Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

04.10.2019.

IPA projekat MONET: Četvrti sastanak partnera na projektu

IPA projekat MONET: Četvrti sastanak partnera na projektu Četvrti sastanak Upravnog odbora i projektnog tima IPA projekta MONET “Culture in motion in Adriatic network of Museum”, održan je u Bariju, Italija, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore, kao vodećeg partnera i Regije Pulja, kao projektnog partnera. Na sastanku su prezentovane aktivnosti i postignuti rezultati, među kojima su na prvom mjestu međunarodni programi razmjene za mlade umjetnike koji su organizovani u Italiji i Crnoj Gori.

04.10.2019.

Najava: Koncert Josuke Irie u Ministarstvu kulture

Najava: Koncert Josuke Irie u Ministarstvu kulture

Koncert japanskog muzičara Josuke Irie, održaće se u sali Ministarstva kulture na Cetinju, u petak u 19 sati. Koncert priređuju Ministarstvo kulture, Japanski ugao iz Podgorice i Ambasada Japana u Crnoj Gori a publika će imati priliku da uživa u izvedbama tradicionalnih tema kao i u djelima moderne muzike. Josuke Irie muzicira na tradicionalnoj japanskoj fruli Šakuhaći, instrumentu od bambusa koji se u Japanu koristi već 1300 godina.

03.10.2019.

Nacionalna konferencija “Montenegro Creative Forum” 8. i 9. oktobra u Podgorici

Nacionalna konferencija “Montenegro Creative Forum” 8. i 9. oktobra u Podgorici

Nacionalna konferencija „Montenegro Creative Forum: A Step Forward“ biće održana u Podgorici osmog i devetog oktobra, u organizaciji Ministarstva kulture i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa British Council. Događaj koji će okupiti brojne domaće i inostrane učesnike, biće simbolično održan u zgradi budućeg Muzičkog centra Crne Gore (nekadašnji Dom vojske), čime će biti najavljeno i predstojeće otvaranje tog objekta. Tokom trajanja konferencije, posjetioci će moći da isprate pet panel diskusija, obraćanja brojnih gostiju iz oblasti umjetnosti i kreativnih industrija, te više različitih radionica.

03.10.2019.

Ministar Bogdanović: Učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu samo početak rada na njihovoj međunarodnoj afirmaciji

Ministar Bogdanović: Učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu samo početak rada na njihovoj međunarodnoj afirmaciji

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović obišao je danas, tokom posjete Mađarskoj, Art market u Budimpešti na kojem prvi put učestvuju i umjetnici iz Crne Gore. Tokom posjete jednom od najznačajnijih art marketa u Evropi, ministar Bogdanović je, zajedno sa ambasadorom Crne Gore u Mađarskoj, Aleksandrom Moštrokolom, razgovarao sa umjetnicima iz Crne Gore, koji svoje radove izlažu na ovoj značajnoj smotri, a koje je obezbjedilo Ministarstvo kulture...

03.10.2019.

Kreativna Evropa - objavljen konkurs za projekte saradnje za 2020. godinu

Kreativna Evropa - objavljen konkurs za projekte saradnje za 2020. godinu

Ministarstvo kulture informiše da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za projekte saradnje u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura. Poziv je namijenjen institucijama i organizacijama koje su aktivne u kulturnom i kreativnom sektoru i osnovane u nekoj od zemalja učesnica u Programu. Fizička lica ne mogu učestvovati na ovom konkursu. Predloženi projekti moraju biti u skladu sa osnovnim prioritetima konkursa:

02.10.2019.

Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade za 2019. godinu

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade donio je odluku da se Njegoševa nagrada za 2019. godinu dodijeli književniku Jovici Aćinu, za roman “Srodnici”, objavljen 2017. godine u izdanju Lagune iz Beograda. U dosadašnjem radu Žiri je raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od 9 kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja: Refik Ličina, Darko Cvijetić, Elena Aleksieva, Vlada Urošević, Vlado Žabot, Jovica Aćin, Igor Mandić, Sinan Gudžević i Ivica Đikić.

02.10.2019.

KONKURS za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini

Na osnovu Odluke o raspisivanju Konkursa br. 01-3394 od 30.09.2019. godine, Ministarstvo kulture objavljuje: KONKURS za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini Pozivaju se zainteresovani subjekti da prijave projekte na Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini (u daljem tekstu: Konkurs), kojim mogu doprinijeti realizaciji prioriteta utvrđenih Zakonom o kulturi i Programom razvoja kulture Crne Gore 2016 – 2020. godine, iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

02.10.2019.

O D L U K A o raspisivanju Konkursa za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini.

Raspisuje se Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini. Konkurs će se objaviti na internet stranici Ministarstva. Obrazloženje Na osnovu člana 128 stav 3 Zakona o zaštiti kulturnih dobara ( „Službeni list CG“ br. 49/10, 40/11, 44/17, 18/19) propisano je da se dodjela sredstva za Program zaštite i očuvanja kluturnih dobara vrši na osnovu Konkursa koje objavljuje Ministarstvo na svojoj internet stranici.

02.10.2019.

OBAVJEŠTENJE o poništenju Konkursa za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini

Poništava se Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini broj 04-2752 od 16.07.2019. godine. OBRAZLOŽENJE Članom 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara je, u bitnom, propisano da se sredstva iz opštih prihoda budžeta Crne Gore i namjenska sredstva od rente za očuvanje kulturnih dobara obezbjeđuju i koriste u skladu sa programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji donosi Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva kulture, na period od jedne godine. Nadalje, konkurs za dodjelu navedenih sredstava, objavljuje se na internet stranici Ministarstva. Raspodjelu predmetnih sredstava vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo kulture.

02.10.2019.

Otvoren 5. Internacionalni sajam knjiga

Otvoren 5. Internacionalni sajam knjiga

U Podgorici je sinoć otvoren V Internacionalni sajam knjiga, koji će trajati do subote. Otvaranju sajma prisustvovali su brojni izlagači i posjetioci, kojima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. “Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj nučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga.