Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

24.12.2019.

Министар Богдановић честитао Божић по грегоријанском календару: Слога и уважавање основа су савремене Црне Горе

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку надбискупу барском и привременом управитељу Бискупије Котор монсињору Року Ђонлешају и свим вјерницима који славе Божић по грегоријанском календару. Божић је, како стоји у честитки, вријеме када се “подсјећамо толеранције и уважавања, као темељних вриједности на којима почива савремено црногорско друштво”.

23.12.2019.

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар културе Александар Богдановић одговарао је на данашњој сједници Скупштине Црне Горе на посланичка питања. На посланичко питање да ли је преусмјеравање средстава са рачуна институција културе на потрошачку јединицу Министарство културе резултирало немогућношћу реализације неких од планираних пројеката, министар Богдановић одговорио је одрично.

23.12.2019.

Одлука о суфинансирању пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања

На основу чл. 77 и 88 Закона о култури (“Сл. лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11, 40/11 и 38/12), а у вези са чл. 68 и 70, став 1 поменутог Закона, у циљу подстицаја и подршке развоју културе суфинансирањем пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања путем јавног конкурса и на основу приједлога стручне комисије, Министарство културе је донијело Одлуку о суфинансирању пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања.

22.12.2019.

Интересовање за копродукцију за снимање и израду анимираног филма

Интересовање за копродукцију за снимање и израду анимираног филма

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са представницима продуцентске куће Викy’с ентертаинмент из Италије Алидом Валини, Ђованом Капуано и Давидом Леинардијем. Током разговора, више ријечи било је о потенцијалној сарадњи, при чему су саговорници из Италије нагласили како су заинтересовани за продукцију анимираног филма у Црној Гори.

21.12.2019.

Министар Богдановић: Допринос ДАНУ немјерљив у савременим црногорским оквирима

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку предсједнику Дукљанске академије наука и умјетности, Сретену Перовићу поводом двадесетогодишњице оснивања ДАНУ, у којој се наводи: “Са посебним задовољством желим Вам упутити срдачне честитке поводом двадесетогодишњице оснивања Дукљанске академије наука и умјетности.

18.12.2019.

Креативна Европа- објављен конкурс намијењен јачању културне сарадње у земљама Западног Балкана

Министарство културе информише да је Европска агенција за културу, образовање и аудиовизуелну дјелатност (ЕАЦЕА) објавила конкурс за пројекте културне сарадње у земљама Западног Балкана у оквиру програма Креативна Европа, потпрограм Култура.

18.12.2019.

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици је данас, у оквиру програма обиљежавања 19. децембра - Дана ослобођења Главног града, откривен споменик владару Ивану Црнојевићу. Споменик је лоциран у средишту града, недалеко од здања Гимназије “Слободан Шкеровић”, а током данашњег отварања присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић.

18.12.2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљање резултата подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране за 2019. годину, који заједнички спроводе Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Факултетом ликовних умјетности Универзитета Црне Горе, одржано је данас у мултимедијалној сали Министарства културе. Овај подпрограм, који се већ трећу годину заредом реализује у оквиру Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, успјешно увезује креативну заједницу са пољопривредним произвођачима. Како је наглашено, од 2017-те године када је програм покренут, у свакој црногорској општини су одржане тематске радиониоце на којима су представљене могућности сарадње са креативним сектором у циљу брендирања вриједности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације, у сврху јачања туристичких и културних потенцијала у производњи и очувању традиционалних производа и метода производње хране.

13.12.2019.

Реаговање поводом нетачних навода у новом броју недјељника “Монитор”

Поводом навода објављених у новом броју недјељника “Монитор”, у тексту “Ноћ министра Богдановића у римском хотелу коштала 1.600 еура”, Министарство културе обратило се реаговањем у којем су демантовани наводи аутора, које је изнио позивајући се на “поуздане изворе Монитора”. Прије свега, желимо истаћи да је ријеч о апсолутно нетачним подацима очигледно мотивисани, из само аутору познатих разлога, потребом за сензационализмом.

12.12.2019.

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Међувладин комитет за нематеријалну културну баштину УНЕСЦО-а, који је протеклих дана засиједао у Боготи, уз присуство црногорске делегације коју је предводио министар културе Александар Богдановић, препознао је важност Бокељске морнарице и отворио могућност за њен упис на Листу заштићене нематеријалне баштине у наредном периоду...