Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

16.11.2019.

Ministar Bogdanović učestvuje na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO

40. Generalna konferencija UNESCO održaće se u Parizu od 12-27. novembra 2019. godine, a delegaciju Crne Gore predvodi ministar kulture i predsjednik Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Aleksandar Bogdanović. Ministar Bogdanović će uzeti učešće u radu plenarne sesije 18. novembra, kao i narednog dana, 19. novembra, tokom sastanka ministara kulture...

15.11.2019.

Telegram ministra Bogdanovića povodom smrti Branka Lustiga

Povodom smrti jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije i čuvenog holivudskog producenta i dvostrukog dobitnika Oskara, Branka Lustiga, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, uputio je ministarki kulture Hrvatske Nini Obuljen Koržinek, telegram saučešća u kojem se navodi: „Upućujem Vam izraze iskrenog saučešća povodom smrti istaknutog filmskog stvaraoca Branka Lustiga, koji je svojim dugogodišnjim radom ostavio neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije.

14.11.2019.

Ministar Bogdanović u Beogradu otvorio 4. Balkansko arhitektonsko bijenale

Ministar Bogdanović u Beogradu otvorio 4. Balkansko arhitektonsko bijenale

Četvrto Balkansko arhitektonsko bijenale otvoreno je danas u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Bijenala je „Decoding Balkan“, a država partner je Crna Gora. Smotru koja je okupila brojne arhitekte iz država regije, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako tema Bijenala – „Decoding Balkan“ nudi mnogo prostora za diskusiju.

14.11.2019.

Ministar Bogdanović učestvovao na Kreativnom forumu u Ljubljani

Ministar Bogdanović učestvovao na Kreativnom forumu u Ljubljani

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvovao je danas na Kreativnom forumu u Ljubljani, u okviru kojeg je predstavio aktivnosti Vlade Crne Gore u oblasti kreativnih industrija. U okviru današnje sesije Foruma, ministar Bogdanović nastupio je na panelu lidera pod nazivom „Podsticanje kreativne ekonomije” tokom kojeg je razmijenio mišljenja sa ministrom ekonomskog razvoja Kosova Valdrinom Ljukom, ministrom ekonomije Palestine Kaledom Al – Osailijem, zamjenicom ministra kulture Albanije Valbonom Šujaku i direktorkom Euro-Med foruma “Fondacije Ana Lind” Aidom Riđanović.

14.11.2019.

Objavljen poziv za učešće na javnom konkursu za stalnu savremenu umjetničku instalaciju u sklopu projekta “MIKRO 020”

Objavljen poziv za učešće na javnom konkursu za stalnu savremenu umjetničku instalaciju u sklopu projekta “MIKRO 020”

U cilju afirmacije umjetničkih sadržaja na otvorenim javnim površinama, kao i podsticanja kreativnosti nezavisnih umjetnika i omogućavanja veće vidljivosti savremenim crnogorskim stvaraocima, objavljen je konkurs za stalnu prezentaciju njihovog izraza u vidu savremenih umjetničkih instalacija na odabranoj lokaciji u Podgorici. Kroz ovaj poziv, koji objavljuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) svi zainteresovani umjetnici mogu prijaviti svoje idejno rješenje, a najbolji će dobiti priliku da svoj talenat i kreativnost pokažu široj javnosti i to na prvoj lokaciji koja je obuhvaćena pozivom. Riječ je o zelenom kutku u ulici princeze Ksenije na Zabjelu koja je ujedno i prva uređena lokacija kroz projekat “Mikro 020”.

14.11.2019.

U Podgorici održan Info dan programa Kreativna Crna Gora

U Podgorici održan Info dan programa Kreativna Crna Gora

Info dan programa Kreativna Crna Gora održan je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici, u organizaciji Ministarstva kulture. Na događaju je bilo riječi o programu “Kreativna Crna Gora: identitet, imidž, promocija” kao i o uspješnim projektima koji su podržani na prošlogodišnjem konkursu u okviru ovog programa. Dodatno, predstavljene su propozicije konkursa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa za 2019. godinu koji je trenutno u toku.

13.11.2019.

Đukanović: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Đukanović: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je večeras Njegoševu nagradu, jedno od najznačajnijih državnih priznanja, književniku Jovici Aćinu. Priznanje je Aćinu dodijeljeno za roman “Srodnici”, objavljen 2017. godine. Kako je prilikom večerašnje dodjele istakao predsjednik Đukanović, sasvim je prirodno što je Crna Gora utemeljila i decenijama održala književnu nagradu koja nosi njegovo ime, u znak poštovanja prema vladaru, pjesniku i filozofu, čija je misija bila da Crnogorce približi prosvijećenim narodima.

12.11.2019.

Svečano uručenje „Njegoševe nagrade“ biće upriličeno sjutra, 13. novembra 2019. godine u Vladinom domu na Cetinju

Najznačajnije državno priznanje u oblasti kulture u Crnoj Gori „Njegoševa nagrada“, biće svečano uručena sjutra - 13.11. 2019. godine u 19 h, u Vladinom domu na Cetinju, na dan Njegoševog rođenja. Dobitnik Njegoševe nagrade za 2019. godinu je Jovica Aćin, književnik iz Beograda, za roman „Srodnici“, objavljen 2017. godine u izdanju Lagune...

12.11.2019.

Info dan programa Kreativna Crna Gora u srijedu u Podgorici

Info dan programa Kreativna Crna Gora u srijedu u Podgorici

Info dan programa Kreativna Crna Gora biće održan u srijedu 13. novembra 2019. godine u galeriji „Klub”, Centar savremene umjetnosti, sa početkom u 14h. Na događaju će biti riječi o konkursu iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” u 2019. godini.

11.11.2019.

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

U sjedištu nacionalnog javnog servisa u Podgorici, večeras je svečano otvorena postavka koja će biti dio Muzeja Radio i Televizije Crne Gore. Svečanost je upriličena povodom proslave 75 godina Radija Crne Gore i 55 godina Televizije Crne Gore. Postavka ima više stotina eksponata, a njeni autori su Marina Čelebić i Vladislav Ivanović.