Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

14.11.2019.

Objavljen poziv za učešće na javnom konkursu za stalnu savremenu umjetničku instalaciju u sklopu projekta “MIKRO 020”

Objavljen poziv za učešće na javnom konkursu za stalnu savremenu umjetničku instalaciju u sklopu projekta “MIKRO 020” U cilju afirmacije umjetničkih sadržaja na otvorenim javnim površinama, kao i podsticanja kreativnosti nezavisnih umjetnika i omogućavanja veće vidljivosti savremenim crnogorskim stvaraocima, objavljen je konkurs za stalnu prezentaciju njihovog izraza u vidu savremenih umjetničkih instalacija na odabranoj lokaciji u Podgorici. Kroz ovaj poziv, koji objavljuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) svi zainteresovani umjetnici mogu prijaviti svoje idejno rješenje, a najbolji će dobiti priliku da svoj talenat i kreativnost pokažu široj javnosti i to na prvoj lokaciji koja je obuhvaćena pozivom. Riječ je o zelenom kutku u ulici princeze Ksenije na Zabjelu koja je ujedno i prva uređena lokacija kroz projekat “Mikro 020”.

14.11.2019.

U Podgorici održan Info dan programa Kreativna Crna Gora

U Podgorici održan Info dan programa Kreativna Crna Gora

Info dan programa Kreativna Crna Gora održan je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici, u organizaciji Ministarstva kulture. Na događaju je bilo riječi o programu “Kreativna Crna Gora: identitet, imidž, promocija” kao i o uspješnim projektima koji su podržani na prošlogodišnjem konkursu u okviru ovog programa. Dodatno, predstavljene su propozicije konkursa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa za 2019. godinu koji je trenutno u toku.

13.11.2019.

Đukanović: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Đukanović: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je večeras Njegoševu nagradu, jedno od najznačajnijih državnih priznanja, književniku Jovici Aćinu. Priznanje je Aćinu dodijeljeno za roman “Srodnici”, objavljen 2017. godine. Kako je prilikom večerašnje dodjele istakao predsjednik Đukanović, sasvim je prirodno što je Crna Gora utemeljila i decenijama održala književnu nagradu koja nosi njegovo ime, u znak poštovanja prema vladaru, pjesniku i filozofu, čija je misija bila da Crnogorce približi prosvijećenim narodima.

12.11.2019.

Svečano uručenje „Njegoševe nagrade“ biće upriličeno sjutra, 13. novembra 2019. godine u Vladinom domu na Cetinju

Najznačajnije državno priznanje u oblasti kulture u Crnoj Gori „Njegoševa nagrada“, biće svečano uručena sjutra - 13.11. 2019. godine u 19 h, u Vladinom domu na Cetinju, na dan Njegoševog rođenja. Dobitnik Njegoševe nagrade za 2019. godinu je Jovica Aćin, književnik iz Beograda, za roman „Srodnici“, objavljen 2017. godine u izdanju Lagune...

12.11.2019.

Info dan programa Kreativna Crna Gora u srijedu u Podgorici

Info dan programa Kreativna Crna Gora u srijedu u Podgorici

Info dan programa Kreativna Crna Gora biće održan u srijedu 13. novembra 2019. godine u galeriji „Klub”, Centar savremene umjetnosti, sa početkom u 14h. Na događaju će biti riječi o konkursu iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” u 2019. godini.

11.11.2019.

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

U sjedištu nacionalnog javnog servisa u Podgorici, večeras je svečano otvorena postavka koja će biti dio Muzeja Radio i Televizije Crne Gore. Svečanost je upriličena povodom proslave 75 godina Radija Crne Gore i 55 godina Televizije Crne Gore. Postavka ima više stotina eksponata, a njeni autori su Marina Čelebić i Vladislav Ivanović.

11.11.2019.

Koncert u Ministarstvu kulture

Povodom proslave 140-godišnjice bugarske diplomatije, Ambasada Republike Bugarske u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom kulture organizuje koncert violinistkinje Zornitse Ilarionove. U okviru višednevne manifestacije upriličene povodom jubileja kojim je obuhvaćeno nekoliko umjetničkih segmenta, na koncertu u Ministarstvu kulture na Cetinju, u utorak 12. novembra u 18.30 sati, mlada violinistkinja Zornitza Ilarionova će se predstaviti uz klavirsku saradnju crnogorskog pijaniste Davora Novaka.

11.11.2019.

Potpisani ugovori o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti

Potpisani ugovori o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti

U Ministarstvu kulture danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti. Ove godine, po tom osnovu, Ministarstvo kulture finansiraće 36 najbolje ocijenjenih projekata i to nakon što je sproveden javni konkurs "Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene. Projekti će biti finansirani ukupnim iznosom većim od 357 hiljada eura. Tokom današnje svečanosti, prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je podsjetio kako je riječ o drugoj godini tokom koje Ministarstvo kulture realizuje ovaj konkurs.

09.11.2019.

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekata nevladinih organizacija iz oblasti kulture i umjetnosti iz budžeta za 2019.godinu

Ministarstvo kulture organizuje u ponedeljak, 11. novembra 2019. godine u 11 sati, svečano potpisivanje ugovora o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti, iz sredstava opredijeljenih za raspodjelu nevladinom sektoru u tim oblastima u 2019.godini putem javnog konkursa.

08.11.2019.

Ministar Bogdanović – ambasador Presker: Saradnja u oblasti kreativnih industrija od posebnog značaja za institucije i organizacije iz Crne Gore i Republike Slovenije

Ministar Bogdanović – ambasador Presker: Saradnja u oblasti kreativnih industrija od posebnog značaja za institucije i organizacije iz Crne Gore i Republike Slovenije

Danas je u Ministarstvu kulture održan sastanak ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori NJ. E. Gregora Preskera. Na sastanku je razmatrana dosadašnja saradnja u oblasti kulture, uz poseban naglasak na razvoj kreativnih industrija. Na početku sastanka, ministar Bogdanović je podsjetio na inicijative koje je Ministarstvo kulture realizovalo u poslednjem periodu, a koje su se odnosile na razvoj kreativnih industrija, ističući da je organizovanje “Dana Crne Gore u Republici Sloveniji” i učešće na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, od posebnog značaja za regionalnu promociju crnogorskog kreativnog sektora.