Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

03.10.2019.

Kreativna Evropa - objavljen konkurs za projekte saradnje za 2020. godinu

Kreativna Evropa - objavljen konkurs za projekte saradnje za 2020. godinu Ministarstvo kulture informiše da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za projekte saradnje u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura. Poziv je namijenjen institucijama i organizacijama koje su aktivne u kulturnom i kreativnom sektoru i osnovane u nekoj od zemalja učesnica u Programu. Fizička lica ne mogu učestvovati na ovom konkursu. Predloženi projekti moraju biti u skladu sa osnovnim prioritetima konkursa:

02.10.2019.

Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade za 2019. godinu

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade donio je odluku da se Njegoševa nagrada za 2019. godinu dodijeli književniku Jovici Aćinu, za roman “Srodnici”, objavljen 2017. godine u izdanju Lagune iz Beograda. U dosadašnjem radu Žiri je raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od 9 kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja: Refik Ličina, Darko Cvijetić, Elena Aleksieva, Vlada Urošević, Vlado Žabot, Jovica Aćin, Igor Mandić, Sinan Gudžević i Ivica Đikić.

02.10.2019.

KONKURS za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini

Na osnovu Odluke o raspisivanju Konkursa br. 01-3394 od 30.09.2019. godine, Ministarstvo kulture objavljuje: KONKURS za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini Pozivaju se zainteresovani subjekti da prijave projekte na Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini (u daljem tekstu: Konkurs), kojim mogu doprinijeti realizaciji prioriteta utvrđenih Zakonom o kulturi i Programom razvoja kulture Crne Gore 2016 – 2020. godine, iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

02.10.2019.

O D L U K A o raspisivanju Konkursa za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini.

Raspisuje se Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini. Konkurs će se objaviti na internet stranici Ministarstva. Obrazloženje Na osnovu člana 128 stav 3 Zakona o zaštiti kulturnih dobara ( „Službeni list CG“ br. 49/10, 40/11, 44/17, 18/19) propisano je da se dodjela sredstva za Program zaštite i očuvanja kluturnih dobara vrši na osnovu Konkursa koje objavljuje Ministarstvo na svojoj internet stranici.

02.10.2019.

OBAVJEŠTENJE o poništenju Konkursa za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini

Poništava se Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. godini broj 04-2752 od 16.07.2019. godine. OBRAZLOŽENJE Članom 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara je, u bitnom, propisano da se sredstva iz opštih prihoda budžeta Crne Gore i namjenska sredstva od rente za očuvanje kulturnih dobara obezbjeđuju i koriste u skladu sa programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji donosi Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva kulture, na period od jedne godine. Nadalje, konkurs za dodjelu navedenih sredstava, objavljuje se na internet stranici Ministarstva. Raspodjelu predmetnih sredstava vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo kulture.

02.10.2019.

Otvoren 5. Internacionalni sajam knjiga

Otvoren 5. Internacionalni sajam knjiga

U Podgorici je sinoć otvoren V Internacionalni sajam knjiga, koji će trajati do subote. Otvaranju sajma prisustvovali su brojni izlagači i posjetioci, kojima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. “Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj nučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga.

02.10.2019.

Otvorena izložba „Povratak kralja“: Crna Gora će ispuniti i preostali dug prema dinastiji Petrović Njegoš

Otvorena izložba „Povratak kralja“: Crna Gora će ispuniti i preostali dug prema dinastiji Petrović Njegoš

U Dvorcu Petrovića na Kruševcu sinoć je, povodom obilježavanja 30 godina od prenošenja posmrtnih ostataka kralja Nikole u Crnu Goru, svečano otvorena izložba fotografija „Povratak kralja“. Autor izložbe je Rajko Papović, čije su fotografije pratile cjelokupan tok prenošenja ostataka kralja Nikole od San Rema do Cetinja. Izložbu je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je istakao kako motivi predstavljeni na večerašnjoj izložbi bude posebnu emociju.

01.10.2019.

Poznavanje sopstvene istorije važno za evropsku perspektivu države

Poznavanje sopstvene istorije važno za evropsku perspektivu države

Kultura i umjetnost imaju važnu ulogu u razvoju svakog modernog društva, a pomoć evropskih fondova je od ogromnog značaja za očuvanje i promociju kulturne baštine Crne Gore u međunarodnim okvirima, poručeno je tokom drugog dana obilježavanja Evropskog dana saradnje na Cetinju. Evropski dan saradnje ove se godine obilježava i posjetom učenika Osnovne škole „Đoko Prelević“ – Ubli i Osnovne škole „Oktoih“ – Područno odjeljenje u Dajbabama Muzeju kralja Nikole na Cetinju i Lipskoj pećini, kao jednom od rezultata teritorijalne saradnje, čija se dostignuća i slave u okviru obilježavanja ovog datuma.

30.09.2019.

Bogdanović-Peninks: Uspješna saradnja Vlade Crne Gore i Savjeta Evrope u oblasti reforme medijskog zakonodavstva Crne Gore

Bogdanović-Peninks: Uspješna saradnja Vlade Crne Gore i Savjeta Evrope u oblasti reforme medijskog zakonodavstva Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, susreo se danas na Cetinju sa šefom odjeljenja Savjeta Evrope za informaciono društvo Patrikom Peninksom. Tokom susreta, ministar Bogdanović posebno je akcentovao dosadašnju uspješnu saradnju sa Savjetom Evrope, što je - kako je istakao - bilo posebno značajno na planu ekspertske podrške u oblasti reforme medijskog zakonodavstva Crne Gore. U tom kontekstu, ministar Bogdanović je obavijestio sagovornika o dosadašnjim aktivnostima na izradi novih zakonskih rješenja...

27.09.2019.

Ministar Bogdanović u Danilovgradu: Potpisan Ugovor o sufinansiranju Internacionalnog simpozijuma skulpture

Ministar Bogdanović u Danilovgradu: Potpisan Ugovor o sufinansiranju Internacionalnog simpozijuma skulpture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju Internacionalnog simpozijuma skulpture, koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.