Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

23.05.2019.

Обиљежавање Дана независности протекло успјешно

Обиљежавање Дана независности протекло успјешно Поводом обиљежавања Дана независности, Министарство културе је у сарадњи са Главним градом Подгорица протекле двије вечери организовало садржајне музичке програме којима су присуствовали бројни посјетиоци.

22.05.2019.

Комеморативна сједница поводом смрти Михаила Мише Јанкетића

Комеморативна сједница поводом смрти Михаила Мише Јанкетића

Комеморација поводом смрти Михаила Мише Јанкетића биће одржана у петак 24. маја у 10 сати у Црногорском народном позоришту. Михаило Миша Јанкетић био је један од великана регионалног глумишта. Остварио је изузетне улоге у неким од најуспјешнијих представа ЦНП-а, а статус почасног члана који се додјељује најистакнутијим ствараоцима и сарадницима позоришта који су ванредним резултатима допринијели успону ЦНП-а, стекао је 2001. године. Добитник је Годишње награде ЦНП-а за улогу Марка Миљанова у представи „Марко Миљанов“ Новака Килибарде у режији Благоте Ераковића 2000. године.

18.05.2019.

У Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” отворена изложба “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића

У Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” отворена изложба “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића

У Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” вечерас је отворена изложба “Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића”. Изложба је дио програма Дан и ноћ музеја, којим је ове године обухваћено 17 различитих националних и локалних јавних установа културе. “У раду Маријане и Бранимира Гушића до пуног је изражаја дошао став Јована Цвијића, по којем је за географа терен – лабораторија”, казао је, отварајући изложбу, министар културе Александар Богдановић.

18.05.2019.

У Природњачком музеју отворена изложба “Кад природа прича”

У Природњачком музеју отворена изложба “Кад природа прича”

У Природњачком музеју Црне Горе данас је отворена изложба “Кад природа прича”. Догађај је уприличен у склопу манифестације Дан и ноћ музеја, којом је обухваћено 13 црногорских градова. Изложбу је отворио министар културе Александар Богдановић, који је истакао како изложба даје увид у природну посебност црногорског поднебља...

17.05.2019.

Отворена изложба „Бокељска морнарица Котор – 1210 година историје, духовности и културе“

Отворена изложба „Бокељска морнарица Котор – 1210 година историје, духовности и културе“

Поводом обиљежавања Дана независности Црне Горе, вечерас је у Министарству културе на Цетињу отоврена изложба "Бокељска морнарица Котор - 1210 година историје, духовности и културе". Изложба представља резултат сарадње Министарства културе, Бокељске морнарице, Поморског музеја, Општине Котор, Бискупије Котор, Државног архива Црне Горе - Историјски архив Котор и ОЈУ Музеји Котор. Поменуте институције формирале су Одбор за обиљежавање 1210 година Бокељске морнарице, како би овај јубилеј добио пажњу какву завређује, а ова изложба представља једну од планираних активности Одбора.

17.05.2019.

Телеграм министра Богдановића поводом смрти Михаила Миша Јанкетића

Поводом смрти позоришног и филмског глумца Михаила Јанкетића, министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа његовој породици Својим улогама, каријером, ангажманом и односом према професији, Миша Јанкетић давно је завриједио статус глумачког барда, цијењеног и омиљеног међу црногорским аудиторијумом. Такав је био – не само као глумац, већ и као човјек.

17.05.2019.

Министар Богдановић - амбасадор Трпкоски: сарадња институција од посебног значаја за унапријеђење културе двије државе

Министар Богдановић - амбасадор Трпкоски: сарадња институција од посебног значаја за  унапријеђење културе двије државе

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са амбасадором Сјеверне Македоније у Црној Гори ЊЕ Михајлом Трпкоским. Током разговора било је више ријечи о даљем унапријеђењу сарадње двије државе у области културе, уз оцјену како су досадашње активности на том плану биле изузетно успјешне. Министар Богдановић информисао је амбасадора Трпкоског о недавној званичној посјети Сјеверној Македонији, нагласивши како је црногорска делегација том приликом обавила низ важних разговора са представницима тамошњих институција културе. Посебно је истакнута чињеница како је изложба, која је том приликом организована у Скопљу, наишла на изузетну пажњу публике, међу којима и представника државног врха Сјеверне Македоније.

17.05.2019.

УНЕСЦО подржао три пројекта у оквиру Програма партиципације за период 2018-2019. година

Посредством Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, генерална директорка УНЕСЦО Одри Азуле, одобрила је средства у укупном износу од 62.300 америчких долара за реализацију три пројекта у Црној Гори, у оквиру циклуса Програма партиципације 2018-2019. Одобрен је пројекат ЈП Национални паркови Црне Горе “Ми за природу – Природа за нас” у износу од 25.000,00 америчких долара за реализацију пројекта усмјереног на набавку опреме за превенције пожара и јачање свијести о значају шумских екосистема, на територијама националних паркова Биоградска гора и Дурмитор.

16.05.2019.

Планирана реализација преко 35 програма у оквиру обиљежавања Дана и Ноћи музеја 2019. године

Планирана реализација преко 35 програма у оквиру обиљежавања Дана и Ноћи музеја 2019. године

Међународна манифестација Дан и ноћ музеја биће обиљежена у 13 општина у Црној Гори, 16., 17. и 18. маја. У оквиру манифестације, публика ће имати прилику да учествује у бесплатним програмима који се организују у Бару, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Улцињу, Херцег Новом, Колашину, Котору, Никшићу, Тивту, Пљевљима, Подгорици и Рожајама. Овогодишња тема манифестације “Музеји као културни хабови: будућност традиције”, има за циљ да скрене пажњу на улогу музеја у савременом друштву, истичући интеракцију са посјетиоцима која доприноси стварању нових културних традиција и унапријеђењу међукултуралног дијалога.

16.05.2019.

Црна Гора на Међународном филмском фестивалу у Кану

Црна Гора на Међународном филмском фестивалу у Кану

Овогодишњи програм Цаннес Дирецторс’ Фортнигхт 2019 (Qуинзаине дес рéалисатеурс) отвориће СЕЕ Фацторy омнибус - пет кратких филмова насталих у Сарајеву у продукцији Сарајево Филм Фестивала (Обала Арт Центра), међу којима је и кратки филм "Тхе Пацкаге" који заједнички потписују црногорски редитељ Душан Касалица и румунска редитељка Теодора Ане Михаи. У филмовима глуме и младе црногорске глумице Андреа Аковић и Лидија Кордић.