Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

03.06.2019.

Ministar Bogdanović čestitao veliki islamski praznik Ramazanski bajram

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

03.06.2019.

Telegram saučešća ministra Bogdanovića povodom smrti istaknutog crnogorskog istoričara i akademika Radoja Pajovića

Povodom smrti istaknutog crnogorskog istoričara i akademika Radoja Pajovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio telegram saučešća u kojem se navodi: “Istorijska naučna misao Crne Gore 20. vijeka, a naročito ona iz perioda antifašističke borbe, odlaskom akademika Radoja Pajovića, izgubila je istaknutog istoričara i naučnog pregaoca. Izuzetan doprinos istorijskoj nauci, ali i obrazovanju mladih stručnjaka i naučnika, dao je akademik Pajović, nesebično dijeleći svoje znanje i iskustvo.

03.06.2019.

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Centru savremene umjetnosti

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Centru savremene umjetnosti

Danas je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici počeo dvonedeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums. U razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa. U toku programa razmjene umjetnici će, pored Centra savremene umjetnosti, posjetiti Narodni muzej Crne Gore, Udruženje likovnih umjetnika i Muzej i galeriju Podgorice.

02.06.2019.

„Kreativna Crna Gora“: „Glass Design“ savremenim proizvodima od stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

„Kreativna Crna Gora“: „Glass Design“ savremenim proizvodima od  stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

31.05.2019.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR)

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne  Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR)

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) potpisan je danas u Rimu. Dokument su potpisali ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i predsjednik CNR Masimo Ingušio. Dokumentom je, uz ostalo, predviđeno kako će dvije strane godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta iz oblasti konzervacije,restauracije, kao i radionica i obuka iz oblasti kulturne baštine, uz učešće eksperata iz obije države. Svaki od projekata biće finansiran sredstvima dvaju institucija, a danas potpisani memorandum biće na snazi do kraja 2022. godine.

31.05.2019.

U Rimu otvorena izložba „Eros, krv i svetost“

U Rimu otvorena izložba „Eros, krv i svetost“

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije i 13 godina od obnove crnogorske nezavisnosti, sinoć je u Rimu otvorena izložba „Eros, krv i svetost“, autora Dimitrija Popovića i dr Anastazije Miranović. Riječ je o multidisciplinarnom umjetničko-modnom projektu koji je prošle godine predstavljen crnogorskoj publici na Cetinju i koji sadrži istoimenu izložbu slika Dimitrija Popovića, njegovu knjigu posvećenu biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, kao i namjenski rađenu kolekciju istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović.

31.05.2019.

Odluka o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2019. godini

Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2019. godini ukupno 220 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 781.210 €, i to: 22 iz oblasti likovne umjetnosti (35.960 €); 15 muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa (32.300 €); 42 književna projekta (49.100 €)

30.05.2019.

„Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju

„Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija. Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

30.05.2019.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetio Narodni muzej Crne Gore

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetio Narodni muzej Crne Gore

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji se nalazi u službenoj posjeti Crnoj Gori, danas je boravio na Cetinje, gdje je obišao Narodni muzej Crne Gore. Tokom posjete, domaćini predsjedniku Pahoru bili su ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

29.05.2019.

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovarao je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na poslanička pitanja. Tokom odgovora, u fokusu je bio program kreativnih industrija („Kreativna Crna Gora“), pitanje kinematografije, te budući planovi koji se tiču tvrđave Onogošt i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore. Poslanika Momčila Martinovića interesovalo je da li je program kreativnih industrija, koji realizuje Ministarstvo kulture, već dao određene rezultate.