Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

25.07.2018.

Održana pres konferencija Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej

Održana pres konferencija Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej Crne Gore održala je danas pres konferenciju, na kojoj je predstavila prvi Izvještaj o radu Komisije, koja je formirana 1. februara 2018. godine. Na konferenciji su govorili predsjednik Državne komisije Aleksandar Čilikov, članovi Predrag Malbaša, Senad Crnovršanin i Silvana Radonjić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

25.07.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa Grupom prijateljstva Parlamenta Republike Poljske

Ministar Bogdanović razgovarao sa Grupom prijateljstva Parlamenta Republike Poljske

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa delegacijom Grupe prijateljstva Parlamenta Republike Poljske sa Skupštinom Crne Gore, na čelu sa predsjednikom grupe Gžegožom Matusjakom. Ministar Bogdanović je istakao da dvije prijateljske zemlje ostvaruju dobru saradnju u oblasti kulture i naglasio da Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa partnerima iz Poljske realizuje nekoliko zajedničkih projekata.

25.07.2018.

Sjutra otvaranje izložbe „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“

Sjutra otvaranje izložbe „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“

Izložba „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“, posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu biće otvorena sjutra, 26. jula u 20 sati, Ministarstvu kulture. Izložbu će otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

24.07.2018.

Ministar Bogdanović: Valorizovaćemo potencijale Crvene stijene

Ministar Bogdanović: Valorizovaćemo potencijale Crvene stijene

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je sa predstavnicima Narodnog muzeja i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore obišao arheoloski lokalitet Crvena stijena, koji predstavlja jedan od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u Crnoj Gori, i potencijalno jedno od najvrjednijih arheoloških nalazišta na kontinentu. Tim povodom je konstatovan značaj Crvene stijene i predočeno da nijedan arheološki lokalitet na teritoriji Evrope ne posjeduje i ne pruža ovako širok spektar arheoloških mogućnosti, čime ovo kulturno dobro ispunjava kriterijum jedinstvenosti i rijetkost u okviru svoje vrste.

24.07.2018.

Sjutra će se održati pres konferencija Državne komisije

Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore održaće pres konferenciju u srijedu 25.jula 2018. godine u 13 sati u Ministarstvu kulture na Cetinju.

23.07.2018.

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara

U skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona, Ministarstvo kulture dalo je na javnu raspravu 30. maja 2018. godine, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Ministarstvo kulture uputilo je javni poziv građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, državnim organima, političkim strankama, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, medijima i svim drugim zainteresovanim licima, organizacijama i zajednicama, da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, koji su se mogli dostaviti u roku od 44 dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva kulture, portalu e-uprave i Dnevnom listu „Pobjeda“.

23.07.2018.

Ministar Bogdanović i ambasadorka Mongolije Nj.E. Gankurai Batungalag: Postoji prostor za pokretanje zajedničkih inicijativa i projekata

Ministar Bogdanović i ambasadorka Mongolije Nj.E. Gankurai Batungalag: Postoji prostor za pokretanje zajedničkih inicijativa i projekata

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa novoimenovanom nerezidentnom ambasadorkom Mongolije u Crnoj Gori, Nj.E. Gankurai Batungalag. Ocijenjeno je da Crna Gora i Mongolija do sada nijesu ostvarile značajnu razmjenu u oblasti kulture, ali da postoji prostor za pokretanje zajedničkih inicijativa i projekata. Sagovornici su naglasili da posebnu oblast za ostvarivanje saradnje predstavlja polje kinematografije, te da bi bilo veoma korisno organizovati manifestacije Dani mongolskog filma u Crnoj Gori i Dani crnogorskog filma u Mongoliji.

19.07.2018.

Rezultati stručnog ispita za zvanja za vršenje poslova bibliotečke djelatnosti

Polaganje stručnog ispita za stručna zvanja za vršenje poslova bibliotečke djelatnosti, organizovano je 21. i 22. juna 2018. godine. Lista kandidata koji su položili stručni ispit:

19.07.2018.

Počinje realizacija programa Kultura mladih Nikšić

Počinje realizacija programa Kultura mladih Nikšić

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović potpisali su na Cetinju Ugovor o saradnji na realizaciji programa Kultura mladih Nikšić u 2018. godini. Na osnovu potpisanog ugovora Ministarstvo i Opština Nikšić podržaće realizaciju manifestacija i festivala koji imaju poseban značaj za razvoj kulture u Nikšiću i to: Bedem fest, Lake fest, Nikšić Guitar festival, Boem fest, pozorišnu produkciju za mlade JU Nikšićko pozorište i folklorni ansambl mladih JU „Zahumlje”.

18.07.2018.

Prijavljivanje za 91. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 10. septembra 2018. godine prijave dugometražni film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini. Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je: