Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

20.12.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa dobitnicom nagrade „Petar Lubarda“ Milkom Delibašić

Ministar Bogdanović razgovarao sa dobitnicom nagrade „Petar Lubarda“ Milkom Delibašić Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je na Cetinju sa ovogodišnjom dobitnicom državne nagrade „Petar Lubarda“, Milkom Delibašić. Ministar Bogdanović je istakao posebno zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada, koja nosi ime jednog od najvećih crnogorskih slikara dodijeljena upravo Milki Delibašić, koja pripada mlađoj generaciji crnogorskih umjetnika. Kako je naveo Ministar, ova nagrada može biti samo dodatni podsticaj u daljem stvaralaštvu, kako nagrađenoj umjetnici, tako i drugim mladim stvaraocima.

18.12.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa ambasadorom Mađarske Jozefom Nedješijem: Tradicionalno dobra saradnja Crne Gore i Mađarske biće nastavljena i u narednom periodu

Ministar Bogdanović razgovarao sa ambasadorom Mađarske Jozefom Nedješijem: Tradicionalno dobra saradnja Crne Gore i Mađarske biće nastavljena i u narednom periodu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa NJ.E. Jožefom Nedješijem, ambasadorom Republike Mađarske u Crnoj Gori. Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti kulture i planovima za njihovo dalje unapredjenje.

17.12.2018.

Ministar Bogdanović predstavio u Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji

Ministar Bogdanović predstavio u Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji

Šestog dana Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2018. godini, poslanici su završili raspravu o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predstavio je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji, kojim je između ostalog izvršeno je uskađivanje nacionalnog zakonodavstva sa revidiranom Konvencijom Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji iz 2017. godine.

17.12.2018.

IPA projekat MONET: Objavljen međunarodni poziv za mlade umjetnike

IPA projekat MONET: Objavljen međunarodni poziv za mlade umjetnike

Ministarstvo kulture u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, u okviru realizacije IPA projekta MONET, objavljuje poziv za mlade umjetnike koji će učestvovati u programu razmjene i stvaranju inovativnih umjetničkih djela iz različitih oblasti. Poziv je namijenjen umjetnicima starosti od 18 do 40 godina i odnosi se na učešće u laboratorijama koje će rezultirati u stvaranju jedinstvenih i inovativnih umjetničkih djela uz podršku tutora – mentora koji će biti koordinatori aktivnosti. Projektom je predviđen odabir ukupno 28 umjetnika koji će učestvovati u razmjenama na četiri lokacije: Crna Gora, Albanija, Regija Pulja i Regija Molize (Italija).

17.12.2018.

Ministar Aleksandar Bogdanović uputio telegram saučešća povodom smrti crnogorskog književnika Milike Pavlovića

Povodom smrti crnogorskog književnika Milike Pavlovića ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća porodici Pavlović u kojem se navodi:

17.12.2018.

Ministarstvo kulture će sa 340.000 eura finansirati 34 projekta nevladinih organizacija

Ministarstvo kulture će sa 340.000 eura finansirati 34 projekta nevladinih organizacija

Danas su u Ministarstvu kulture potpisani ugovori o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti. Ministarstvo kulture će finansirati 34 projekta nevladinih organizacija, za koja su opredijeljena sredstva u iznosu od oko 340.000 eura, raspodijeljena na osnovu Odluke sa javnog konkursa „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“.

16.12.2018.

Teško da se sarkastičnom opaskom može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore

Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Srbije, može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore. Jer, nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmjestiti u neko drugo nasljeđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, “nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini.”

15.12.2018.

Srbija prilikom otvaranja Kulturnog centra u Pekingu Srbija ponovo posegnula za kulturnim nasljeđem Crne Gore

Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje. Činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli vidjeti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu.

15.12.2018.

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekata nevladinih organizacija iz oblasti kulture i umjetnosti iz budžeta za 2018.godinu

Ministarstvo kulture organizuje u ponedeljak, 17. decembra 2018. godine u 10 sati, svečano potpisivanje ugovora o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti, iz sredstava opredijeljenih za raspodjelu nevladinom sektoru u tim oblastima u 2018.godini putem javnog konkursa.

14.12.2018.

Ministar Bogdanović govorio na Svečanoj akademiji povodom 140 godina od proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem

Ministar Bogdanović govorio na Svečanoj akademiji povodom 140 godina od proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem

Danas je u Kolašinu održana Svečana akademija povodom obilježavanja140 godina od proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem (1878 – 2018), koju su organizovali Nacionalni parkovi Crne Gore. U okviru programa Svečane akademije govorili su: predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, princ Nikola Petrović Njegoš, dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović i direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica.