, улогама и раду, министар Богдановић казао је како је он био један од књижевно најосвјешћенијих глумаца са југословенског простора.

24.05.2019.

Листа НВО које нијесу доставиле уредну и потпуну пријаву на јавни конкурс „Подигнимо завјесу независне културне сцене“

На основу члана 32г став 2 Закона о невладиним организацијама („Сл.лист ЦГ“, бр. 39/11 и 37/17), Комисија Министарства културе за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација, објављује Листу невладиних организација које нијесу доставиле уредну и потпуну пријаву на јавни конкурс „Подигнимо завјесу независне културне сцене“ за финансирање пројеката/програма невладиних организација у областима умјетности и културе, уз указивање на утврђене недостатке који се односе на пријаву, односно потребну документацију.