Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

03.06.2019.

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore otvorena izložba instalacije „Koraci“ italijanskog umjetnika Alfreda Pirija

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore otvorena izložba instalacije „Koraci“ italijanskog umjetnika Alfreda Pirija Izložba instalacije „Koraci“ italijanskog umjetnika Alfreda Pirija otvorena je večeras u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Večerašnji događaj, upriličen povodom Dana državnosti Republike Italije i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije, otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. On je kazao kako Pirijeva instalacija predstavlja savremen umjetnički rad, u kojem je jasno prepoznatljiv odraz odvažnosti koju su nam, kao model, ostavili umjetnički tragaoci i rušitelji konvencija evropskog juga.

03.06.2019.

Ministar Bogdanović čestitao veliki islamski praznik Ramazanski bajram

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

03.06.2019.

Telegram saučešća ministra Bogdanovića povodom smrti istaknutog crnogorskog istoričara i akademika Radoja Pajovića

Povodom smrti istaknutog crnogorskog istoričara i akademika Radoja Pajovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio telegram saučešća u kojem se navodi: “Istorijska naučna misao Crne Gore 20. vijeka, a naročito ona iz perioda antifašističke borbe, odlaskom akademika Radoja Pajovića, izgubila je istaknutog istoričara i naučnog pregaoca. Izuzetan doprinos istorijskoj nauci, ali i obrazovanju mladih stručnjaka i naučnika, dao je akademik Pajović, nesebično dijeleći svoje znanje i iskustvo.

03.06.2019.

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Centru savremene umjetnosti

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Centru savremene umjetnosti

Danas je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici počeo dvonedeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums. U razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa. U toku programa razmjene umjetnici će, pored Centra savremene umjetnosti, posjetiti Narodni muzej Crne Gore, Udruženje likovnih umjetnika i Muzej i galeriju Podgorice.

02.06.2019.

„Kreativna Crna Gora“: „Glass Design“ savremenim proizvodima od stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

„Kreativna Crna Gora“: „Glass Design“ savremenim proizvodima od  stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

31.05.2019.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR)

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne  Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR)

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) potpisan je danas u Rimu. Dokument su potpisali ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i predsjednik CNR Masimo Ingušio. Dokumentom je, uz ostalo, predviđeno kako će dvije strane godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta iz oblasti konzervacije,restauracije, kao i radionica i obuka iz oblasti kulturne baštine, uz učešće eksperata iz obije države. Svaki od projekata biće finansiran sredstvima dvaju institucija, a danas potpisani memorandum biće na snazi do kraja 2022. godine.

31.05.2019.

U Rimu otvorena izložba „Eros, krv i svetost“

U Rimu otvorena izložba „Eros, krv i svetost“

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije i 13 godina od obnove crnogorske nezavisnosti, sinoć je u Rimu otvorena izložba „Eros, krv i svetost“, autora Dimitrija Popovića i dr Anastazije Miranović. Riječ je o multidisciplinarnom umjetničko-modnom projektu koji je prošle godine predstavljen crnogorskoj publici na Cetinju i koji sadrži istoimenu izložbu slika Dimitrija Popovića, njegovu knjigu posvećenu biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, kao i namjenski rađenu kolekciju istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović.

31.05.2019.

Odluka o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2019. godini

Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2019. godini ukupno 220 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 781.210 €, i to: 22 iz oblasti likovne umjetnosti (35.960 €); 15 muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa (32.300 €); 42 književna projekta (49.100 €)

30.05.2019.

„Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju

„Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija. Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

30.05.2019.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetio Narodni muzej Crne Gore

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetio Narodni muzej Crne Gore

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji se nalazi u službenoj posjeti Crnoj Gori, danas je boravio na Cetinje, gdje je obišao Narodni muzej Crne Gore. Tokom posjete, domaćini predsjedniku Pahoru bili su ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.