Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

15.07.2019.

Ministar Bogdanović otvorio 18. izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike

Ministar Bogdanović otvorio 18. izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike Na Trgu ispred Katedrale Svetog Tripuna, sinoć je otvoreno 18. izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike. Program svečanog otvaranja nosio je tematski naziv “Umjetnost sjećanja”, i to povodom 40 godina od razornog zemljotresa u Crnoj Gori i upisa Kotora na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO. Don Brankove dane muzike otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je akcentovao nemjerljiv značaj festivala KotorArt, kao jedinstvene smotre u našoj državi.

14.07.2019.

Nastupi trajali do jutra: U Podgorici održana proslava Dana državnosti

Nastupi trajali do jutra: U Podgorici održana proslava Dana državnosti

U Njegoševom parku u Podgorici, u organizaciji Ministarstva kulture i Glavnog grada Podgorica, održana je proslava 13. jula - Dana državnosti Crne Gore. Pred brojnim posjetiocima, mahom mladim, nastupili su James Zabiela, Marko Louis, bend “Freedom” i podgorički DJ Crew “Beat at Joe’s”. Nastupi su trajali gotovo do samog jutra, a proslava je okončana setom globalno popularnog DJ-a i producenta Jamesa Zabiele. Riječ je o drugoj ovogodišnjoj manifestaciji povodom državnih praznika, koju organizuju Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica.

12.07.2019.

Počela izrada multimedijalne platforme "Živimo kulturu"

Počela izrada multimedijalne platforme "Živimo kulturu"

Ministarstvo kulture danas je ozvaničilo izradu multimedijalne online platforme “Živimo kulturu”, koja će od jeseni biti dostupna korisnicima interneta. Platforma će imati niz sadržaja, koji će biti namijenjeni posjetiocima iz zemlje i inostranstva. Uz klasični internet portal, na kojem će biti objedinjene najsvježije multimedijalne vijesti iz kulture, najave svih dešavanja, posebno će biti predstavljena kulturna baština Crne Gore.

12.07.2019.

„Kreativna Crna Gora“: Slijedi objava knjige o našim umjetnicima, namijenjene najmlađima

„Kreativna Crna Gora“: Slijedi objava knjige o našim umjetnicima, namijenjene najmlađima

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija. Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

12.07.2019.

Poziv za nominacije za UNESCO Avicenna nagradu na temu etike u nauci za 2019. godinu

UNESCO poziva države članice da, u konsultaciji sa svojim nacionalnim komisijama, nevladinim organizacijama u zvaničnom partnerstvu sa UNESCO, raznim profesionalnim, akademskim i nevladinim organizacijama koje djeluju u oblasti etike u nauci i tehnologiji, članovima relevantnih stručnih tijela UNESCO i partnerima, predlože kandidate za UNESCO Avicenne nagradu za etiku u nauci za 2019. godinu. Nagrada se sastoji od Avicenna zlatne medalje, sertifikata i iznosa od 50.000 američkih dolara.

12.07.2019.

Poziv za nominaciju – UNESCO nagrada Kralj Hamad Bin Isa Al-Khalifa za upotrebu vještačke inteligencije za inovativno obrazovanje, učenje i nastavu

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO obavještava zainteresovane strane da je UNESCO državama članicama uputio poziv da nominuju kanidate za nagradu Kralj Hamad Bin Isa Al-Khalifa koja se odnosi na upotrebu vještačke inteligencije za inovativno obrazovanje, učenje i nastavu.

12.07.2019.

Lista kandidata koji su položili stručni ispit

Polaganje stručnog ispita za stručna zvanja za vršenje poslova bibliotečke, konzervatorske, muzejske, i arhivske djelatnosti, organizovano je 26. i 27. juna 2019. godine. Lista kandidata koji su položili stručni ispit 1. Aleksandra Božović – Arabelović – kustoskinja 2. Alma Agović – bibliotekarka 3. Ana Pejović – bibliotekarka 4. Anja Marković – kustoskinja 5. Biljana Đurišić – bibliotekarka

11.07.2019.

Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard bez izuzetka

Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard bez izuzetka

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović završio je učešće na dvodnevnoj Globalnoj Konferenciji o slobodi medija u Londonu. U izjavi po završetku skupa, na kojem su ove godine učestvovali vise od 70 ministara i predstavnici 120 država, ministar Bogdanović je iskazao zadovoljstvom zaključcima Konferencije koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade.

11.07.2019.

Nacionalna izjava ministra Bogdanovića: Sloboda medija za Crnu Goru predstavlja osnov demokratskog života

Nacionalna izjava ministra Bogdanovića: Sloboda medija za Crnu Goru predstavlja osnov demokratskog života

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović dao je nacionalnu izjavu na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu, koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade, ističući u njoj kako je sloboda medija za Vladu Crne Gore osnov demokratskog života. Svi pravni i institucionalni mehanizmi, odgovornost i povjerenje koje Vlada Crne Gore ima među građanima, u misiji su uspostavljanja društva u kojem kredibilni mediji afirmišu kredibilnu javnost...

10.07.2019.

Ministar Bogdanović govorio tokom prvog dana Globalne konferencije o slobodi medija u Londonu

Ministar Bogdanović govorio tokom prvog dana Globalne konferencije o slobodi medija u Londonu

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović učestvuje na Globalnoj konferenciji o slobodi medija „Defend Media Freedom“, koja se – u organizaciji vlada Velike Britanije i Kanade – održava u Londonu. Na konferenciji učestvuju predstavnici vlada 120 država, a ministar Bogdanović je prvog dana govorio u okviru panel diskusije pod nazivom „Medijske slobode na Zapadnom Balkanu i novi pristup radu“...